ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето какво каза кметът на Пловдив за откриването на ЕСК 2019
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 14.01.2019Коментари (6)4794
Иван Тотев, кмет на Пловдив, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2", заяви позиции по следните теми:

Пловдив – Европейска столица на културата за 2019

Илиана Беновска посрещна госта си Иван Тотев и отбеляза, че той е гост в предаването, след като е открил годината на град Пловдив като Европейска столица на културата. Тя му честити годината и го попита как се чувства. Тотев сподели, че на откриването са се поздравявали с "Честит празник!“ и призна, че е уморен, не е могъл да спи през нощта и още е под влияние на еуфорията. Водещата отговори "Нека! Покажете я тази емоция, не я потискайте!“ Кметът на Пловдив каза, че всичко е минало добре, но е бил емоционален ден. Той отбеляза, че въпреки студеното време в началото на януари месец и атмосферните условия, в централната част на Пловдив е имало около 50 хиляди човека. "Такова нещо не знам какво трябва да се случи, за да събере толкова хора по това време. Просто беше уникално.“, добави той.

Работата по осъществяването на проекта Пловдив – Европейска столица на културата

Илиана Беновска напомни, че процедурата докато Пловдив стане Европейска столица на културата е 7-годишна, а гостът й е кмет на този град вече осма година. Тя попита "Колко дълъг беше трендът на работа, или в края се компресираха усилията?“ Иван Тотев отговори, че това е много дългосрочен проект. Той сподели, че в събота е видял клипове със свои изказвания, когато се е кандидатирал за кмет на Пловдив, в които е обещал да работи този град да стане Европейска столица на културата и каза, че е било много емоционално за него да си ги припомни. Илиана Беновска припомни, че когато е откривал фонтаните в Пловдив, е казал същото в интервю с нея.

"Това е една много голяма мечта на Пловдив“, каза Тотев и допълни, че градът през 1999 година е бил съпътстваща столица на културата и тогава е бил проведен месец на културата в Пловдив. Той каза, че още преди 7-8 години се е знаело, че този проект предстои и ще дойде времето градът да бъде български. Иван Тотев отбеляза, че много хора са работели по неговото изпълнение и вчера той е изпитал изключително удовлетворение. Той цитира поста си във Фейсбук няколко часа преди събитието, който гласи "Чувствам се като младоженец преди сватба.“, имайки предвид огромната емоция и това, че не е знаел какво ще стане. Илиана Беновска попита дали така се е вълнувал преди сватбата, а Иван Тотев каза, че така го е определил и думите напълно изразяват неговата емоция.

"Благодаря Ви, че отпуснахте емоцията да излезе, защото ние, българите, традиционно сме, не знам защо всъщност, склонни винаги да търсим недостатъците, първо, и даже да не споменем достойнствата. Всички теории на успеха показват, че първо трябва да се подчертаят успехите и постиженията и след това да се оправят недостатъците.“, каза водещата и попита "Кое беше най-силното в снощното Ви представяне според Вас?“ Относно речта си, кметът на Пловдив отбеляза, че сам я е писал и каза, че дори не е могъл да я говори, а е трябвало да я чете, за да следва и английския текст с превода.

Той я определи като емоционална и сподели, че неговата цел е да обхване много аспекти в историята на Пловдив, както и да изкаже благодарност на тези, които са работили за реализирането на проекта. "Ние разказахме една история на Пловдив по един доста съвременен начин“ обобщи г-н Тотев вчерашното представяне и добави, че мястото, избрано за сцената, е било изключително подходящо. Той описа финала с десетминутната заря на фона на изпълнението на Валя Балканска като невероятно.

Илиана Беновска попита "Имаше ли някакъв недостатък снощния спектакъл?“, а госта й отговори с думите "Когато коментираме културна програма със сигурност всеки може да намери нещо да каже.“ Иван Тотев добави, че това е въпрос на индивидуалните очаквания на всеки един – за някои може да е недостатъчно симфоничната музика, а други да са искали да е по-артистично.

Защо проектът се е реализирал с помощта на чуждестранни консултанти?

Водещата каза, че е чела, че сред консултантите за реализирането на проекта е имало германци и отбеляза, че е имало е упреци защо германци, а не българи. Кметът призна, че цялата хореография е била на немски екип. "Защо германци? Как ги избрахте?“, попита Илиана Беновска, а гостът й отговори, че се е провел конкурс за тяхното избиране. На въпрос кой е участвал в този конкурс, Иван Тотев каза, че са били 4 компании, сред които не е имало българска, а германски, италианска и др. Те са организирали целия откриващ уикенд, а не само хореографията. "В този спектакъл музиката, която се написа, бе специално за това събитие“ отбеляза Тотев и продължи "Много по интересен начин пресъздадоха българските традиции в един по-съвременен поглед.“ За него е много важно, че организаторите са успели да включат над 1000 доброволци в тази програма, които за първи път са излезли на сцена и това трябва да се има предвид при коментирането на тяхното представяне. Илиана Беновска каза, че наистина си е личало, в добрия смисъл на думата, защото са играли себе си. "Това е идеята. Това събитие да бъде обърнато към хората. Тук в случая не е някакъв концерт, който трябва да бъде високо професионален и трябва да направи съответен ефект. Това е събитие, което се прави от хората и се прави за хората.“, допълни Иван Тотев.

Европейският опит за столица на културата

Илиана Беновска припомни, че Мелина Меркури е била министър на културата, когато е стартирала първата Европейска столица на културата през 1985 година и попита "Обследвахте ли опита, програмите, реализациите на други такива културни столици, да не ги изреждам всички?“ Иван Тотев потвърди и каза, че още от момента, в който Пловдив е кандидатствал за столица на културата, е създадена мрежа с партньорски градове и са направени силни международни контакти. Той отбеляза, че вчера е имало над 80 човека, които са от семейството на Европейските столици на културата, като обичайно около 40 човека от семейството присъстват на такъв тип мероприятия, които са представители на градове, жури, Европейската комисия и други.

"Присъствието тук беше на двойно повече хора, от които нормално участват в другите откривания.“ повтори Иван Тотев, а водещата го попита как е постигнал това. Той дължи успеха на това, че Пловдив е изключително интересн град и на това, че в последните години са заформени много добри международни контакти, черпейки опита на Европейските столици на културата през последните 12 години. "Ние имахме постоянно посещения, изпращахме хора, присъствахме на откриващи събития.“ каза кметът на Пловдив и допълни, че са разбрали какъв е смисълът на откриващите събития – мащабно събитие, насочено към всички.

Сцената за откриването на събитието

"Малко ми дожаля, че тази огромна кула няма да я запазите и няма да се използва за друго.“, каза Илиана Беновска, а Иван Тотев сподели, че и на него, защото е паснала на това място. На въпрос дали не е могло тя да остане, кметът отговори, че не можем да си я позволим, защото е много скъпа. Водещата попита дали е наета, а събеседникът потвърди и обясни, че това е 360-градусова сцена, която позволява да има публика от всички страни. На нейната структура г-н Тотев дължи и многобройната публика, която иначе не би могла да се събере само от едната страна. "Няма ли да се изкушите да си я поръчате за местните избори?“ попита Илиана Беновска и след като гостът й отговори, че не може да я платят, тя попита какво са два милиона за ГЕРБ. Иван Тотев през смях каза, че трябва да са спечелили вселенски избори, за да я наемат, но постигнатият ефект на това събитие е бил невероятен. На въпрос на водещата дали това ще бъде сцената и за закриването, кметът отговори, че закриващите събития са по-малки. "Кой определя кои са по-важни?“ попита Беновска, а събеседникът й обясни, че по традиция откриващите са по-големи, а тя подчерта, че традициите са, за да се нарушават.

Отразяване на събитието в международен мащаб

Иван Тотев спомена и ефектът, който се е получил като добавена стойност от събитието – многото материали в международния печат и това, че много се говори за Пловдив. Той си призна, че дори не е успял да прочете всичките статии. "Кое запомнихте, кое Ви подадоха Вашите пиари като най-добро отразяване?“ попита Беновска. За кметът на Пловдив са запомнящи се сравненията, които са направени с Пловдив – като диамант, като сърцето на България. На въпрос дали тези съобщения са платени, Иван Тотев отговори "Ние не можем да ги платим, ако трябва да ги плащаме.“  и отразяването от медии като Ройтерс и Евронюс е спонтанна оценка, защото на тези медии не може да се каже какво да пишат. "Може срещу много пари.“, отбеляза водещата, а събеседникът и повтори, че в случая не е така, защото ефектът от събитието вече се е видял.

Очакван ефект от Пловдив – Европейска столица на културата

В тази връзка Илиана Беновска попита "Какъв ефект очаквате Вие от това откриващо събитие и от цялата година на Европейска столица – Пловдив върху оценката на гражданите на Вас като кмет, на Вашата дейност, на подобряването на микроклимата в града, сега ви ядат за ремонтите дето сте разкопали целия град?“ и допълни, че както изглеждат далечни местните избори, те вече са започнали. Иван Тотев каза, че се усеща, че са започнали и даже може да каже къде са започнали първи в България, а именно Пловдив и хората, които са критикувани са политически ангажирани. Водещата поощри критиките и изрази вярата си, че той ще ги вземе предвид. Кметът потвърди и каза "Ние имаме абсолютно линеен график и всичко ни е ясно кога.“ и допълни, че са се смесили две неща – критиките на инфраструктурни обекти, които са от управленския мандат. Беновска попита защо двете неща са се смесили и не са могли да довършат ремонтите, а събеседникът й отговори, че проектът за Европейска столица е културен проект. По повод разкопания град, той уточни, че едва 5 процента от него са разкопани. Кметът подчерта, че има ясни срокове, които са до местните избори. Беновска попита "Тоест Вие с ясното съзнание, че е разкопан 5 процента от центъра, си направихте откриващото събитие?“ и допълни въпроса си дали това не им е лепнало черна точка. Г-н Тотев каза, че не е имало вариант да не направят откриващото събитие и отрече това да им е "лепнало черна точка“ и допълни, че най-тъмно е преди развиделяване.

Предстоящи местни избори

"Всичко ще бъде наред, защото знаем кое кога ще се направи“, завърши той, а според Беновска няма полезен ход, освен да се изпълни цялата програма, защото той ще се явява за пореден път като кандидат за кмет на Пловдив на следващите местни избори. Иван Тотев каза, че разбира като въпрос завършека на изречението на Беновска и отговори, че решенията в ГЕРБ се взимат по много специфичен начин. Водещата се изказа с думите "Не започвайте и Вие като БСП! Добре, Вие искате ли да се явите? Можете ли?“ Кметът на Пловдив категорично отговори, че ако не изпълни отговорностите, които е поел - плочките на площада, галерията, голямата базилика, няма да иска. Беновска попита дали има вероятност да не успее, а отговорът, който получи е "С такава увереност ще Ви говоря ли, ако смятам, че няма да успея?“

С това Илиана Беновска извади извод за себе си, че той ще се явява на следващите местни избори и зададе въпрос към госта си дали е готов, ако го номинират с демократичните процедури и правила в ГЕРБ. Иван Тотев обясни, че на всеки три месеца правят социологически проучвания, с които се следи пулсът на града. Според него това, което казват някои хора, е само едната страна. Във връзка с предстоящите европейски избори, които са основа за местните избори, кметът каза, че дават много добра предпоставка, а Беновска ги определи като по-неемоционален избор. Г-н Тотев каза, че след тях могат да се създадат много различни ситуации, а водещата шеговито му каза да не произнася това, което иска. "Ние сме абсолютно убедени за резултата в Пловдив“ категорично заяви Иван Тотев

Проблемите в Пловдив с циганизацията

За да приключи темата, Беновска открои още един проблем, който трябва да бъде решен преди евроизборите и който ще назрява – проблемът във Войводиново, който тя е коментирала и с вицепремиера Каракачанов по-рано. "Това е само един от случаите, които ние с години търпим и подминаваме. Въпросът за циганизацията, въпросът за неконтролируемата раждаемост, за заселването, за неплащане на задължения, за неученето, за неработенето, за битовата престъпност…“ отбеляза тя и каза, че Войводиново ще се премести в Столипиново. Кметът на Пловдив каза, че утре е канен там на Нова година, а водещата сподели какво е видяла тя, когато е била в "Столипиново" и го определи като Витлеем, където се влиза и не се излиза.

Беновска допълни, че е пренаселено и със знанието на всички се краде ток и вода. Иван Тотев определи нещата в този квартал като спокойни и не би трябвало там да се очаква влошаване. Той няма притеснения и отбеляза, че кварталът в последните 6-7 години много се е променил, няма и безработица, някои от хората работят и в Германия. Водещата попита колко от децата там не посещават училище, а гостът й отговори, че предимно ходят до 7-8 клас, а преди са отпадали още в 3-4 клас. На въпрос за непълнолетните майки, Иван Тотев отбеляза, че те са все по-малко и нещата от както той е бил районен кмет в Столипиново до сега са много променени. Тотев не мисли, че това ще има някакво отношение, ако не се търси скандалът за политически дивиденти. "Всяко нещо при наближаващи избори може от нищо, да стане нещо. Това е големият проблем, това би ни притеснило.“ обясни кметът на Пловдив, а водещата попита за нивото на престъпността в квартала. Иван Тотев заяви, че е ниско и по данните, които има, не се различава от другите части на България.

ГЕРБ и евроизборите

За финал Илиана Беновска обобщи казаното до момента от госта й – че ще си изпълни програмата и ще работи за евроизборите. Тя попита "Кое е най-важното, което трябва да направи ГЕРБ според Вас, за да постигне пълна мобилизация и както пожела заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов, да имате 7 евродепутати?“, а Иван Тотев отговори, че хората в листата са много важни. Тя трябва да вдъхва доверие, хората в нея да работят за България и да се популяризира. На въпрос за личния принос на г-н Тотев за евроизборите, той предположи, че ще бъде натоварен с откриващото събитие, което вече е традиция. Илиана Беновска благодари за разговора и каза, че ще се виждат отново и по темата "избори“, и по темата "Пловдив – културна столица“. Така завърши разговорът между Иван Тотев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ по "Канал 3“ и "Радио К2“ на 13 януари 2019 година.



Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Беше скъпо и ефектно, но като цяло 3 милиона щ, за 1 час и нищо особено като визия, освен зарята! За сравнение, Металика искаха 3, 1 милиона долара за да дойдат в Пловдив...! На техен концерт биха дошли 2-3 пъти повече зрители от цял свят, щеше да има включена заря, както и уникални, видео ефекти! Щеше да е адски запомнящо се!? .... Говоря в минало време, защото зимата няма как, но едва ли има време да се случи нещо, че да дойдат?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: