ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето защо мегасцената за ЕСК не е на друго място, а в сърцето на Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:54 / 07.01.2019Коментари (33)15905
© Plovdiv24.bg
Сцената за откриващото събитие за Пловдив - Европейска столица на културата е на единственото място в града, което може да побере толкова много хора. Но също така предлага и участие в другите събития в програмата, които са извън откриващото и са в кв. "Капана", на Главната или в Цар Симеоновата градина. Това заяви кметът Иван Тотев в предаването "Култура!бг" по БНТ 1.

"Това е единственото място, където могат да се съберат 40-50 хил. души. Ако събитието беше на стадион или в някой квартал, какво щяха да правят хората, като свърши откриващият спектакъл? Това е място, което позволява присъстващите да продължат по събитията извън сцената, да отидат в "Капана", на центъра и т.н.", обясни градоначалникът и допълни, че е с много оптимистични очаквания за 12 януари и цялата 2019 година. 

Въпросите с финансирането са уредени, подчерта кметът. Централният площад ще бъде завършен някъде в средата на лятото, в Пловдив има достатъчно брой зали, достатъчно брой места за провеждане на културни събития, потвърди Иван Тотев. Квартал "Капана" е изпълнен проект по програмата за Европейска столица на културата, подменени са изцяло настилките и осветлението, възстановени са къщи в Стария град. Галерията ще бъде отворена юни месец, работи се по кино "Космос", което всъщност е кино "Комсомол", уточни кметът. "Самият факт, че ние сме го включили в тази апликационна форма (за европейска столица на културата), го спасява и му дава втори живот", заяви Тотев.

За откриването на събитието пристига и министърът на културата на Италия. Матера е италианският град - европейска столица на културата 2019 и двата града са работили съвместно по програмата.

"Съвместните ни проекти с Матера започнаха още през миналата година, правихме един фестивал на градските игри в Тютюневия град, който е копродукция с екипа на Матера 2019. Въвеждаме тази почти непозната, относително нова култура на градските игри в Пловдив с участие на граждани, проучване на района, откриване на Тютюневия град с нови очи през тези игри - това е една от съвместните ни продукции с Матера", съобщи Светлана Куюмджиева. 

"Когато завърши 2019-а, всеки ще е намерил събитие, с което да запомни Европейската столица на културата. Заради това се постарахме да направим толкова разнообразна програма", заяви още Тотев.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Кмете, аргументацията за избора на място е безумна. Какви бяха алтернативите, кога бяха гласувани в Общинския Съвет или кога имаше допитване до пловдивчани, все пак това е събитие за хората, за пловдивчани, а тях никой не ги пита и бръсне за нищо, защо ли? На мен не ми е ясно как там ще се съберат 50 хиляди човека, като и от двете страни точно там вървят ремонтни дейности, но щом експертите от Общината така са изчислили, така да е. И Тотев, с приказки не става, именно защото бяхте заявили кино Космос, Базиликата, Тютюневия град, Адата и т.н в апликационната форма затова ни избраха за Европейска Столица, но по чисто балкански странно защо тези проекти с днешна дата не са реализирани, ами пловдивчани пак чакаме, средата на лятото, идната есен и т.н.....и ви слушаме жалките оправдания с законови процедури, държавата и незнам си какво.
0
 
 
МРЪНКАНЕ по нашенски...Родината ни е единствена на планетата с паметник на завистта.Намира се в центъра на Хасково.Автор на триметровия бронзов монумент е скулпторът Господин Тенев. "Българският Икар", както се нарича, е наш прочит на древногръцката легенда. Икар се опитва да полети, но две зловещи ръце го държат за крилете.А Константин Йосиф Иречек навремето написа:"Най-великият гений на българина е завистта...За мен най-лошото в България е чудното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата." .....
на 07.01.2019 г.
0
 
 
Вчера вечерта реших да мина да видя , какво точно представлява тази измислица на прословутия Свен и какво видях един разкопан център ( имайки предвид , че година започна преди седмица , а положението разкопани улици , не завършени проекти в центъра и какви големи дупки из повече централни булеварди. И пак пред пощата и до градината - бетон - защо не я вдигнаха от страна на пощата, без да се затваря булеварда , може да го използват за буфер на колите примерно и без туй няма плочки или каквато и било настилка - по-скоро прилича на подготовка за ледена пързалка. Не е проблема в мястото , проблема е организацията - няма такава и още по тъпо е че дават право на външен човек да работи върху общински проекти... и защото от 2014 , чак през 2019: "Въпросите с финансирането са уредени, подчерта кметът. Централният площад ще бъде завършен някъде в средата на лятото" , защо не бяха уредени да речем през 2017. И като знаем , как кмета обича да дава обещания площада ще започнат да го правят някъде в началото на коледа за завършване на паметната година за Пловдив. И ако логиката : ""Това е единственото място, където могат да се съберат 40-50 хил. души. Ако събитието беше на стадион или в някой квартал, какво щяха да правят хората, като свърши откриващият спектакъл?" е тази , то излиза под въпроса : " А какво ще правят през цялата година тези хора?" отговора е ясен ще си хванат чукала и лято ще са в най-лошия случай в Бургас , в най-добри по-курорти в съдените държави. Така както казва Тотев , освен центъра и Капана Пловдив няма какво друго да предложи на хората - и какво ще си помисли един турист ... Има някакво открива на дву-три дневен празник за града , а не наистина голямо и значимо годишно събитие за Пловдив , за България ... И пак не ясно защо откриване не го направиха на 1 Януари 2019 , както трябваше да бъде , а започнаха строежа да това , не много ясно съоръжение (според кмета вавилонска кула , според Свен не било вавилонска кула , според пловдивчани е символ на задръствания в града ...) И какво ще покаже всичко - това от това което каза Тотю пред Кошлуков - слушане повече за европейската култура , но никъде не каза и дори не спомена нещо за Българска култура , за нашите обичай , за това как България се е развила , като култура и как и защо наистина Пловдив е избран за културна столица..... Ето това е дразнещо... Хубаво е че медии тръбят , че от 1 Януари - България е Пловдив , но дали Пловдив е България е отделен въпрос....
-2
 
 
дори и най прекрасното откриване да има ..... дори и космодрум да има ..... дори не един а два ..... късно е :) опорните точки са спуснати ...... еск ще е провал :)
+2
 
 
Когато свършат аргументите остават оправданията... Да осигуриш едночасово забавление като блокираш града за един месец... Евала!!!
+5
 
 
Много е грозна тая кула, но пък си отиват с площад Разкопаница, който също е не по-малко грозен
-3
 
 
Не е така кмете.Разбиращия културен народ е по наясно,че има по подходящи места за тази кула.И за какво им е тази кула,като си имат Альоша.За тях Пловдив не е готов.Те в своя си живот предпочитат да са накипрени и гримирани,а празни откъм съдържание.Така и за града.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: