ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Умира ли българското кино?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:59 / 01.10.2018Коментари (7)5461
©
На медийна дискусия днес, организирана от Асоциацията на българските филмови и телевизионни продуценти (АФТП), бе обсъден механизъм за стимулиране на чуждестранните инвестиции в кино индустрия у нас. На събитието присъстваха едни от най-големите продуценти в България - Евтим Милошев, Никола Тупарев, Магърдич Халваджиян, Краси Ванков, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев и Ярив Лернер, както и Жана Караиванова, директор на НФЦ. Те са единодушни, че в момента локалната кино индустрия е изправена пред безперспективното бъдеще да бъде единствената в Европейския съюз без стратегия и политики за привличането на чуждестранни инвестиции, които единствени биха я превърнали в конкурентноспособна и биха гарантирали свеж приток на средства както в самата индустрия, така и в държавния бюджет.

“България отново е в незавидна икономическа и имиджова позиция - 24 от 27 държави в Европейския съюз приеха подобни мерки, и ние вече не сме предпочитана снимачна дестинация" - откри дискусията Краси Ванков, председател на АФTП.

Според АФТП бъдещето на местното кино производство е изправено пред заплахата да загине бавно и мъчително, ако спешно не бъде приет закон, който да стимулира икономически чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България. Българските продуценти твърдят, че устойчивото въвеждане на икономически стимул може да стане само със закон от страна на държавата - така, както вече десетилетия се случва в цял свят.

“Практически, мярката е защита да бъдем наравно с останалите. Така е в Сърбия, Румъния, Македония, не само в Европейския съюз" - добави Никола Тупарев.

Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която реално го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства и работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.

Заедно с финансовия инструмент "възстановяване на част от разходите“, на срещата с медиите днес бе обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български кино и серийни филми чрез отделяне на средства от държавния бюджет.

В крайна сметка наскоро инициирахме среща с министър-председателя, с министъра на финансите и с министъра на културата. За първи път видяхме разбиране на тази среща. Оказа се, че Горанов е наясно, че държавата няма да губи от това нещо, а ще печели." - разказа Магърдич Халваджиян.

“Българското кино е с много добри позиции в Европа. То заслужава да бъде подкрепено и заслужава алтернативен източник на финансиране, извън Националния филмов център. Такъв източник би бил Възстановяването на разходи - икономическият стимул, за който днес говорим и благодарение на който в системата, в държавния бюджет, ще влязат нови пари. Всички имаме интерес от производството на висококачествен български телевизионен продукт, а това може да се случи само с повече средства" - сподели с присъстващите Жана Караиванова по темата не само за киното, но и за популяризирането на българската култура и изкуство.

Връщайки се към основната тема на събитието, членовете на АФTП споделиха с медиите, че са имали срещи с Министъра на финансите Владислав Горанов, който е запознат с темата, както и с Министерството на културата, под чието администриране ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България.

“Думите, които днес казваме, са самата реалност. Това е първият път, в който сме заедно, в който говорим открито и на един език по темата. А тя не е само Законът за икономически стимули в кино индустрията. След закона идва реалният работен процес, който е най-ценното за всички нас" - включи се в разговора Ярив Лернер от Ню Бояна, за който не е ясно защо индустрията се дели на “чужди и наши", когато има шанс бюджетите на чуждестранните продукции да остават в България.

“Филмовата индустрия е специфична индустрия, в която се генерират огромни обороти за кратко време. Не би трябвало изобщо да съществува дискусия дали да се въведе или не тази мярка. Дискусията трябва да бъде в посока как да се въведе така, че да работи най-добре на нашия пазар!" - обобщи основната тема на събитието Евтим Милошев.


Още по темата: общо новини по темата: 1871
14.12.2019 »
14.12.2019 »
14.12.2019 »
10.12.2019 »
07.12.2019 »
26.11.2019 »
предишна страница [ 1/312 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Българско" и "кино" в едно изречение няма как да съществуват! За съжаление така е доста години.
0
 
 
Умря то.Филми,като "Авантаж ","Сбогом ,приятели "от миналото са незабравими !Аз тях харесвам !
Aнонимен
на 01.10.2018 г.
+1
 
 
1-никога не е имало кино всичко е театър и рецитиране на заучени реплики ,2 киното никога не се е раждало че да умира,3 Толкова са скучни Българските филми че няма и на къде повече . и т.н
0
 
 
Бг киното умря 90-та година,тия палячовци от снимката за нищо не стават,пък от към артисти хептем...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: