ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
Честито! Един от най-добрите борци на Пловдив - Димитър Галинчев, чукна осем десетки!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:48 / 15.09.2018Коментари (0)4816
©
Димитър Галинчев, един от най-популярните и успели състезатели по борба в класическия стил на Пловдив, днес чукна 80 години. Роден е под тепетата на 15 септември 1938 г. Завършва ТФС "В. Левски" в родния град, след това се дипломира и в НСА. В залата по борба влиза през 1954 г. (става въпрос за т.н.зала "Макаби" на бул. "Руски", която сега е в двора на училище "Дружба"). Негов треньор е Кирил Пищялов. След това се състезава за "Септември“ (Пд) и тренира в заличка над Античния стадион.

Отбива военната си служба през 1958-1959 г. и се състезава за "Ботев“ (Пд). След казармата (1959 г.) преминава в "Локомотив“. В тези години се подготвя от Филип Кривиралчев и Запрян Митовски. Още в началото на 1961 г. спира погледите на треньорите в националния отбор. В представителния ни отбор го включва Кривиралчев през 1966 г. Дебют на голямо първенство прави през 1967 г. на европейското в Минск. 

Участва на олимпийските игри в Мексико през 1968 г., където се класира на четвърто място в кат. 62 кг. Някои от решенията на съдиите спират  пътя на Галинчев към медалите. Не зачитат туш срещу египтянина, а признават само победа по точки, която му носи една наказателна точка. Срещу световния шампион, японеца Х. Фуджимото, спират атаката му за туш и така пловдивчанинът губи срещата. Това го оставя извън призовата тройка. "Ако бях взел победа
©
та щях да спечеля най-малко сребърен медал" – заяви сега Галинчев.

Галинчев има две четвърти места от европейското през 1967 (в Минск) и през 1968 г. (във Ветерос, Швеция). Представя България и на две световни първенства, без да се класира в призовата шестица. На световното в Мар дел Плата (Аржентина) през 1969 г. му отлепват четири ребра и с това слага край на каиерата. 

Юбилярът е многократен републикански шампион в категория до 62 кг, постоянен медалист от републикански и балкански първенства. В продължение на 10 години е в състава на националния отбор по класическа борба. Обявяван е за най-техничен състезател. Още от 1965 г. започва работа като треньор. Мнозина считат, че е трудно да се определи дали като състезател, или като треньор той е дал повече за класическата борба не само на "Локомотив“, но и за страната ни. Галинчев беше един от основателите, впоследствие и главен треньор на центъра по борба в дружеството.

Големият треньор Филип Кривиралчев под чието ръководство българските класици спечелиха 82 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства счита, че успехите на българските борци се дължат и на екипа специалисти, работил с него, включително тънкият познавач на този спорт Димитър Галинчев. "Всички бяхме екип, който знае какво иска и как да го постигне" – категоричен бе Кривиралчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: