ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
85 000 отбелязват коронясването на Пловдив за евростолица на културата, ето грандиозния сценарий
Автор: Мариана Панчева 07:30 / 28.06.2018Коментари (25)12569
© Plovdiv24.bg
Plovdiv24.bg представя големия сценарий за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата през януари 2019 година. Със 100 точки специална комисия на общинска фондация "Пловдив 2019" одобри идейната творческа концепция на германците от Phase7, описана до най-малки подробности в 51 страници. Победителите предлагат празниците за ЕСК да започнат в петък - 11 януари, с малки събития из целия град и да кулминират в голямата откриващата церемония в събота вечер - 12 януари.

За участие са поканени всички желаещи да станат част от знаменателното събитие - доброволци, граждани, театри, галерии, културни институт, бизнес.... Концепцията се опира на разбирането, че "всички ние сме едно голямо семейство" и ще има свой материален израз и символ на "Заедно" - гривни на приятелството. Цветовете също заемат основна част във вижданията на творците - Пловдив ще бъде осветен във всички цветове, сградата на Пощата ще свети, сградата на Общината ще свети, Главната улица ще свети, квартал "Капана" ще свети, Античният театър ще свети, Цар Симеоновата градина ще свети, а пловдивчани - за откриването те ще бъдат приканени да облекат своите най-ярки и цветни дрехи. 

Германците препоръчват строго официалната част на откриването да бъде в Тютюневия град. По техни разчети - 85 000 души ще могат да се съберат в централната зона за голямото откриване. За целта бул. "Цар Борис Трети Обединител" ще затвори за движение на автомобили, два подиума с размери 2x125 метра ще заемат платната му в посока от север на юг, подиумите ще се срещнат в главна сцена с кула с 360-градусова видимост в подножието на Античния театър. Бул. "Княгиня Мария Луиза" пък ще бъде използван като зона за публиката в двете посоки на моста, се посочва в документите. По този начин ще могат да бъдат поканени 85 000 души. 

Големият сценарий по план ще е с обща продължителност 40 минути и включва модулите "Повик към бъдещето", "Кукери", "Хор на езиците", "Заедно започваме да определяме бъдещето", "Пловдив е Европа", "Бъдещето започва", "Всички ние сме цветове", "Да празнуваме" и "Заключителна част".

Сценарият елемент по елемент:

Церемонията започва с встъплението "Повик към бъдещето", което е описано като "едно пътешествие, изпълнено с визуално изкуство и музика". Идеята е жива музика и видео кадри да представят образи, места, обекти, артефакти и символи от многохилядната история на най-древния жив град на Европа, а съпровод на гайда ще направи символичната връзка между миналото, настоящето и бъдещето.

Сценарият продължава с елемента "Кукери" - предвижда се близо 200 доброволци, облечени с кукерски костюми да минат през града и символично да донесат здраве и успех за новата година и най-вече за новата година на Европейската столица на културата - Пловдив. Накрая всички те ще се съберат на главната сцена.

Следва "Хорът на езиците", представен от различните етнически групи в Пловдив, всяка от която ще говори на своя собствен език и така ще представи едно многоезично стихотворение, описват идеята си германските творци.

"Заедно започваме да определяме бъдещето" е частта от програмата, в която на сцената ще се появят 16 деца от различните етноси и социални групи в града под тепетата, всяко едно от тях ще носи по една буква, оформяща ключовата дума на Пловдив - ЕСК на български и английски, а именно - "ЗАЕДНО".  

"Пловдив е Европа" - по сценарий тази част от спектакъла ще съчетава визуалното и сценичното изкуството с високите технологии, техника за проследяване на движението в реално време ще води хореографията на танцьори.

Следва "Бъдещето започва". Това е частта, запазена за красивите гласове на пловдивските хорове, които ЗАЕДНО ще дадат тон за песен на пловдивчани. В документите се посочва, че музикалната творба, която всички заедно ще изпълняват ще бъде "на известен композитор" (без да се посочва име) и ще включва както етнически модели, така и модерни ритми и звуци. Изпълнението ще бъде съпроводено от видео, което ще показва основни моменти в програмата през 2019-та година.

Сценарият продължава с "Всички ние сме цветове". В тази част от церемонията многоцветни лазарни лъчи ще се насочат към страничните подиуми, танцьори с огледала ще разпръскват светлината, над главите им ще свирят лазерни арфи. След това на сцената излизат 1000 доброволци, всички те шарени и цветни, за да онагледят идеята, че всички ние сме цветове.

В заключение Пловдив ще изпрати своето основно послание - "ЗАЕДНО", на Европа и целия света, а точка на церемонията ще постави поразителна заря, обхващаща Трихълмието и Дановия хълм.

Германците са посочили индикативен бюджет от 1 890 891 лева без ДДС само откриващото събитие.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Славчовите подлоги L1,двк,харамия,VVK,на Гьона Баба му и Гриллата....на 12 януари 2019 си стойте в къщи на парцуца и лижете на другаря Гергов портрета :)
на 28.06.2018 г.
0
 
 
Дано да се представим достойно,но по голяма част от сценария си е пълна фантасмагория.На 11 януари 85 хиляди човека??? и цветни дрешки.Цветни дрешки са предимно потничетата,блузките и ризките.
+2
 
 
Само гледайте на 12 Януари 2019 да не вали силно сняг, че тея 85 хиляди ще трябва да дойдат с шейни.....не ми е ясно, как 1 фондация си избира 1 изпълнител, 1 лого и еднолично си решава кога, какво, къде.....! В Тютюневия град още е пълен хаос, как ще се оправи за половин година???!!!
+2
 
 
Много хубаво, но аз се чудя каква столица на културата ще е Пловдив, при положение, че за тези 4 години, откакто пуснаха парите, в града нещата са много зле. Каква култура- градски транспорт- зле; Тротоари и улици- зле; център /пред пощата/- зле и още куп други неща. Сега някой ще каже- ама ти си песимист, ти това- ти онова- не , не съм песимист и не съм черногледа, искам да съм оптимист, но при всичките ситуации в Пловдив, които виждам, съм реалист. Как в този си вид Пловдив ще е Европейска столица на културата, не ми е ясно, при положение, че имаше куп обещания, че за тези 4 години ще се случат хубави неща и че ще има хубави промени и големи проекти. Да, ама нищо. Съжалявам, но това е голямата действителност.
0
 
 
каква култура,каква столица...тотев прави само пивници...ако пивниците в капана са култура хванете ме за к.ра...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: