ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте как едно немско издание описа Пловдив
Автор: Мариана Панчева 09:31 / 29.05.2018Коментари (0)12083
© Plovdiv24.bg
Немско издание похвали Пловдив - Европейската столица на културата за 2019-та година, описвайки го като културен мегаполис в една балканска държава. Plovdiv24.bg публикува текста на Хърбърт Шадевалд в превод на Деница Шишкова - експерт Артистична програма в Фондация "Пловдив 2019", който видя бял свят в cre-aktive.net:

"Титлата "Културна столица на Европа" за 2019 г. си поделят южноиталианският град Матера и вторият по големина град в България Пловдив в Горнотракийската низина. Близо 700 километра въздушен път делят двете бъдещи европейски столици Матера и Пловдив. Но двете много си приличат помежду си, по различни фактори, обявяват представители на българската организация - Фондация "Пловдив 2019". Тя е основана през септември 2011 година и подготвя провеждането на специалната културна година в България.

"Движим се добре по график", потвърждава Виктор Янков, заместник директор международна дейност във Фондацията. През април организацията изнесе доклад в Брюксел относно текущото състояние на подготовителните дейности. Договорно обвързани са вече 250 събития, което означава, че около 85% от програмата вече е в процес на изграждане.

"За сравнение, повечето столици на културата достигат до този момент с едва 50 до 60 процента уговорена програма“, изтъква Янков.

Мотото "Пловдив заедно 2019" има за цел преди всичко да интегрира по-добре жителите - особено по отношение на тяхното съвместно съществуване, тъй като досега са били подчертавани предимно разликите, а не приликите. По-конкретно става дума за квартал Капана, който се намира на южния бряг на Марица между централната пешеходна зона и историческия стар град.

Този квартал досега е бил пренебрегван. Сега многобройните малки улички са включени в програмата за градско развитие, за да се превърнат в културен и сценичен център. Това вече е факт, защото особено вечер многобройните улични кафенета и малките барове са изпълнени с живот и излъчват много уютно очарование.

Други два проекта за културната година Янков класифицира като все още "много сложни". Това са така нареченият Тютюнев град и бившето кино "Космос". Въпреки че и двете места вече са събудени от предишната си дрямка на спящи красавици за годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, Янков вижда първоначалните идеи свързани с тях по-скоро като дългосрочни проекти, тъй като много от уникалните тютюневи складове и фабрики от 20-те години на миналия век са или в лошо състояние или вече са разрушени.

Само няколко от тези промишлени сгради, всички от които за момента са частни, са възстановени за момента. Дори фондацията има и седалище в една от тези къщи, заобиколена от руини. Идеята й е да се възстановят тези обекти и да се съживят чрез култура. Но предвид преобладаващо катастрофалното състояние на строителството, това изисква не само значително време, но и огромен капитал.

На западния край на центъра на града, само на един хвърлей разстояние от централния парк, се намира изоставеното в продължение на четвърт век бивше кино "Космос“. До скоро вандализираният комплекс от сгради на улица "Гладстон“ първоначално е бил предназначен да бъде преобразуван в постоянен културен център.

"Но различните сгради имат различни собственици, което затруднява преговорите", споделя Янков. По този начин плановете за разширяване на този голям инфраструктурен проект също продължават да се забавят.

Непосредствено срещу "Космос", централният дом на културата "Борис Христов" все още държи вратите си отворени. До юли 2016 г. в продължение на три години той също така служи като място за театрални представления, тъй като първоначалното място в централната пешеходна улица Княз Александър е изгоряло. Докато театралният състав отново се изявява отново в познатата атмосфера, Пловдивската опера все още няма собствен дом. От 50-те години на миналия век съществува тази опера, която предлага отлични детски опери.

И въпреки че съответни решения за строеж са издадени още по времето на Народната република, в България не е построен дом на операта. Но интересът към операта все още е голям, защото представленията в централния културен дом винаги са били добре посещавани със средно по 4500 зрители. Сега има международна покана за представяне на оферти. Но операта няма да се появи до 2019 г.

"Оперният фестивал през лятото определено е един от проектите на годината, през която Пловдив ще бъде Европейска столицата на културата", казва Радост Иванова, заместник-маркетинг директор на Фондацията. Освен това са предвидени годишни серии от събития, които ще се проведат през 2019 г. и след това. Те включват:

Дни на музиката в Стария град (май/юни), фолклорен фестивал (началото на август), рок фестивал (август/септември), джаз фестивал (ноември).

На 5 септември ще бъде публикувана цялата културна програма за 2019 г., уверява Янков. Но вече е ясно, че откриването на годината, в която Пловдив, ще бъде Европейска столица на културата ще се проведе на централния площад пред хотел "Тримонциум". В допълнение, тогава една от най-важните пътни артерии на града в посока север-юг, булевард Цар Борис III Обединител, ще бъде напълно затворена.

Със своите 158 стаи, Рамада хотел "Тримонциум", открит през 1956 г., е едно от предпочитаните места за настаняване в Пловдиви се намира на централния площад. Централното местоположение в пешеходната зона на града и пешеходното разстояние на само няколко минути до историческия стар град правят хотела толкова популярен.

Въпреки че цените на стаите през следващата година ще бъдат с 20% по-високи, хотелът вече е резервиран на 50% за 2019 г. "За месец май и юни вече сме напълно резервирани", отбелязва маркетинг мениджърът Наташа Стоянова. Средно гостите, които го посещават остават за по 2,2 дни в хотела, който предлага много удобства.

Но последното обновяване на "Тримонциум" е било последно преди 18 години. Поради това стаите и баните сега ще бъдат постепенно изцяло обновени, докато хотелът работи. Необходимо действие с оглед на годината посветена на културата. За 2019 хотелът предлага "малка специална програма", казва Стоянова. По този начин ще е в синхрон с други хотели в града, които също не развиват дейности в тази посока, тъй като гостите така или иначе се възползват от културните предложения на града.

Пловдив е родно място и на автобусната компания София Рачич. През 90-те години на миналия век тя е била първата българка, която влиза в сътрудничество с базираната в Берлин фирма "БЕКС" с автобусни линии на дълги разстояния по маршрута Берлин-Пловдив-Бургас. Междувременно автобусите Рачич обслужват връзката Пловдив-Берлин-Хановер-Хамбург пет пъти седмично. "За съжаление вече не с БЕКС", съжалява шефката. Тя е убедена, че преди всичко през следващата година, натоварването по тази линия ще се увеличи. Въпреки това дори и сега автобусите от Германия до България винаги са по-пълни отколкото на обратно.

"По-младите българи предпочитат да летят, пред това да пътуват с автобус", смята Рачич. Въпреки че конкуренцията на Flixbus на пазара в България все още не e толкова осезаема, общото напрежение по отношение на цените в самата индустрия се усеща. "Сега става дума единствено за покриване на всички разходи", обяснява Рачич. Резервите трудно могат да бъдат изградени. Автобусът между Пловдив и Хамбург се предлага в три категории между 80 и 110 евро. - В задната част са най-евтините места.

Приликите по отношение на двете бъдещи столици на културата, Матера и Пловдив са не само манталитета на своите жители, но и голямото историческо наследство и старите им градове. Съществуват обаче и значителни разлики между двете. Тъй като дори по-малките градове около Матера участват в културната година. Така се рекламира целия регион. В Пловдив това се отнася само за градската зона. Прибавете към това факта, че Италия е по-известна от България. Защото само в и около Матера от 1953 г. са заснети повече от 20 големи филма. Този естествени холивудски кулиси ги прави не само световно известни, но и привлича много туристи всяка година.

Но и старият български панаирен град Пловдив с неговите исторически корени, за който е доказано досега, че са от поне VI в. Пр. Хр., е един от туристическите магнити на балканската страна. Могат да се намерят много следи от миналото на града - особено от времето на Римската империя - като огромния стадион под днешната пешеходна част или на амфитеатъра в Стария град, както и много други археологически обекти в съвременния град.

Компетентен партньор за пътуващите (не само) към българската столица на културата е туристическата агенция Ванди-С ООД в Пловдив. "Ние можем да направим индивидуални оферти, които могат оптимално да се комбинират с престоя ви в Пловдив", информира изпълнителният директор Росица Янкова, която заедно с немскоговорящата си колега Александра Димитова има подготвени широк спектър от полезни туристически дестинации за устойчив туризъм в България.

"Не винаги трябва да бъде морето, а Пловдив и другите региони не струват само за едно пътуване през 2019 г.", казва Янкова.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Женски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: