ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Етно кухня на колела" се проведе в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:52 / 16.05.2018Коментари (1)5188
Арменският хоровадз, еврейският боикос, руските пелмени и одринският джингер се оказаха в оспорвана надпревара при номинациите за най-вкусно ястие на панаира “Етно кухня на колела" 2018 г., но призът тази година отива при италианското “пармеджано" и Марко Лукиари, който е новият MasterEthnoChef. С много близки резултати бе и турският “Адана кебап", който бе приготвен изключително вкусно от майстор-готвача на турската общност, но много от посетителите забравиха да попълнят своите “Кулинарни бюлетини", докато похапваха с удоволствие. Заедно с приза обаче маестро Лукиари прегърна и ново предизвикателство. Той получи като подарък български глинен гювеч и ще трябва да се научи да готви в него, за да докаже майсторски клас в приготвянето и на други специалитети, освен италианските. Организаторите пожелаха на всички участници да вкусят и от българското ястие на известния италианския майстор.

Денят на турската традиционна кухня се превърна в истинска галавечер за всички присъстващи на събитието. Представители на етническите общности и приятели на Фондация “Заедно" се събраха на пл."Аптека Марица", където майстор-готвачите получиха своите официални сертификати за участие в проекта от Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеийн Ергани, който бе официален гост на заключителното събитие. В мобилната етно кухня тази година, специално за пловдивчани и за гостите на града, готвеха, освен маестро Марко Лукиари и Любов Демирева (носител на приза MasterEthnoChef за 2017 г.), младият шеф Ончо Кешишян, Емине Османова и екипът на ОЕ “Шалом" в Пловдив.

Тъй като тази година "Етно кухня на колела“ бе посветена на хляба, всички традиционни хлябове бяха представени отново заедно на заключителната кулинарна вечер. Момичета в красиви национални носии поднесоха големи плата на публиката, като междувременно се разигра и томбола с вкусни изненади. Специална награда за дамите с най-много познания в кулинарното изкуство бе осигурена от г-н Кристиано и неговата компания Davide professional.

12 традиционни ястия бяха презентирани в Деня на турската кухня на етно панаира. Гостите хапнаха и от трите хлябa “тарнак", "симид“ и “поача". Подготовката за вечерта бе изцяло ангажимент на г-н Ахмед Пехливан, представител на турската общност във Фондация “Заедно". По време на Второто издание на “Етно кухня на колела" за първи път в Пловдив бе представен "Pane di Altamura“ - първият хляб в Европейския съюз със защитен произход и наименованиe. Гостите на панаира хапнаха отново и арменски “лаваш", който е част от нематериалното културно наследство на Юнеско, както и от еврейската “маца", хлябът, чиято рецепта се пази от времето на Мойсей.  “Етно кухня на колела" е единственото място в Пловдив, на което може да се опитат домашно приготвени храни по оригинални еврейски рецепти.

Още в първия ден на панаира, етническите общности отправиха заедно своето послание от най-стария жив град в Европа за запазване на мира и етническата толерантност. Оперен концерт на открито бе подаръкът за пловдивчани по време на официалното откриване от г-н Давиде Кристиано, в подкрепа на градовете Пловдив и Матера като Европейски столици на културата през 2019 г. Много настроение внесе специалното участие на танцьорите от “Седенчица" и изпълнението на живо на гайдаря Радослав Иванов от ансамбъл “Дикани" в село Царацово.

С руски песни, много танци и щастливи усмивки премина Денят на руската кухня по време на панаира. Сватба по арменски пък показаха младите танцьорите от състав “Ереван", а традиционият “женгялов хац" (известен още като хляб от Арцах) месеше лично 17-годишният Майки Кеворкян от ЕГ “Иван Вазов" - най-младият помощник в мобилната кухня по време на панаира. Любопитството и желанието за нови познания привлече много гости и в Деня на еврейската кухня. Прекрасната дама Ивет Анави, която скоро ще чества своя 100-годишен юбилей, разказа 3000-годишната история на хляба на своя народ.

Tематичните вечери на “Етно кухня на колела" уважиха кметът на район “Централен" Георги Стаменов, посланикът на Армения у нас Н. Пр. Г-н Армен САРГСЯН, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо, дипломати от Генералното консулство на Турция и над 4000 посетители. Близо 10000 души се интересуваха активно от новините за панаира и следяха ежедневно публикациите в специализираните сайтове на проекта и социалните мрежи. Г-н Давиде Кристиано, г-жа Олга Атанасова, г-жа Ахавни Кеворкян, г-н Светлозар Калев и г-н Ахмед Пехливан получиха специално признание от автора на проекта и председател на фондацията Лалка Златанова за личния пример и изключителния принос на италианската, руската, арменската, еврейската и турската общност за запазване на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа.

Екипът на Фондация “Заедно" благодари на всички, които подкрепят каузата за популяризиране на Пловдив като мултикултурен град - пример за етнически мир и достойна столица на културата. Адмирации към журналистите от регионалните и национални електронни медии и информационните интернет сайтове за коректното отразяване на събитията.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дискриминация! Защо не сте допуснали върха на циганската кухня "сиганска баниса"?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: