ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (17) | Вчера (18)
Министър Кралев с интересна позиция за футболното хулиганство и черното тото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:06 / 27.04.2018Коментари (0)3082
©
Ако работим целенасочено, до една година ще имаме ефективни мерки за борба с футболното хулиганство. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в сутрешния блок на БНТ.

Той коментира успешно проведените във Варна първа среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия и среща на заинтересованите държави-членки на ЕС на тема: "Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания“, организирана от ММС.

"Заедно с организации като ФИФА, УЕФА, ООН, Спортрадар, Европол и Интерпол поставихме важни въпроси за борба с корупцията в спорта. Има огромни интереси в бизнеса със залагането на спортни срещи, затова искаме да координираме усилията на всички български  и международни институции и да върнем почтеността в спорта чрез сериозни законодателни текстове в НК и превантивни мерки. Ив льо Лостек, началник на отдел "Спорт" към ЕК похвали България, че сме първата страна, която прилага новите работни методи от третия "Работен план за Спорт 2017-2020“, одобрен от Съвета на Министрите, отговорни за спорт“, добави Кралев.

Той подчерта, че годишно на спортни срещи се залагат 2 трилиона долара, а 140 милиарда са изпраните пари.

"От 2011 г. в България има текстове в НК по темата с уреждането на спортни срещи, има трима осъдени, но според юристите текстовете трябва да се прецизират“, каза Кралев.

Спортният министър говори и за мерките, които се предприемат за борба с футболното хулиганство.

"Взехме стратегически решения за борба с футболното хулиганство заедно с колегите от МВР, БФС и двете парламентарни комисии и ако ги доведем докрай, ще се справим с този проблем", заяви министърът. Той коментира, че досега мерки са се вземали периодично, когато възникне инцидент.

"До момента основният пропуск е, че фокусът на санкциите пада върху футболния клуб, а той няма как да контролира тази част от агитките, която създава проблеми. Ние искаме да се насочи фокусът към персоналната отговорност. Изготвихме краткосрочни и дългосрочни мерки за борба с хулиганството. Вече на Националния стадион има камери с качество 4К, които приближават образа 36 пъти, ще сложим и турникети. Обединихме се, че трябва да има чисто нов закон за футболното хулиганство", заяви министърът.

Красен Кралев акцентира върху необходимостта новият закон да изясни кой носи отговорност за охраната и пропусквателния режим на спортното събитие, защото големите клубове имат своя охрана вътре на стадионите, а по-малките разчитат на частни охранители или на полицията.

"Нужни са и промени в Наказателния кодекс. Наказанията за т.нар. хулигани се издават от съда, но процедурата е много тромава. Трябва да се даде възможност на МВР, БФС и клубовете  да налагат наказания за лишаване от присъствие на стадиона. Всеки трябва да знае своите отговорности. В Англия например лицата със забрана да посещават спортни срещи в часа на мача се привикват в районните полицейски управления. Ще имаме срещи и с неправителствените организации, обединяващи фенове, които да предложат идеи. До края на годината с МВР и двете ресорни парламентарни комисии с упорита работа можем да финализираме новия закон ", каза Кралев.
Още по темата: общо новини по темата: 22
13.05.2020
17.07.2019
10.05.2019
21.02.2019
19.02.2019
25.01.2019
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Спартак гостува на отбор, който трудно победи в Пловдив
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: