ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
Треньор на шампиони: Дългият път на пловдивски специалист до успеха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 02.02.2018Коментари (0)3554
© БФТ
Българската федерация по тенис публикува материал от поредицата "Треньор на шампиони", който е посветен на Велислав Венински от ТК "Локо 98" Пловдив. Той е треньор на Иван Пенев - шампион до 16 и 18 години от Държавните лични първенства на закрито.

- Разкажете малко повече за себе си - как се запалихте по тениса?

- Започнах да се занимавам с треньорската професия преди 12-13 години. Като състезател не съм имал големи успехи, а започнах и твърде късно. Милко Милев ми предложи работа и така стартира всичко. Постепенно се учих от него, от колегите в клуба и от другите треньори от турнирите, на които ходих. В началото започнах да се занимавам предимно с групи с малки деца, а продължавам и в момента да имам такива. Доста е различно да бъдеш треньор или състезател. Явно по някакъв начин това ми се отдава, защото има и доста психология. С течение на времето направих една хубава група, която имаше успехи до 12 и 14 години.

- Съжалявали ли сте някога, че тръгнахте по този път?

- Абсолютно никога. Смятам, че си намерих средата, защото в нашия клуб винаги е имало доста добра сплав между колегите и децата. Имам пълното доверие от страна на Милко Милев и на родителите. Много хора ми казват, че имам добър подход към хората и по специално към децата. Това нещо ми доставя удоволствие, защото гледаш как едно дете израства пред теб не само като спортист, но и като човек.

- Какво е основното нещо, на което искате да научите вашите състезатели?

- Искам да науча децата, че трябва да изпитват удоволствие на корта, а не нещата да стават на сила. Опитвам се да ги науча да първо да играят тенис. Резултатите трябва да дойдат спрямо това как играят, а не първо да се мисли за резултатите. Опитвам и се по всякакъв начин да ги науча да бъдат хора, защото това е просто игра.

- От кога работите с Иван Пенев?

- От времето, когато хвана за първи път ракетат

© БФТ
а. Мисля, че беше на 6-7 години. Той е един пример как пред очите ми се изгради и като човек и като състезател в абсолютно всички аспекти.

- Иван стана държавен шампион до 16 и до 18 години. Има ли голяма разлика между него и останалите състезатели в България?

- Не мисля, че има голяма разлика. Повечето момчета на неговата възраст, а и по-големите, ги познавам лично и знам, че всеки един от тях работи много и има потенциал.

- Кои са най-силните качества на Иван на тенис корта?

- Едно от най-силните му качества е, че изключително много мисли. Това дете обмисля всяка една топка в разиграването. Имал съм и други много добри състезатели, но такова нещо виждам за първи път. Това е изключително хубаво за Иван и го отличава от другите.

- Върху какво трябва да работи за в бъдеще?

- С успехите идва и по-голяма отговорност на корта и извън него. Трябва показва постоянство и дисциплина, въпреки че той е доста дисциплиниран. Технически е много добре подготвен, но винаги има какво да се подобрява в тактиката. Той работи и ме слуша много и се опитва да направи правилно нещата естествено и по негов начин, защото има пълната свобода да го прави.

- Иван е в такава възраст, на която предстоят нови предизвикателства. Готов ли е за следващата стъпка и как го съветвате?

- Дали е готов ще покаже времето. И след победа, и след загуба се тренира така, че няма огромна разлика. Аз винаги съм казвал и него, а и на другите деца, че е важно да се забавляват. Трябва да поддържа тялото си и да не смята, че всичко вече му е наредено, а напротив трябва да работи и да се старае още повече.

- Освен с Иван с кои деца работите и отличава ли се някои от тях?

- Смятам, че децата в нашия клуб са на едно доста добро ниво. Не мога да кажа, че някои се отличава, защото всеки се труди и опитва да играе по-добре и да печели призови места по турнирите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: