ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
От старите ленти: Шест линейки "летят" от "Пирогов" за легенда на Локо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 21.11.2017Коментари (3)7195
©
През пролетта на 1971 година България играе европейска квалификация срещу Унгария. Съперникът е силен отбор, воден от своя голям ас Флориан Алберт, наричан Императора. На всичко отгоре нямаме победа над "маджарите" от цели 22 години.

Впоследствие унгарците достигат до финалите на Евро'72, където остават на четвърто място. Година преди това обаче Алберт и колегите му ядат голям бой в София.

На стадион "Васил Левски" се стичат едва 28 хиляди зрители. Още през първата част играчите на Валяка започват да мачкат противниците си. В 38-ата минута Божил Колев открива резултата, а в началото на второто полувреме ненадминатият голмайстор на Берое Петко Петков прави 2:0.

На почивката Майстора влиза на мястото на Атанас Михайлов. В 72-ата минута Стефан Величков довършва "маджарите" с прецизен изстрел с глава. Центрирането е дело на Георги Василев - Гочо, който изнася много силна продукция. Тръгва лаф, че гостите са играли без ляв защитник, защото крилото на Локомотив (Пловдив) вилнее като в разграден двор.

След гола на Величков става нещо любопитно - докато унгарците се събират да бият центъра, Георги Василев прави челна стойка, което не се харесва на капитана Димитър Пенев. Секунда по-късно Пената смъмря Гочо да го дава по-сериозно, защото не се намира в Пловдив.

С легендата на "смърфовете" е свързан и най-паметният момент от срещата. Към края българското шило се хвърля с глава в краката на вратаря Адам Ротермел. Сблъсъкът е зверски, но нашият остава невредим. След това Христо Бонев казва, че дежурните лекари в "Пирогов" пратили шест линейки към стадион "Васил Левски", когато видели по телевизията влизането на Гочо Василев.

"Мачът беше за престиж, защото не бяхме били Унгария от дълги години. Никога не съм се плашил! В тоя ден валеше дъжд, а аз много обичах да играя на мокър терен. Хлъзгах се смело! Зума центрира, топката беше спорна, водихме с 3:0, а искахме да вкараме още на унгарците. Хвърлих се напред в краката на техния вратар, за малко да му счупя глезените с глава. Зума като видя онзи как взе да се гърчи, каза на доктора: "На Гочо помощ не му трябва, отивай при унгареца". Извика му го, а аз станах и нищо ми нямаше. Наистина играх силно и техният ляв бек се беше превърнал в крило - все едно го нямаше", спомня си Георги Василев - Джингиби.

Уви, накрая губим "войната" в квалификационната група - оставаме на две точки зад Унгария и отново сме извън големите сметки.



Източник: Филип Друмчев, Спортал
Още по темата: общо новини по темата: 158
26.07.2018
25.07.2018
25.07.2018
02.07.2018
01.07.2018
29.06.2018
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Голова суша тормози любимеца от "Лаута" Ален Ожболт, тимът му не вкара в 6-и пореден мач
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Футболист на Локо за свой съотборник: Той е "перде", има много хъс и голов усет
Фенклубът на Локо с важен призив към привържениците на всички отбори
След обрата от 2:0 до 2:5 Локо не загуби в 9-о поредно гостуване на Славия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: