ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Марин Бакалов: Христолов не плаща, а унижението е за Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:50 / 26.01.2009Коментари (0)7305
© Plovdiv24.bg
Марин Бакалов е от златното поколение на канарчетата. Дебютира с жълто-черната фланелка през 1980 година и играе без прекъсване до 1989-а. След това на два пъти се връща. Близо 20 години е дал от живота си като футболист и треньор на "Ботев".

Играл е за португалския „Шавеш", ЦСКА, „Спартак". Ръководил е „Черноморец", „Ботев 2002" и „Спартак"(Пд). Сребърен медалист е с „Ботев" през 1985-а година, когато бият шампионите „Берое" тук с 8:1. С жълто-черния екип е носител на Купата на Съветската армия през 1981 -а и на още няколко бронзови медала. Шампион с ЦСКА и носител на Купата на България.

Бакалов е председател на фондация „Бъдеще за ПФК Ботев 1912", която претендира, че може да издържа клуба. Сегашният собственик Димитър Христолов отказва да преговаря с фондацията.

- Г-н Бакалов, какво става в „Ботев"?
- Всичко, което научавам, е от вас, медиите. Нито знам ще има ли сделка, нито какви са намеренията на сегашното ръководство.

Знам обаче какво става с фондация „Бъдеще за Ботев", основана от хора, които искат да върнат клуба в елита. Отправихме оферта към г-н Христолов, която е актуална и сега. Знаете, че сред учредителите са летище „Пловдив", стокова борса „Пловдив", „Коев" ООД, „Арнаудов". В момента, в който сегашният собственик на клуба се съгласи, ние сме готови за преговори.

- Какви пари е готова да извади фондацията, за да купи клуба?
- На този етап сме осигурили средства за издръжката. Въпросът е обаче другаде - г-н Христолов отказва да се срещне с нас и се прави че ни няма. Той трябва да преодолее собственото си его и да спре да тиражира версията, че е единствен, че няма други, които са готови да дават пари за „Ботев".

- И все пак колко пари сте готови да дадете за контролния пакет на дружеството?
- Отговор на този въпрос може да се даде след задължителен опит на АД-то.

- Но Христолов казва, че е дал за тези 10 години 13-15 млн. лв. собствени пари. Затова нямал да се раздели току така с клуба.
- Колко е дал не мога да кажа. Аз знам каква е била ситуацията, докато бях в клуба.

- И каква беше ситуацията?
- Пари се даваха от спонсори, а не от Христолов. Това е. За жалост сега нещата са много по-зле. Болно ми е като виждам как от лидер сега се е превърнал в опашкар. Когато ние играехме, най-важните ни мачове бяха срещу софийските грандове. Тогава често ги биехме, биехме и градския съперник Локо. И ни имаха уважението.
Не знам какви пари е давал Христолов, но през неговия т. нар. 10-годишен период се промени манталитетът на „Ботев", от шампионски се превърна в посредствен. Това се коментира между привържениците на клуба. Вече сме станали нарицателни за посредствен футбол?!
Затова аз и хора, които милеят за „Ботев", решихме и основахме тази фондация, за да върнем шампионския дух в отбора. Зад фондацията стоят хора с възможности, но те не искат да продължават да си наливат парите в неизвестното. А желаят да има ясен и прозрачен регламент. Да се знае всеки лев къде и за какво е отишъл.

- Като искате клуба, имате ли план за развитието му. Някаква стратегия - първо, второ, трето - класиране?
- Да, имаме. Готови сме веднага да го покажем, но след като влезем в клуба.

- В преговорите между Георги Гергов и Галя Топалова за продажба на „Локомотив" се заговори за 4 млн. лв. Колко би струвал „Ботев". Вие говорихте за 1 млн. лева?
- Аз ви казах, че без одит числа е несериозно да се назовават.

- Какво изпитахте, когато разбрахте, че Гергов купува Локо, а не „Ботев". Той самият призна, че е ботевист от малък?
- Тъжно ми стана. Но се видя, че Гергов даде пари на „Ботев", но не получи подобаващо отношение. Затова е решил да се насочи другаде.

- В интервю наскоро Христолов каза: „Нека Бакалов да каже къде отидоха парите на Гергов". Той нито ги бил виждал, нито ги бил пипал. Къде отидоха тези 250 хил. лв.?
- Много несериозно изказване от страна на Христолов. Той много добре знае къде отидоха тези средства, това бяха лични пари на г-н Гергов. От първите 200 хил. лв. за по-малко от 5 минути ние трябваше да погасим голяма част стари задължения.
Останалите средства, заедно с парите от КЦМ, отидоха за издръжка на отбора до края на сезона и за ремонт на стадиона. Всичко е отчетено до стотинката по ведомости. Отчел съм се на г-н Гергов. След това сключихме нов договор за още 50 хил. лв., които също отидоха за издръжката на отбора. Тези пари също са отчетени до последната касова бележка. Това г-н Христолов го знае и не е редно от устата на един президент да излизат подобни думи.

- Защо тогава той твърди, че не знае къде са отишли парите?
- Христолов има един особен похват. Когато го притиснат обстоятелствата, той подхвърля в медийното пространство разни ефектни фрази, цел

© Plovdiv24.bg
Марин Бакалов осигури реклама от Панаира в Ботев, но сега тя най-вроятно ще бъде свалена
ящи да отклонят вниманието встрани от него и от проблемите в клуба. Пак го призовавам да превъзмогне егото си и да се свърже с фондацията за доброто на отбора. Ако той иска хубаво бъдеще за „Ботев", е редно да седне на масата с нас и да ни изслуша. А не да се прави, че не ни забелязва.

- Но той е бизнесмен. Вероятно не иска да излезе от цялата ситуация на загуба, особено след като твърди, че е вложил толкова пари?
- Въпрос на разговори. Какво се продава, какво е останало от „Ботев". Всички виждаме, че той има затруднения да издържа клуба.

- Според Христолов сега се е появил нов инвеститор, чрез Николай Ишков, който доведе „Титан" в ЦСКА?
- Възможно е. Но е факт, че и преди Нова година се водеха преговори пак с уж тайнствени инвеститори. Доникъде не се стигна. Сега същата история. Тази несигурност влияе върху самочувствието на футболистите. Влияе на селекцията. Преди беше гордост да облечеш фланелката на „Ботев", защото това беше един от водещите отбори. Сега нито свястна селекция се прави, нито се отглеждат собствени кадри. Това за пореден път го казвам, води до посредственост, която не е присъща за клуб с такава история.

- Христолов обича да казва, че каквото обещае го прави, дори да е малко?
- Аз бях изпълнителен директор в „Ботев" от декември 2007-а до края на първенството - 2008-а. За този период се осигури спокойствие в клуба чрез спонсори. Сключихме договор с КЦМ, с Георги Гергов. Видя се, че отборът тогава показа добри игри. Стигнахме до полуфинал за купата на страната. Това се случи, защото футболистите се успокоиха и не мислеха дали ще им платят или не. Не знам какви пари е дал от себе си Христолов.

- Заговори се, че е вдигнал капитала на АД-то, за да откаже Ирена Кръстева от сделката или да иска още пари. Как ще коментирате този трик?
- Не мога да взема отношение, тъй като не знам какви са били предварителните разговори с купувачите.
Аз обаче искам друго да напомня. След като ни станаха спонсори КЦМ и Георги Гергов, те искаха да се срещнат с Христолов. В мое присъствие г-н Гергов няколко пъти се опита да се види с Христолов. Искаше да се уточни и изясни структурата, по която ще се управлява „Ботев", но Христолов постоянно намираше поводи да отклони. И такава среща не се състоя.
Искам да подчертая, че трябва да се сложи край на това посредствено живуркане на „Ботев". Аз лично съм се връщал 4-5 пъти в клуба. Като футболист, като треньор, директор. Но никога не съм бил в опозиция на клуба. Два пъти, когато съм идвал, отборът е бил на последно място и съм хвърлял усилия да го измъкна. На това обаче трябва да се сложи край -всяка година да се борим за оцеляване. Има един проблем, който е личностен за Христолов. Той обича да се обгражда с хора, които нямат собствено мнение и пред обществото уж твърдят, че са съгласни със селекцията и т. н. Така, когато в един момент отборът закъса, той си намира жертви, обикновено треньора, и хвърля върху тях вината. Така беше с италианеца Котта, дето никой не го познаваше. Даде му уж пълна власт и до четвъртия кръг резултатите бяха отчайващи.

- Къде е школата на „Ботев"? Когато бяхте футболист, новите попълнения бяха изцяло собствени кадри.
- Ако отидете да видите при какви условия тренират малките, няма да повярвате. Това е меко казано престъпление. Ритат на едно от игрищата край стадион „Пловдив". Теренът няма тревичка, съблекалните са мизерия. На клубния стадион допреди ремонта м. г. беше същото. Чистачките газеха вода до колене. Пералните бяха от 1960-а година?!

- Това истина ли е?
- Да. Добре че бяха парите на КЦМ, за да направим ремонт и да купим нови перални за екипите. Иначе нямаше да лицензират отбора. За тези 10 години Христолов не е дал грам за ремонт на базата, последните обновления бяха на съблекалнята за гостите, и то още от времето на брокерите.
Докато други клубове сега правят история, ние стоим на стари лаври и унищожаваме миналото на „Ботев".

- Защо толкова години не се намери голям бизнесмен, който да вложи царите си в „Ботев".
- Питайте Христолов. Фактът, че КЦМ, Гергов се оттеглиха, говори сам по себе си.

- Каква ви е прогнозата за пролетния полусезон. Клубът сега е в дъното на таблицата.
- Ако така продължи с подготовката и селекцията, до четири кръга ще има нов треньор, заради лошите резултати.

- Доколко са верни слуховете, че клубът постоянно среща битови несполуки по лагерите - гонят ги от хотели, ядат в „Макдоналдс", защото в ресторанта не им сервират.
- Навсякъде ни посрещаха с недоверие. Ще ви дам пример - в Баня м. г. отивам да уреждам лагер. Искат обаче да предплатим. Казват ми - не се сърди, но ми дай предварително 15 000 лева. Ако похарчите по-малко, ще ви върна, ако ли не - ще има да ми давате. Тези условия на никой клуб не ги поставят. Само на нас. Жалко е.

Източник: в. "24 часа"
Още по темата: общо новини по темата: 359
19.02.2011
07.09.2010
25.06.2010
27.04.2010
23.03.2010
18.02.2010
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Отдавна не беше се случвало! Без глоби за Локо и Ботев след мачовете от 30-ия кръг
Юноша на Ботев удължи договора си с Левски
Локо отвори две трибуни за дербито с Ботев в Трета лига
Майкъла: Идват Ботев и Пирин и те бият! Има ли по-голямо падение от това?
Един от най-важните хора в Ботев празнува на 1 май! Ще му направят ли "жълто-черните" мечтания подарък?
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: