ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
91 години от историческия първи мач на Локомотив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:43 / 01.08.2017Коментари (29)5299
© ОТС
На днешния ден, точно преди 91 години, се е играл първият мач в историята на Локомотив. Ето какъв материал публикува по този повод фенската Организация Трибуна Спорклуб:

В жежката неделя на 25 юли 1926 г. два спортни клуба от източната част на Пловдив встъпили в равнопоставен съюз. Това били "Караджа" и "Атлетик", а новосъздаденият клуб, който от този ден започнал живота си, бил именуван "Спортклуб".

С мигове на възторг и опиянения, но също непожален от горест или неволи, ала нему било орисано през десетилетията да се превърне в една от могъщите граждански институции на Пловдив.

Мястото, където това се случило, читалище "Иван Вазов", бе известно - но доскоро не се знаеше много за него, дори точното му местоположение, нито изгледът на сградата или пък ликовете на различните хора, влагали сили за неговия разцвет. И това - на фона на грамадната културно-просветна, родолюбива дейност на читалището годни наред!...

На 1 август 1926 г., точно седмица след обединението, "Спортклуб" направил първите си крачки и на футболния терен - като победил с 4:1 гостите от "Атлетик" Дупница.

Отбелязвайки тези годишнини на нашия клуб - от основаването и футболния дебют, чрез днешната статия искаме да отдадем почит на духовното средище, където той започнал своя живот. На това достолепно и будно огнище на българщина посвещаваме следващите редове - с упование и вяра, че примерът на предците, идеализмът и всеотдайността им, са способни да ни вдъхновяват и днес.

Точно както вдъхновили хората от "Караджа" и "Атлетик" преди деветдесет и едно лета.

Честит празник на всички, обичащи "Локомотив" Пловдив!

Още по темата: общо новини по темата: 158
26.07.2018
25.07.2018
25.07.2018
02.07.2018
01.07.2018
29.06.2018
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Годините на прохождане на този клуб били обаче твърде трудни, като той бил приет за член на Спортната федерация (БНСФ) едва през април 1938г., а първия си официален мач изиграл на 25 юни 1939г. (2:11 срещу Спортклуб). В края на 1944г. ЖСК бил обединен с Левски Пловдив под името "ЖСК-Левски", което дружество година по-късно се разпаднало, а останалият като самостоятелен клуб ЖСК бил преименуван на Локомотив (както и всички останали клубове ЖСК в страната.....Това е вашата история.Или така беше преди да остареете с 10 години,за да не плащате концесията на подлеза на Централна гара -север.
+1
 
 
Доста се посмях на статията и на прилежащия коментар - ..."Караджа" и "Атлетик", а новосъздаденият клуб...бил именуван "Спортклуб". Честит празник на всички, обичащи "Локомотив" Пловдив - кое по-точно празнувате не става ясно?? Въпросният Спортклуб съществува поне до 44 година паралелно с вече създадения локомотив Пловдив! Локо Пловдив 1936 - 2001! кое не е ясно
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 01.08.2017 г.
+1
 
 
Манипулатори! УЕФА ви изписва 1936. Истинската ви година е 1951 - от как сте към БДЖ. Всичко друго е измишльотина и лъжи, породени от комплекса Ботев, да не би да изостанете от гранда на Пловдив.
-5
 
 
Отличниците от околните села моля да се не обаждат единствения отбор който игра с екипите на рома е к-***ата на всички власти металиКЬ сопот .. Пишат се 1912? а до 1917 нямат официален мач някакви учени ги сьздали.. Най битите фенове в цяла Бьлгария .. Тарторите им влизаха в шахтите на аутобана в бургас.. ВДИГАХА РЬЦЕТЕ ЧЕРНО БЕЛИТЕ МОМЧЕТА КЬДЕТО ГИ ХРАНАТ ГИ ПРАВАТ МАРМАЛАД... ЗАДНАТА НОЖИЦА НА МАРТО ОЩЕ Я САНУВАМЕ ... БАЗИКАТ КРУШАТА АМА ГИ МИНА С 16 ТОЧККИ РАЗЛИКА И ОТ КАКТО Е ТУК СА ВИНАГИ ЗАД НАС ... ТАЗИ ГОДИНА СЬЩО., ИМАМ ВЬПРОС КЬМ ВАС ГОСПОДА СЕЛЯНИ ПОТНИ КОЙ ВИ Е СОБСТВЕНИК ? КОГА БЕШЕ СЬБРАНИЕТО ... КОЙ ДАВА ПАРИТЕ ЗА БОТЕВ ? НА ВСИЧКИ Е ЯСНО КАЖЕТЕ КОЙ ДУПЕДАВЦИ ЧАК ДО СЬРБИЯ ХОДИ ВЕЛИЗАРКА И БОЖО ПЕПСИТО ...
+2
 
 
Аз да попитам - защо, след като не останаха живи Спортклубци започна да се пробутва тая измислица? Как ще обясните мача между Спортклуб и Локомотив, след като са едно цяло. Логиката за рождението на днешния Локомотив е по-силна в случая Велбъжд!!!
+1
 
 
Спортклуб, Торпедо,ала -бала. Важното е,че довечера ще се празнув аздраво в Столюпеново-ще има зурни, гюбеци, захаросани ябълки, а Джако,Стикс и Антракс ще се наливат с евтин алкохол и до полуда ще крещят-съде Локу, жАлтите са виновни! Ама по-би прилягало празника да си го празнуват на 2-и февруари-с гейовете!
+1
 
 
Отборът, който през 1949 г. играе в "А" РФГ под името Славия Пловдив, а през 1950 г. играе в "А" РФГ под името Торпедо Пловдив, от новата 1951 г. заиграва в "А" РФГ под името Локомотив Пловдив. През март 1912 г. е учредено "Хр. Ботевъ - Футболно дружество" на базата на възникналото година по-рано едноименно Въздържателно дружество за телесна култура и здраве в Пловдив. Следователно "Ботев" е създаден още през 1911 г. и вече 106 години не е променял името си. А "Локомотив" е създаден 40 години по-късно - през 1951 г. и сега е на 66 години. Клубовете "Караджа", "Атлетик", "Спортклуб", "Славия", ЖСК, "Енергия", "Торпедо", "Ченгелов" не са предшественици на "Локомотив" - тази скалъпена история надминава дори "историчарите" от Скопие, които приписват на днешна Македония историята на държавата на Александър Велики...
+3
 
 
Единственото вярно е, че са от източната част на Пловдив-тоест днешно Столипеново.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Футболист на Локо за свой съотборник: Той е "перде", има много хъс и голов усет
Фенклубът на Локо с важен призив към привържениците на всички отбори
След обрата от 2:0 до 2:5 Локо не загуби в 9-о поредно гостуване на Славия
Страхотно! Треньор от школата на Локомотив на стаж в Барселона
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: