ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
БГ Роналдо: Радвам се за Купата колкото всеки един ботевист
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:06 / 09.06.2017Коментари (0)4324
© Plovdiv24.bg
Бившият защитник на Миньор (Перник), Славия и Ботев Даниел Златков отскоро играе в Беларус - предстоящият съперник на България в световните квалификации. "Лъвовете" излизат срещу домакините в петък от 21:45 часа.

Един от големите любимци на феновете на "канарчетата" премина в началото на март в Шахтьор (Солигорск) заедно с вратаря Иван Караджов. 28-годишният Златков даде интервю пред Блиц, в което говори не само за футбола, а и за живота в бившата съветска република, както и по други теми. Опитният бранител настоя първо да пожелае успех на националите в гостуването на "Борисов Арена", както и да честити на бившия си отбор Ботев спечелената Купа на България - успех, за който и той има заслуга.

- Дани, вече няколко месеца си в Солигорск, свикна ли с живота в Беларус?
- Вече три месеца съм в Беларус. Да, свикнах вече с живота тук и с отбора. Всичко е доста по-различно от България, но поне се живее спокойно.

- Какво ти направи най-силно впечатление в началото?
- Най-силно впечатление в началото ми направи самата държава. Редът в нея, законите и културата на хората. Те са още под комунистически режим, а това ме връща в детството.

- Заедно с Иван Караджов ли си, семейството ти ще се мести ли при теб?
- С Иван пристигнахме през март. Живяхме два месеца в базата на Шахтьор, докато си намерим жилища. От месец вече семейството ми е при мен и това помогна за по-бързото ми климатизиране тук. Наистина в Беларус всичко е различно от досегашния ми живот в България. Радвам се, че прекрасната ми съпруга и децата ми са вече при мен.

- Шахтьор е на първо място във временното класиране и имат с три точки повече от БАТЕ Борисов. Имате ли сили да се преборите за шампионската титла?
- Още преди първия мач ни бяха заявени ясни цели. Задължително първо място с оглед на колебливото представяне на хегемона БАТЕ Борисов в последните сезони. Селекцията в Шахтьор (Солигорск) за първи път е толкова сериозна и фактът, че сме първи след 11 кръга го потвърждава.

- За момента рядко получаваш шанс от треньора, но пък още в дебюта си успя да отбележиш гол. Трудно ли е да пробиеш в първия състав на Шахтьор?
- Така е, не получавам много шанс за изява. Изиграх само два от 11 мача до момента в първенството, защото на моя пост има двама много опитни местни футболисти. Те са в отбора вече няколко сезона. Няма значение дали се представят на ниво или не, треньорът не би посмял да ги извади от състава, освен ако не са контузени. Имат голямо влияние над отбора като цяло. Това се отнася и за титулярния ни вратар Владимир Бушма. Впечатлен съм от качествата му, до момента не съм имал толкова стабилен страж в отборите, в които съм играл. Изумен съм как не е успял да играе в добър европейски клуб. Тримата, които изброих са капитаните ни, а това е лош късмет за мен и Иван, защото определено заслужаваме да играем. Тренираме изключително сериозно, а натоварванията в началото ни се струваха нереални. Аз направих отличен дебют, като с гола ми качих отбора на първо място и от тогава не го отстъпваме. В последния мач ме избраха за най-добър играч, като тогава се наложихме с 2:0 срещу Витебск, който пък победи БАТЕ Борисов седмица по-рано.

- Какво знаеш за новия си отбор и има ли много чужденци в него?
- Преди да подпиша със Шахтьор не знаех почти нищо за клуба. Впоследствие разбрах, че това е един от грандовете в Беларус. Последните 15-ина години неизменно се класира на второ-трето място, след БАТЕ. Много хора твърдят, че Шахтьор е най-богатият клуб в страната, защото нашият град е миньорски и спонсора ни "Беларуска Калийна Компания" е най-заможната компания в страната. 80% от тази суровина - калий, в целия свят се изнася от мините ни, които се намират край Солигорск. Огромните заплати, който дават на нас чужденците, спрямо местните момчета, а ни държат на скамейката през повечето мачове, показва, че парите не са проблем тук.

- Има ли разликата между първенствата на Беларус и България?
- Разликата е огромна. Веднага ми направи впечатление това. Тук се играе изключително силов футбол. Много директен, без никакви рискове в дефанзивен план. Високи и здрави футболисти, като отличната физическа подготовка и добра тактическа са основните преоритети на всички отбори в Беларус. Изключение мога да направя само с БАТЕ Борисов. Те се доближават до европейския стил на игра. В България всички знаем как се играе.

- В Беларус очакват ли световната квалификация, пише ли се за предстоящия мач в петък?
- Подготвят се сериозно за мача. Изиграха контрола преди няколко дни, като загубиха с 0:1 от Швейцария. В Шахтьор има няколко момчета, които ги викат в представителния им тим. От тях подразбирам, че ни чака тежък мач на страхотния стадион в Борисов.

- Повиканите от Шахтьор са Сергей Матвейчик, Игор Бурко и Денис Лаптев. Добри ли са?
- Сред най-добрите футболисти са, неслучайно са в националния отбор. Първите двама са бекове, а Лаптев е типичен таран. Почти два метра е и основно играта му се гради на единоборства и високите топки. Ако бъде на терена, трябва да внимаваме за центриранията към него. Все пак мисля, че всеки един наш футболист е по-добър от техните и ще се справим.

- Бил ли си досега на "Борисов Арена"?
- Да, там беше единствената ни загуба до момента - 0:1 от БАТЕ. Съоръжението е впечатляващо. Дано някой ден и ние в България имаме поне един такъв стадион.

- Кои са най-опасните играчи на Беларус?
- Не бих могъл да конкретизирам за някой определен футболист. Повечето играят в руската Премиер лига, а и не бих казал, че за три месеца познавам всичките им национали. Знам само, че нямат звезди, а се хвърлят здраво като отбор. Все пак мисля, че ние имаме много по-класи футболисти във всички линии, и ако играем както в предходните мачове, не би трябвало да изпуснем победата.

- Очакваше ли повиквателна от селекционера Петър Хубчев?
- Щях да очаквам, ако играех по-редовно, защото все пак съм в първенството на противника и познавам от първо лице футболистите им. На мача в София бях в състава на националния ни отбор, но сега не съм се надявал изобщо, след като съм изиграл само два официални мача до момента за Шахтьор.

- Победихме Беларус с 1:0 в София, след това 2:0 над Холандия. При успех и в петък смяташ ли, че можем да се преборим поне за място в баражите за Световното?
- След тези положителни успехи няма как всеки българин да не се надява. Ако продължаваме в тази положителна насока, защо не. Нека все пак не слагаме каруцата пред коня, а вървим стъпка по стъпка. Да не забравяме и с какви отбори сме в групата. Треньорите си знаят работата.

- Поздрави ли бившите си съотборници и треньори в Ботев за спечелената Купа на България? Ти също игра в първите мачове от турнира и може би очакваш да получиш медал?
- Поздравих всички и се радвам също толкова, колкото всеки един ботевист. Доскоро бях част от отбора и дори взех участие в турнира. Медал вече имам от Купата на Беларус, но за съжаление загубихме на финала след изпълнение на дузпи.

- Имаше два престоя в Ботев, където феновете много те уважават. Това ли е клубът на сърцето ти? След време би ли се върнал отново при "канарчетата"?
- Винаги бих играл за Ботев. Дори да се завърна в някой друг роден отбор, и се изправя срещу тях, усещането ще е много специално за мен. Освен в Ботев, в Славия също имах незабравими моменти. Там бях избран за най-добър играч на сезона, а в отбора ни имаше футболисти, които общо имат стотици мачове за националния отбор. За мен беше голяма чест.

- Предстои ти евроучастие с Шахтьор, а можеш да се паднеш и срещу български отбор. Тимът ти е сред потенциалните съперници на Дунав в първия кръг на Лига Европа.
- Не съм добре запознат с кои противници бихме могли да се паднем. Надявам се, че ще се случи точно това. Дунав или някой от другите български участници - ще бъде добър жребий за нашия отбор.

- В Беларус отделят ли ти по-специално внимание, предвид приликата ти с Кристиано Роналдо?
- Още с пристигането ми тук забелязах нещо такова. Във всички сайтове и вестници имаше статии за мен, а след това през няколко дни националните им телевизии и спортни вестници идваха, за да ме интервюират. От тях разбрах, че съм им изключително интересен. Със строгия визов режим в страната, предвид това, че няма много чужденци в Беларус, аз явно съм им доста интересен.

Източник: Пламен Славов, Блиц

Още по темата: общо новини по темата: 63
22.06.2017
03.06.2017
01.06.2017
31.05.2017
26.05.2017
25.05.2017
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: