ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (24) | Вчера (28)
Електричката пребори злокачествен тумор, разказа защо напусна Локо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 05.03.2017Коментари (0)6366
© Plovdiv24.bg
Здравко Лазаров даде специално интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ+, в което за първи път сподели, че се е преборил с коварна болест. Въпреки че наскоро навърши 41 години, той все още е действащ футболист. Стартира кариерата си в Локомотив (Пловдив) като юноша. След това последователно преминава през "Янтра", ЦСКА, "Миньор", "Левски" и "Славия".

През този период успява веднъж да спечели със "сините" купата на България. През 2000 г. заминава за Турция, където играе седем сезона - в "Коджаелиспор", "Газиентепспор" и "Ержиесспор". В южната ни съседка ликува с купата на страната. Той е един от избраниците на Пламен Марков за финалите на Евро 2004 в Португалия, като взима участие и в трите срещи в групата.

След турския си период Лазаров се завръща в България. Отборите, в които играе, са "Славия", ЦСКА, "Черно море" и "Локомотив" /Пд/. В момента е играч на третодивизионния "Хебър" (Пазарджик).

Здравко Лазаров е избиран два пъти за Футболист №1 на Локомотив Пловдив (2010 и 2011 година). С черно-белите има 97 мача и 26 гола, като дълго време носи и капитанската лента.

- Здравко, на 41 години продължаваш да играеш футбол. Какво е положението?
- Положението е такова, че не ми се спира, играе ми се. Чувствам се добре. Дойдох да помогна на града с каквото мога. Възражда се футболът, след като от 10 години не го е имало.

- На кое място е "Хебър" (Пазарджик)?
- По средата сме сега, но дай Боже да се изкачим по-напред.

- Докога планираш да играеш? Гледайки нивото на българския футбол, и 50 години няма да ги усетиш на терена...
- По принцип, докато мога, мисля да играя. Не ми се спира, но все пак трябва да се дава път и на младите. А като гледам отдолу младите нещо... няма ги.

- Как започна твоята история във футбола?
- Бях много малък. Брат ми беше футболист, той е по-голям от мен с четири години. Покрай него ходех на стадиона, сигурно съм бил в първи клас. Тогава неговият треньор каза, че вижда в мен някакви качества. Бях много запален, постоянно бях по улиците с топката в родния ми град Септември. Седми-осми клас отидох към Пловдив при юношите на "Локо" (Пд). Там завърших образованието си. Да ви кажа истината - тогава не ми оправиха казармата. Само на по-такива като Гонзо я оправиха, а аз трябваше да влизам в казармата. Върнах се в Септември. Помня, че ме забелязаха Христо Маринчев и Пламен Марков, които правеха отбор в Габрово. Съгласих се да отида, но трябваше да влизам в казармата. Те казаха, че ще ми помогнат да ми я оправят и така се случи.

- Кариерата ти премина в много отбори, но така и не ликува с трофей на родна земя. Можеше ли да бъде различно?
- Естествено, че можеше, но аз никога не съжалявам. Точно когато "Левски" ме смени с Георги Бачев и ме дадоха на "Славия", станаха шампиони. Даже играх първите 5-6 мача. Казаха ми, ако искам да остана, но аз видях, че няма много да се разчита на мен и предпочетох да отида в "Славия". След четири-пет месеца ме продадоха в Турция. Заради това не съжалявам. Ако бях останал в "Левски", можех да стана шампион две-три години подред. Но досега като се върна назад, никога не съм съжалявал. Така е трябвало да стане. И с ЦСКА, като се върнах през 2008 г. водехме със 7-8 точки пред "Левски", но те ни изпревариха. Това е и последната титла на "сините". Имам някъде около четири-пет втори места. (смее се)

- Много ти "намига" съдбата на тази тема, защото си спомням, че участва в злополучния за "Левски" мач на "Герена", когато им трябваше победа, за да станат шампиони. Ти игра тогава в "Славия", всичко се смяташе за сигурно. Разкажи повече за този мач, имаш ли спомен?
- Имам, да. Имахме добър отбор с опитни футболисти в "Славия". Тогава беше и 100-годишнината на клуба и искахме да направим нещо за купата. Но за съжаление загубихме полуфинала с "Берое" и отпаднахме по нещастен сценарий. Вкараха ни в последната минута един гол и ни отстраниха. Последните пет-шест мача нямахме режими, нямахме нищо. Ей, така, събираме се от мач на мач. Аз предишния ден си бях в Септември и тогава Венци Стефанов ми се обади и каза: "Моля те, стегнете се и се хвърлете в този мач заради мен!" "Левски" би "Лудогорец" и вече се мислеха за шампиони, не брояха последния мач с нас. Явно Венци се беше ядосал и каза: "Те се мислят за шампиони, дайте да го изиграем този мач!" Събрахме се момчетата в съблекалнята. Вили Вуцов ни каза, че си играем за нас, имаме си чест. Изиграхме го този мач и аз за първи път виждам такова нещо. В съблекалнята всичко им беше сложено - медали, купа... Те си мислеха, че са шампиони, но... Стадионът беше пълен, невероятна атмосфера. Ние си играхме и постигнахме този резултат.

-Кажи за "Локомотив" (Пловдив), какво отношение имаш към Веселин Марешки - бизнесмена, който тогава беше собственик на клуба? Мисля, че негова е била идеята да си тръгнеш от клуба, защото си стар?
- Да, историята е следната - под натиска на феновете се беше ядосал. Играхме за купата на УЕФА с "Витес" - 4:4 в Ловеч. "Витес" бяха много добър отбор тогава. Играеше Вилфред Бони, футболисти, които сега са в Англия в големите отбори. Направихме 4:4, феновете го обидиха, той им каза, че напуска. На реванша пак се представихме достойно. Атанас Узунов дойде и каза, че ще намери спонсор - "Моля те остани, ти толкова си дал, само тази година да помогнеш..." Отговорих, че няма проблеми. След идването на Веселин Марешки, ни се обаждат и ни викат на стадиона да се подписват нови договори. През тези три-четири дни някой нещо му е говорил и явно му бяха подхвърлили за двама-трима от "старите". Не че сме стари, а че сме хора на Коко Динев и играем "черно тото". Отивам при Наско Узунов. Той се притесни, каза ми, че му е казано да не подписват с мен. Отговорих, че няма какво да изчакваме, вече знаех за какво става въпрос. Стиснахме си ръцете и напуснах. Не му оправи чест. Да беше излязал и да каже за какво ме махат. След първия мач с "Локо" (Сф) журналистите го питаха защо Здравко Лазаров го няма. А той каза: "Така преценихме с ръководството, че вече е стар..." Затова ми стана малко обидно, че не дойдоха да ми кажат очи в очи. Нямам думи...

- Рязко сменяме темата към по-приятни неща! Най-силните ти години бяха в турската Супер лига. Как се стигна до трасфера ти в "Коджаелиспор"?
- Когато преминах от "Левски" в "Славия" направих четири-пет месеца много добри мачове. Явно са идвали на две-три срещи и са ме гледали. "Коджаелиспор" беше от големите отбори в Турция, с много привърженици. Всичко дойде от Бай Миле, Бог да го прости. Той беше един от шефовете на "Славия". Обажда ми се и ми вика: "Утре си вземи едно сакче и ме чакай долу пред входа. Тръгваме за Турция." Като отидох, имахме една точка, а завършихме с 41 като осми в класирането. И Предраг Пажин игра много силно, а след шест месеца дойде и Александър Александров - Кривия. На следващата година взехме и купата на Турция.

- Какво си спомняш от този мач?
- Бихме 4:0 "Бешикташ", вкарах втория гол. Уникална атмосфера! Мачът беше в Бурса. "Бешикташ" беше много силен отбор с много звезди и национали. Направо ги разбихме! От Бурса до Коджаели е 150-200 км, а не можеше да се пътува с рейса, защото ни спираха фенове. Целият град беше излязъл на площада. Невероятни спомени!

- Два от най-запомнящите се твои голове са от контролна среща. Каква емоция изпита да вкараш на славния тим на "Арсенал" с легендарния Тиери Анри?
- Това няма да го забравя никога! Бяхме на подготовка в Австрия и ни казаха, че ще играем контрола с "Арсенал", а тогава нямаха загуба в Англия. Бяха най-добрият отбор! Това лято купиха капитана на "Тотнъм" Сол Кембъл за невероятна трансферта сума. Гледахме ги само по телевизията и беше нещо уникално - Тиери Анри, Робер Пирес, Денис Бергкамп, Тони Адамс, Дейвид Сиймън на вратата - просто невероятно. Бихме ги 4:1, хванахме ги на контра. Вкарах два гола и сигурно после два-три дни не съм спал! Уникално преживяване!

- А с националния отбор участва на Европейското първенство през 2004 г. в Португалия - последният голям форум, за който се класирахме. Тогава вярвал ли си, че представителният ни тим ще има такова "свободно падане"?
- Никога не съм вярвал и много съжалявам, защото тогава бяхме добър отбор, играехме добре. Класирахме се, там загубихме и трите мача. До 30-ата минута имахме положения срещу Швеция, играхме много силно. Вкараха ни един гол на контра и така. Бяха много добър отбор шведите - Ларсон, Ибрахимович... Най-много ме е яд за втория мач, защото ако бяхме взели мача с Дания, можехме да се класираме. При 1:0 за тях, излязох сам срещу вратаря, спънаха ме, трябваше да се свири дузпа. Стилиян Петров се ядоса, награбиха съдията, даде ни червен картон. Вкараха ни втория гол чак в 90-ата минута. Играхме силно с Дания. За третия мач с Италия - нямам думи. Надигравахме ги, водехме с 1:0, но загубихме накрая. Този мач беше без значение. Но и трите срещи ги изиграхме на едно добро ниво. Не знам на какво се дължи падението, което последва.

- Миналата година имаше проблем, който остана встрани от медиите. Мнозина се чудеха защо не взе участие във финала за купата на България срещу ЦСКА...
- Да, даже не исках много да се разчува. Сега за пръв път говоря на тази тема. На 30 март миналата година ме оперираха. Откриха ми злокачествен тумор. Благодарение на д-р Василев и на неговия екип във Военна болница всичко мина успешно. През май месец направих две химиотерапии в Турция и сега ходя на всеки пет месеца на прегледи. Всичко засега е нормално. Ако съжалявам за нещо в този живот, то това е, че пропуснах този финал. Виках си, че ако живот и здраве, вземем купата, мога да спра. Но така се случиха нещата... Животът е пълен с изненади. Появи се абсолютно от нищото. Добре, че го откриха навреме, уж начален стадий. Спазвам всичко, което ми казват докторите. Дай Боже, засега всичко е наред.

- Каквото и да си пропуснал, постигнал си голяма победа в живота! Реално от това, което чуваме от теб, си минал по пътя на Любо Пенев...
- Да, същия проблем. Даже докторът като ме оперира още на операционната маса ми каза, че се е потвърдило това, за което се съмняваше. Каза ми, че е като на Любо Пенев и живот и здраве след малко лечение, ще се оправя. Бях изпаднал в отчаяние.

- Получи ли подкрепа от някои от съотборниците ти?
- Да, получих. Първи ми се обади Стилиян Петров. С баща му бяхме много големи приятели, пиехме си в хотела кафето и явно той му казал за моя проблем. Веднага ми звънна момчето. Уникален пич! Това, което той преживя, е нещо невероятно! Веднага ми каза: "Спокойно, всичко ще е наред! Горе главата! Ако трябва нещо, аз ще помагам!" Казах му, че всичко, което трябва, съм го направил в Турция. И благодарение на семейството - жена ми и родителите. Аз наистина се бях отчаял. Както винаги, жените са по-силни от мъжете.

- Децата научиха ли?
- Големият ми син научи.

- Той на колко години е?
- На 18 години. Вече е голям и разбира, но гледахме да предпазим дъщеря ми да не разбира, защото е в такава възраст - шести клас. Момиче е и е по-чувствителна. Както е казано - дъщерите са по-предани към бащите.

- Имаш много верни приятели, щом не е изтекла информация до медиите.
- Да, помолих ги, заради децата.

- Консултации в Турция направи ли?
- Докторът, който се грижи за мен, е един от най-добрите в онкологията. Един българин Мустафа ме заведе в болницата. Много българи ходят там. Като отидох през септември, ми каза, че може да се поддържам леко на малки вратички. Той е голям фен на "Бешикташ". Като видяха, че съм футболист, веднага си спомниха за мен. И там хората не са ме забравили, което много ме радва. Като му споделих, че играя на голям терен, той се хвана за главата...

- Някои хора казват, че си искал да отмъстиш на Марешки като си отворил бизнес, с който той се занимава. Кое те накара да инвестираш в аптеки?
- Не знам откъде е излязло това. Имам една аптека наистина и най-куриозното е, че в момента съм я е дал под наем на Марешки.

- А той дали знае, че е твоя?
- Като отидох в Русия, жена ми завърши за фармацевт и с нейна приятелка решиха да направим една аптека в Септември. Да си работи това, децата вече пораснаха, тръгнаха на училище. Не съжаляваме, че инвестирахме в това, но в момента големите вериги "убиват" малките и просто няма смисъл. Реших да я дам под наем и точно Марешки нямаше аптека в Септември. Сключихме договор и сега човекът си работи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Черно море се надъхва за мача с Локо
Ботев с последна тренировка преди Славия
Браво! Янаки Милев се класира на полуфинал в Турция
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: