ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (16) | Вчера (28)
Столична (не софийска) драсканица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:27 / 28.11.2008Коментари (0)5991
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg изпрати продължение на вчерашната коментарна статия преди дербито Инструктаж за софийски футболни фенове по време на пловдивско дерби. Пускаме статията без съкращения и промени:

Зачетох се в статията "Инструктаж за софийски футболни фенове по време на пловдивско дерби" и особено в линка към коментара на т.нар. журналист относно предното дерби.

Както се вижда - такъв драскач явно пише неща, които се четат от подбрана лумпенска маса. Резултати са налице - след като ние скачаме, че не е правилно да се отразява един месец "дербито" между ЦСКА и Левски, а за нашето - което на този етап е далеч по-стойностно, дори да не решава медали и титли - да се пише с малка дописка някъде около усурнайста страница, лумпенизираната маса скача и ни обяснява как сме комплексирани и какви сме селяни и прочие.

Нека си припомним събитията около продажбата на Ботев - тогава пак полазиха разни лумпени, главно от "стулицата", да ни обясняват да не ги занимаваме с някакъв си отбор. Ами, господа и/или дами, фактът, че вие сте научени на първосигнални рефлекси (само ЦСКА, само Левски, само София, само АЗ) не означава, че ние трябва да уважаваме вашето чувство за "Центърот на Всилената".

В новините място имат и варненското дерби (с 5 гола), и старозагорското - дори и да е в "Б" група, и бургаското.

Защото България не свършва на Вакарел. Дори бих казал - оттам започва!

Мое лично наблюдение е, че подобно лумпенизирано поведение се демонстрира главно от столичани и новостоличани, а не от софиянци. Който взема за модел да бъде "столичанин", рано или късно изпада в някаква мъгла, че той/тя са най-най-най, докато ако вземаш за модел поведението на софиянци - тогава просто попиваш културата и атмосферата на София, като уважаваш всеки един друг град с характер в България, както и хората, които живеят там.

Да допълня и "некои съображения" за идеята "дерби" като цяло.

Ювентус - Торино, Интер - Милан, Ман Сити - Ман Юн, Ливърпул - Евертън и още много... Ще ми се да се помисли и върху това. Италианското първенство защо е силно? Английското, испанското? А руското?

Отговорът е един. Защото има конкуренция, защото има интерес. Защото и нашето може да стане годно за употреба, само ако избягаме от клишето "Сичко у столицата". Първенства, които са концентрирани около едно дерби, било то столично или не, са жив ташак. Примери колкото поискате - Шотландия, Сърбия. Една Русия, с всичките й проблеми и мафиотизация, има за шампиони отбори, които са на 5 часови пояса от Москва. Ние сме на 4 минути география, и пак доста хора се стараят да концентрират всичко в един град. Дали им е удобно, дали чешат комплексите си, че виждаш ли, те живеят на най-най-най-важното място, не знам.

Когато в Пловдив има силни отбори и силно дерби - футболът върви напред. Най-добрия възможен сценарий е два силни отбора в Пловдив, два във Варна, един (поне) в Бургас... и титлата да не е "столичен" абонамент на всяка цена. Тогава и само тогава ще избегнем смехориите БАТЕ, Жилина, Тампере, ОФИ и прочие незнайни отборчета. Не може т.нар. "централна" журналистика да не обръща внимание на Черно море, отборът, който направи най-много точки за България този сезон в УЕФА. Това вече не е журналистика, а дописничество. Не може журналята да "негират" (както казват в Западна България) дербито в Пловдив, само защото в момента е по-важно (според кого?) дали Лупи Апашо е намерил някоя офшорка за ЦСКА. Три дни анализи за един безумен мач за Купата - Левски - Локо Сф и нито ред за дербито Берое - Локо СтЗ. От дербито във Варна излезе само помията - кой бил удушил съдията и кой не. От предното дерби в Пловдив - броене на седалките и местата на стадиона. Айде, няма нужда, господа списвачи! !
Ако приемем, че в Сусурлево и Мъдрево се интересуват само от Левски и ЦСКА, то поне два милиона и повече се интересуват от Ботев, Локо, Черно море, Нафтекс, Берое. И се интересуваме (представяте ли си, как не ни е срам!) най-вече за собствените си отбори, и чак след това се подсмихваме на поредния евроидиотизъм или скандал с обърнати джобове на Тройчо. Затова разни облъчени пубери (по години и по душа) идват тук и ни обясняват колко сме на село и какъв манталитет имали нашите отбори.

За това, г-да списвачи, сте виновни вие с вашия селски манталитет. Не ние сме "селяните", а вие - съвременните мъчители и словоблудци, ползващи "език свещен на нашите деди" за почесване на чатала. Не е геройство да пишеш угодно, а да пишеш честно и без уклон. Вземете за пример Мичмана - доколкото знам той е бил локомотивец (софийското Локо). Хайде някой да си спомни дали му е личало? Мога да дам за пример и съвременни журналисти, но не желая да създавам уклони. Хора, които са "болни" на тема Локомотив са писали едни от най-добрите материали за Ботев, които съм чел, и обратното. ТОВА, господа софийски дописници и драскачи, е нещо, което не можете да разберете. Бидейки слаби като морал и психика, вие не можете да отстоявате собствена позиция, защото нямате такава. Ако по стечение на обстоятелствата Варна стане столица, вие, г-да драскачи, ще литнете първи натам и ще се кълнете до гроб на Черно море и Спартак и ще пишете само за тях. Словоблудци като вас не разбират какво е да си фен, и как да разграничиш фенската журналистика от истинската такава. Вие сте мършояди, хранещи си на чужда сметка и създаващи истерии и драми. Правите от мухата слон, за да заслужите питателния обяд, сипан ви в копанята от съответния клуб. Затова вие, г-да, концентрирате всичко в столицата. Защото копанката ви е там, под носа ви, и е по-удобно да "ручате" само като се пресегнете.


Безпредметно е на подобни персони дори да им бъде казвано, че с подобни писания се създава излишно напрежение между феновете, и че те трябва да се опитват да дават позитивизъм на едно подобно събитие. Не може да бъде позитивен някой, който се навежда до земята, само и само да са му четени материалите. Да създава изкуствени скандали, да пише явни глупости, само и само заради принципа "Е па нема лоша реклама!". Заради такави цапачи Левски и ЦСКА са сред най-мразените отбори в България. Двата софийски отбора са изпаднали до състоянието, в което, надявам се, извъстоличните отбори никога да не изпадат. В момента настроенията сред феновете по отношение ЦСКА или Левски са - или ги мразим, или сме им в агитките буквално. Подобно разделение е ясно видимо дори и по време на мачовете на националния ни отбор. Изрази от типа Барби, Зетя и прочие, насадани от псевдожурналистите, заливат форумите. Всеки нормален и разумен човек би се замислил дали да играе за един национален отбор, който е обект на постоянни клубни пристрастия. Логично е г-на Бербатов да е демотивиран, г-на Миланов да се прави на звезда и прочие...

Нека аз, редовия запалянко (каква хубава, българска дума), напомня на котилото, наредило се на цицката на т.нар. "грандове" от София, че те и само те са виновни за ескалиращото напрежение между агитките на двата отбора и практически всяка друга агитка в България.

Логично е да се каже "Да, но пък вижте Ботев и Локо агитките им как се млатят." Да, така е, макар да не ми е приятно да го призная. Лумпените са във всички цветове на дъгата, но... Тук се слага едно голямо НО. Аз лично бях свидетел на един мач, в който на полувремето агитката на Ботев отиде при агитката на Нафтекс. И, представете си, нямаше побоища! А нормални разговори, закачки, майтапи. Това е вече практически невъзможно с агитките на ЦСКА и Левски. Дано само този процес на омраза не е станал необратим, защото ще се стигне и до смърт по стадионите.

Не оправдавам поведението на ултрасите на Локо в Сандански, те трябва да бъдат наказани от закона, но счупените глави на децата на стадиона тежат и на съвестта на словоблудствените парцали, наричаще себе си "журналисти".

Още по темата: общо новини по темата: 69
02.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
"Канарчетата" се похвалиха с повиквателни за националните отбори за девойки
Пуснаха на търг фланелка на Левски, средствата отиват за юноша на Марица
Черно море загрява за Ботев с отбор от Втора лига
Голова суша тормози любимеца от "Лаута" Ален Ожболт, тимът му не вкара в 6-и пореден мач
Насрочиха полуфинала за Купата на Аматьорската Лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: