ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Инструктаж за софийски футболни фенове по време на пловдивско дерби
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:54 / 27.11.2008Коментари (10)40552
© Plovdiv24.bg
Ретро отметка: Миналта година си брояхме посещаемостта на дербитата и бе така. Тази година как ще е? Левски - ЦСКА по официални данни е с посещаемост 11 000 тази есен.
Идва дерби, истинско дерби. Не, не е софийското. Става въпрос за истинското българско дерби - пловдивското. Тези думи не са отправени към пловдивчани, те си знаят, а към многото заблудени там на запад, на около 120 километра от центъра на България.

В седмицата преди дербито повечето футболисти на Локо и Ботев се изредиха да дават по няколко пъти интервюта в медиите. Феновете задълбочават форумните си спорове кой от двата отбора е по-велик (всъщност и двата са достатъчно велики, независимо от моментното си състояние), коя от двете агитки е по-вярна и колоритна (дискусиите по темата са ожесточени и с неясен победител, но като цяло агитките са далеч пред останалите, поне на територията на родината ни). Месец преди дербито фенклубовете започват да мислят сценариите за хореографията. Треньорите осъзнават, че може това да им е последния двубой начело на клубовете, но изобщо не ги интересува. Те знаят, че победят ли се превръща в герои за половин Пловдив, а това им е напълно достатъчно. Настава нещо като истерия ..., но само в пловдивските медии. В националните (софийските) глозгат кокали заедно с Аврам Гранд и му броят колко стотинки се е оръсил (информация от национално значение може би ?!). За най-великото българско дерби - само от време на време, колкото да не е без хич и да има с какво да се оправдаят, ако ги обвинят, че игнорират футболен сблъсък номер едно.

За това странно явление, което от последното дерби си има и наименование (глупав шопски журнализъм), си има логично обяснение. В националните медии работят фенове, които в повечето случаи имат сини и червени очила с огромен диоптър. От време на време се срещат от същите и с друг - например бял, че дори от време на време и червено-черен цвят (пристрастие), но те са толкова "много", че подобни журналисти трябва да ги опишат в червената книга с изчезващите видове, макар че със сигурност са повече от "цивилните" (неполучаващи пари за това, че подкрепят даден отбор) феновете на съответстващите отбори. Същите тези фенове не могат да приемат (преглътнат) факта, че нещо може да е по-велико от техните си там отбори и дерби и обикновенно сблъсквайки се с проблема или го игнорират (не го отразяват) или изпадат в комични, та дори жалки ситуации (колегата от миналата година, който правеше картотека на „празните" места на стадион „Христо Ботев" и коментираше диалекта на местните журналисти). Тази година се очаква всичко да се повтори. Шопското "мега", "ултра", "яко", "неповторимо" и "непредвидимо" "дерби" пак беше с отчайващо ниска посещаемост и май пак завърши (май, тъй като дербито им остави такава следа у мен, че го забравих преди да е започнало) 1:1. Колко сме изненадани, нали!

Приемаме голяма част от критиките. Наистина пловдивското дерби вълнува най-вече местните (разбирай пловдивчани). Майните си имаме лек диалект, който обаче не се опитваме да скрием. Може би защото се гордеем с него, а може би защото не крием произхода си (колко от работещите в софийските медии всъщност са софиянци и как новостоличаните бързо забравят родните си места е дълга тема). Пишейки и коментирайки футбол, пишем леко пристрастно, дори фенски, но имаме куража да си го признаем, а пък и нали повечето пишем в местни, регионални медии и това тук се харесва (не е като да възхваляваш юноша на софийски отбор в национален ефир само защото е спрял правилно топчето). Фенщината в национален ефир дразни. Тези забележки ги приемаме. Те обаче не омаловажават факта, че пловдивското дерби е най-интересното (драматизъм и непредвидимост, да достатъчно е) и най-посещаваното (миналата година си мерихме публиката, ако искате тази ще повторим). Прибавяйки тези достойнства във визитката си Битката за Пловдив спокойно не само претендира, но и печели отличието "Най-велико дерби". Затова замълчете и ако ви се гледа истински футбол с марка БГ (да, все още съществува такъв) сядате тихо пред телевизора и гледате, или пропускате прибирането до родния край и както всеки уикенд напускате София, но този път не по магистрала Хемус, а по Тракия и към Пловдив за до погледате и подишате Дербито на живо. Но това се отнася само за тези, които имат сили да подтиснат комплексите в себе си. За останалите (разбирай 99,8%) тук в Plovdiv24.bg ще проведем лек инструктаж, как да понесат по-леко този тежък за тях следобед, който на всичкото отгоре им се случва два пъти в годината.

За нищо на света не пускайте ТВ-то в събота. Знаем, че там, от където сте, трудно лови друго освен Канала, затова задържайки се пред приемника рискувате да попаднете на трудно поносима за вас гледка. Не говорим за екзекуции в ефир, а за пълни трибуни извън София и умопомрачителна хореография. Ако видите това, нещо във всички вас ще се пречупи и ще умре завинаги и следващия път няма да ви е толкова екзалтирано, когато с дружките решите да изнасяте за вторични суровини желязото от гостуващия сектор на някой стадион. Ако пък си останете в София, в петък вечер хващате дистанционното и чрез настройките триете първа програма (спокойно, осем-годишния Ви син може и да не е телевизионен техник, но знае после как да я настрои пак, само не го изисквайте от него преди събота вечер). Ако все пак решите да гледате двубоя с надеждата той да е скучен, а стадиона полупразен (няма как да се случи, но надеждата умира последна), се съсредоточете върху приказките на коментатора, той със сигурност ще се опита да притъпи болката ви, коментирайки двубоя с уникална апатия и опитвайки се да омаловажи това, което се случва на терена и по трибуните. Опитахме се да ви предпазим от очакваната болка, но ако все пак гледате мача, че и той се окаже очаквано интересен и динамичен, последната надежда се крепи в седалките. Почвате усилено търсене на празна седалка. С поглед (доколото е възможно, като се има в предвид кой ще излъчи двубоя) обхождате трибуните в търсене на празна седалка (игнорирате 3-те реда правостоящи в пространството след последния ред, те не са важни) и я картотекирате. Колкото повече успеете да съберете, толкова по-добре. Числото вадите от капацитета на стадион „Христо Ботев" (да не забравите да го намалите допълнително) и чрез невероятна формула (в която задължително включвате земното притегляне и разхода на Голфу извънградско) някак си докарвате публиката на пловдивското дерби по-малко от тази на софийското. Това е единствения начин поне още половина година да живеете в измислен свят, където всичко е ОК, границите на България свършват на изток до мотел Църна Маца, Левски и ЦСКА след има-няма две-три години ще са на полуфинал на ШЛ, а Гонзо кандидат-президент.

За всички останали има пловдивско дерби и те знаят как да му се насладят - майните на стадиона, а варненци, бургазлии и всички останали пред телевизионните приемници (извън столицата хубавото все още се цени).

Още по темата: общо новини по темата: 69
02.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
01.12.2008
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+9
 
 
Абе софиянци прости, не ви ли е срам да коментирате, не можете да си напълните смръдливия стадион, а се правите на интересни. Боклуци селски!!!
+9
 
 
Пловдив, Пловдив е града, който сбъдва всички мечти! Софийските селяни да мрът от завист, защото тук в Пловдив е дербито на България! И когато Ботев се завърне в елита ще се докаже за пореден път, че Пловдив е най-футболния град в България с най-вярната публика на отборите ни и най-зашеметяващото дерби в страната ни! Само Ботев!
+9
 
 
аве кво е софиското дерби спе4елено преди да е по4нало.. лефски цска 6то немогат да пе4лат ма4ове извън БГ.. 6тото там някой да им ги купи.. ей тва е цялата работа... И в нашия град е най-великот0 дерби... Елате да видете как го правим в ПЛОВДИВ
-19
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Браво! Пловдивчанин спечели приза за най-прогресиращ млад играч на България
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Пловдивски защитник е лидер в Литва, тимът му не допусна гол в четвърти пореден мач
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: