ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Минало незабравимо: Ето как Спартак (Пд) спука от бой ЦСКА
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 18.10.2016Коментари (0)5499
© ФК Спартак
Отново ще върнем времето назад и ще се пренесем при футболните герои от миналото. Днес ескалаторът на историята ни оставя на етажа на 1994 г. В края на лятото вицешампионът ЦСКА има гостуване на Спартак (Пловдив), което ще се помни дълго. Това са едни от последните слънчеви дни за Спартак. Срещата между армейците и "гладиаторите" е от третия кръг на сезон 1994/95 г.

В първите два мача ЦСКА записва загуба и победа - съответно срещу Добруджа и Монтана. Пловдивчани пък започват с равенство 1:1 срещу ловешкия ЛЕКС и загуба с 1:4 в градското дерби с Ботев. Идва време за двубоя с "червените" на стадион "Пловдив" на 3 септември 1994 г.

По това време под тепетата се шуми изключително силно около трансфера на "Колежа" на капитана на националния отбор Борислав Михайлов. Два месеца след геройствата на световното в САЩ, вратарят си търси нов клуб. Първоначалният вариант е да се върне в Левски, но "сините" искат да подпишат с него до лятото на 1995-а, без да има възможност за мърдене. В Пловдив го карат аргенлия - ела при нас, пък покани ли те някой на гурбет, си свободен да си идеш по всяко време. Така Боби цъфва в Ботев с бронзовия си медал от Америка на шия.

Точно преди мача между Спартак (Пловдив) и ЦСКА става ясно, че при "гладиадорите" ще акостира резервният страж на България Димитър Попов. Софиянецът пази на вратата на "канарчетата", но с идването на Михайлов на "Колежа" нещата се усложняват. Очаква се Попов да дебютира още срещу армейците, но нещата пропадат заради едни французи. Картотекирането на Боби Михайлов се забавя, защото от Мюлуз не изпращат навреме жълтата му карта. Така на вратата срещу ЦСКА е Владимир Чернев.

През лятото на 1994 г. в Пловдив върви сага и около техничаря Ясен Петров. Уж Джанини ще играе за Спартак, но от Локомотив (София) успяват да го вземат. "Разговаряхме по телефона с техническия директор на Локомотив Румен Горанов. Той ни каза, че са готови да преговаряме за Ясен Петров", коментира от "Кючук Париж" изпълнителният директор Людмил Божилов. След няколко дни Джанини вече е в "Надежда".

В ЦСКА пък се пече трансферът на Петър Михтарски. За подписа на голаджията "червените" се надпреварват с Пирин (Благоевград), Левски (Кюстендил) и Славия. Босът на кюстендилския клуб - шефът на "Пионер" ЕООД Валери Ненов, дори обявява пред медиите, че Михтарски е почти сигурно ново попълнение в тима. Става ясно още, че нападателят не се е разбрал със силния човек в Пирин Иван Кочев - Чомбе.

ЦСКА остава да дебне от "полпозишън". В групата на Божил Колев за Пловдив се завръща халфът Христо Коилов, който е любимец на феновете на "Армията" по това време. Там е и ветеранът Лъчезар Танев. Отсъства единствено крилото Милен П. Петков. Точно преди срещата със Спартак в пресата пък излиза паметното заглавие: "ЦСКА харесва цигане от Монтана".

На стадион "Пловдив" вицешампионите са отнесени от "гладиаторите". 10 хиляди зрители гледат резила на армейците и успеха на футболистите на Атанас Драмов. Спартак приключва с ЦСКА за девет минути - между 35-ата и 44-ата. Тогава пред вратата на Румен Ненов става страшно и три топки опъват мрежата му.

Първо Ардашес Адамян влиза в ролята на Марадона и с изкусен пас намира Костадин Герганчев, който прави 1:0. Веднага след това Анатоли Тонов бележи нов гол, а минута преди почивката осмицата Христо Георгиев прави двойно подаване с Гено Добревски и гипсира тотално играчите на Божил Колев.

През втората част специалистът пробва да промени нещо в нападение - в игра влиза старозагорският стрелец Ваньо Шишков, който сменя младока Методи Деянов, наричан "Новия Якимов" в Борисовата градина. Шишков застава в атака до Мартин Зафиров и Ивайло Иларионов - Лари, но Георги Чакъров, Кирил Андонов и Запрян Раков - Панчо не дават и пиле да прехвръкне пред вратата на Чернев. Междувременно македонският юнак Любчо Марковски си мушва ефектен автогол в 47-ата минута, с което е фиксиран крайният резултат 4:0 за "гладиаторите".

"Имахме проблеми, но явно всичко си идва на мястото. Преди мача не бяхме подготвени психически, но се радвам, че всичко завърши добре", казва щастливият Наско Драмов.

Веднага след пловдивското крушение в ЦСКА става горещо. Ръководството на клуба назначава Александър Манов за говорител и издава заповед, според която само той има право да говори пред средствата за масова комуникация. Наред с това е закрита длъжността технически директор, изпълнявана до този момент от легендата Цветан Йончев. Надига глас и реализатор №1 в историята на българския футбол Петър Жеков.

"Уж с Митата Якимов сме главните селекционери на ЦСКА, а всъщност не е така. Преди началото на сезона ходихме да гледаме двама украинци. В същия момент обаче Божил Колев и Йончев си докараха други двама. Нас с Якимов никой не ни е търсил оттогава. Положението е трагично", ядосва се Жеката.

Загубата с 0:4 от Спартак (Пловдив) кара Петър Михтарски да поиска от "червените" отсрочка за размисъл. Все пак голмайсторът подписва. В следобеда на 6 септември 1994 г. Цецо Йончев се появява мистериозно в Благоевград на тренировката на Пирин. Той хваща под ръка Михтарски и след две минути двамата вече пътуват към София. Футболистът е закаран в резиденцията на Илия Павлов в Бистрица, където сключва договор за две години с ЦСКА. Твърди се, че шефът на "Мултигруп" дава веднага 000 на звездата. По това време вече се знае, че българският гранд ще мери сили с Ювентус за Купата на УЕФА.

"На вратаря им Перуци съм му приготвил програма. Има да се мята между гредите и ще ме запомни", обещава Михтарски.



Източник: Sportal.bg
Още по темата: общо новини по темата: 16
17.05.2018
04.01.2018
04.04.2017
23.03.2017
12.03.2017
22.01.2017
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Събитие в Трета лига! Спартак и Несебър се издъниха
Важен тест за Спартак по пътя към Втора лига
Фенове на Спартак: Сами срещу всички сме! Трън в очите на много хора, но ще се борим докрай
Край! Спартак (Пловдив) няма да използва повече тази емблема
Спартак честити празника на Ботев! Пожела им много успехи и поводи за радост
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: