ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (7) | Вчера (19)
Читател на Plovdiv24.bg: Голям проблем за спортуващите деца в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 30.09.2016Коментари (0)5714
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg се свърза с редакцията ни, за да сподели мнението си за голям проблем при спортуващите деца в Пловдив.

Ето какво ни написа Йордан Камбуров, чийто син от 3 години тренира баскетбол:

Искам да споделя с Вас впечатленията си на любител на спорта! Откакто се помня, винаги съм се интересувал от спорт и съм следял всички големи спортни събития. Като повечето българи се гордея с успехите ни в близкото минало с рекордите и медалите. Какво обаче се случва в момента с българския спорт? Гледайки олимпиадата в Рио и резултатите на страната ни, мога да кажа, че всичко си има своето обяснение!

Преди години всяко дете имаше шанс да опита различни спортове и да намери мястото си на пистата, стадиона, тепиха и др. За целта имаше различни спортни дружества и училища, където се правеше селекция и се работеше с децата. Всички амбициозни и мотивирани деца имаха шанс за успех!

Какво е положението сега? Единственият спорт, за който се шуми, е футболът! Шумни са не успехите ни в него, а клюките и скандалите около футболисти, спортни бази и спортни права и договори. Това е една от причините, поради която не ходя на футболни мачове. Но основното е войната по стадионите и публиката, която е по трибуните. Преди години заведох децата си на мач на "Локомотив" Пловдив и след чутото и видяно не бих повторил.

За щастие има други спортове, които все още привличат публика. С удоволствие гледах някои мачове на "Марица" по волейбол, както и на националите ни при мъжете. Удоволствието е голямо и това е начинът да се запали отново интересът на децата към спорта.

Какво се прави обаче, за да се стимулират децата да тренират нещо, различно от футбол?

В Пловдив до скоро нямаше нито една работеща зала. Сега имаме зала "Колодрума". В нея могат да се провеждат само фолк-концерти и религиозни мероприятия на някои добре финансирани секти. Нормален спортен клуб не може да си позволи наем на залата за някакво спортно мероприятие.

С парите, отишли за изграждане на залата, можеше да се построят 10 малки зали, които да се използват за различни спортове!

За щастие децата не се нуждаят от много специални условия, за да се пристрастят към някой спорт. Единият от синовете ми случайно попадна в залата по баскетбол на "Академик" Пловдив и вече три години тренира активно. Зала, която не е ремонтирана от 30 години. В нея продължава да вали, когато навън вече е спряло. Зимата е по-студено в залата, отколкото навън, а лятото по-топло. Зала, която е собственост на Пловдивския университет и клубът все по трудно има достъп до нея! Сега за сина ми няма по-важно нещо от баскетбола и лошите условия не могат да го откажат.

През изминалите трудни години Пловдив загуби позиции в този традиционен за града ни спорт, но сега се вижда светлина в тунела. През изминалия сезон "Академик Бултекс 99" игра в НБЛ, но не това е най-важно. По-важно е, че стотици пловдивски деца в момента тренират баскетбол.

Тук, обаче, е необходима намеса на държавата и общината за запазване на интереса на тези деца към спорта. В училището на сина ми, СУ "Патриарх Евтимий"- гр. Пловдив, има хубава зала, която е открита през 2013 година лично от Бойко Борисов, но до момента няма баскетболни кошове. Разбрах, че "Академик" са искали да поставят кошове срещу възможността залата да се полза от децата на клуба, но не им е било разрешено.

За клуба е твърде трудно да осигури достатъчно време за тренировки на всички възрастови групи и на представителния мъжки отбор. Спортните зали в града са крайно недостатъчни и навсякъде се искат високи наеми. Сега е моментът общината да помисли да се направят зали с малък капацитет, в които различните спортни дружества да могат да тренират. Не е зле и да се улесни достъпът до зала "Колодрума" на волейболния "Марица" и баскетболния "Академик".

Смятам, че е крайно време да спрем да говорим как децата не искат да спортуват и да си дадем сметка, че няма къде да спортуват. Надявам се на Вашето съдействие за намиране на изход от омагьосания кръг - липса на успехи в спорта, водещи до липса на интерес към него. Трябва да се започне от децата. Трениращите деца ще заведат и родителите си до залите за мачовете на отборите. Казвам го от опит. През изминаля сезон гледах всички мачове на "Академик" със сина си.

Надявам се вашата медия да даде гласност на този проблем и пловдивските управници да съдействат за решаването му.

Поздрави,
Йордан Камбуров







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Петъчен футболен маратон - три мача в Първа лига днес
Отлична новина за стадионите на Локомотив и Ботев
Първо в Plovdiv24.bg: Юноша на Ботев с тежка контузия! Претърпя операция в столична клиника
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
ПФК Марица: Предстои ни трудна футболна битка
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: