ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (19)
Христо Данов: В Пловдив не обичат спорта! За да направиш нещо, трябва да отделиш 10% и за подкуп
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:30 / 07.09.2016Коментари (0)4115
© Plovdiv24.bg
Името Христо Данов дълги години беше свързано с най-големите успехи в българския футбол. Банкерът беше част от групата, по-известна като Брокерите, които управляваха Ботев, а по-късно и футбола ни. Доста дълго време обаче Данов беше далеч от светлините на прожекторите. Какво се случва в Ботев, в пловдивския спорт и футбола като цяло, Христо Данов разказва ексклузивно пред "7 дни спорт".

- Г-н Данов, какво става в Ботев Пд, загива ли клубът?
- Според мен Чандъров и Самуилов няма да се откажат. Поне не веднага, не и преди изборите. Аз не разбирам как така 10-15-20 човека, без да имат никаква организация, влезли на стадиона. Това е грешка на ръководството. Как може да го допуснат? Охрана нямат ли? Има такива групички по 20-30 човека, които са непрекъснато пияни, дрогирани и т.н. Така че не бива този инцидент да е повод. Вярно е, че от години феновете се държат недопустимо, но това е друга тема.

- Докога такива хора ще бъдат търпени във футбола?
- За съжаление виждаме, че и други отбори толерират такива структури. И неизбежно рано или късно попадат под техните удари. Защото това са лумпени, абсолютно неотговорни хора, с ниско образование, които си представят живота едва ли не като работническо-селска власт. Това е катастрофа. Те са готови да се бият по улиците, но не и да дадат по 5 лв. за любимия си клуб. Иначе и спортът, и футболът в Пловдив са на дъното. Ще припомня, че по наше време и четирите пловдивски отбора бяха в "А" група, помагахме финансово на абсолютно всичките, също на волейбола, на леката атлетика. За съжаление бизнесмените в Пловдив не са спортни хора, те в нито един спорт не влагат сериозни средства. Дори в една лека атлетика.

- Пловдив има най-много олимпийски медалисти, при вас се роди и израсна Стефка Костадинова, също Атанас Щерев, Николина Щерева, Христо Марков. И това всичко се случи в Пловдив. А сега?
- За съжаление прочетох една статия във в. "Марица". Лекоатлетите носят пясък от вкъщи и маркуч, с който да поливат, за да скачат. Можете ли да си представите? Пясък си носят спортистите!

- Сериозно ли говорите?
- Най-сериозно, цяла статия излезе. Носят си с колата пясък и си купуват маркучи за поливане. Ние направихме едни от най-хубавите тенис кортове, комплекс, много неща. Да не си ги занесохме вкъщи? Бизнесмените, хайде да не ги изреждам всичките, но и Гергов, и Ветко Арабаджиев, и "Пещерска гроздова" са хора с възможности, които могат да помагат.

- Но те не помагат. Защо 30 години пловдивските бизнесмени не направиха нищо за пловдивския спорт? И особено за пловдивския футбол.
- Не са спортни хора. Това е. Не им е в кръвта, не са спортни хора. Кметът направи колодрума. За какво е този колодрум? Не става нито за лека атлетика, нито за нищо. Колко милиона наляха? А така си стои този стадион. Ние навремето го искахме и се карахме с общината.

- И защо след това този стадион не се довърши?
- Защо?

- Вие сте пловдивчанин. Трябва да ми кажете.
- Какво да кажа, разбирате ли, самото ръководство. Аз от преди 20 години исках да строим стадион, искахме много този централния стадион, общината спореше за централния стадион, толкова много го искахме да го вземем на концесия, те си водеха дела дали е общинска, или държавна собственост.

- Кой беше кмет тогава?
- Тогава беше Гаро Томасян.

- И как ви обясни, защо не ви го даде?
- Теодор Димитров, Бог да го прости, беше председател на общинския съвет.

- Защо не го дадоха да го направите стадиона?
- Защото спореха чия собственост е.

- Кой за какво завиждаше там? То че не е това причината, не е. Коя е истинската причина?
- Кой да прибере комисионите и парите, това е истината, няма какво да се заблуждаваме.

- Да прибере комисионите от вас.
- Ами да. Точно за това е.

- Колко трябваше да бъдат тези комисиони?
- Тогава правихме проектче и за стадион "Спартак", има макет. За тоя някъде около 15 млн. беше инвестицията.

- А колко комисиона излиза горе-долу на тези 15 млн.?
- 10% при всички случаи.

- Значи милион и половина, така ли?
- Не помня кой беше областен тогава. Сега е областен Здравко Димитров. Страхотен човек, играл е баскетбол, да направи нещо за спорта. Те все още не могат да установят чия собственост е това нещо. Едните викат държавна, другите викат общинска. Няма заинтересованост.

- Всъщност вие казвате в момента, че бизнесът и обществото в Пловдив не желаят да има футбол. И не са готови да дадат пари за футбол. В това число и общината.
- Така излиза. Хората с реални възможности не обичат спорта, не само футбола, спорта не обичат. И това се прехвърля на сегашните ръководители.

- Значи пак ще се изпокарат за комисионите и ще спрат строежа?
- Те и до ден днешен дават обектите за по 10 години.

- Това лошо ли е?
- За да се направи една хубава инвестиция, 10 години не е сигурно. Да го дадат за 30 години, човек да вложи големи пари и т.н. Защото там е пак наливане на пари.

- А в държавата какви ли не комисии срещу корупцията има.
- Да бе, срещу корупцията. Съдиите навремето всички се натискаха да дойдат в Пловдив да свирят.

- Защо?
- Защото ние бяхме представители на "Диадора". Абсолютно всички съдии преди това минаваха през магазина на "Диадора". И ги обличахме от горе до долу.

- Това не е корупцията, така ли?
- Това е скрита корупция. Тогава дойде Велко Йотов в Пловдив, защото правихме сериозни договори. Велко Йотов не взе един лев, но Томас Лафчис не искаше да подпише с него, защото искал много пари. Той беше хубав футболист. Сключихме договор за 3 години за 250 хил. долара и той не беше получил още първата вноска, когато дойдоха от Еспаньол него и Жоро Донков да го искат и го продадох за милион 250 хил. долара, парите влязоха моментално в банката. От София идваха всички футболисти. Трифон Иванов вика: "Шефе, дойдох при теб да подпишем един договор." Може ли да си представиш? Боби Михайлов, всичките дойдоха от там. Боби ние го продадохме във Франция. Наско Сираков дойде, на световното идва Венци Стефанов - моля ти се дай ми го, после ще ти платя. Милион и двеста още ми ги дължи. Наско направи Славия шампион. Помните ли?

- Кажете сега какво остана живо от спорта в Пловдив? Марица я няма, Спартак го няма.
- От футбола нищо. Единствено донякъде тенисът така се позапази.

- Според вас какво ще е развитието с Ботев?
- Според мен в Ботев ще останат тези хора поне до изборите в което съм абсолютно сигурен, така както стана с Марешки в Локомотив. Но направи в Пловдивско 40 аптеки. Много направи. Той затова дойде човекът и хвърли някой лев. Всичко е материално, разбирате ли?

- Какво мислите като цяло за българския футбол?
- Става нещо, което в почти всички страни е така - и в Англия, и в Италия, и т.н. Започват да куцат, защото има отбори и в Англия, които имат по един-двама англичани. Вие помните много добре, че по мое време и по времето на Михов в изпълкома нямаше право да бъде президент на клуб. Сега там са маса президенти на клубовете. Всеки си гледа интересите. В цял свят там се вкарват бизнесмени. По мое време бяха Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, бог да го прости Емо Кюлев, бог да го прости Жоро Найденов. В изпълкома трябва да са хора, които действително да дават пари. Аз когато влязох в изпълкома, напуснах президентското място в Ботев. Защото не е редно. В изпълкома сега се занимават, гледат да лапат мангизи. Президентът получава заплата. Боби си писал 15 хил. евро заплата. Е, как да бъде футболът добре?

- Непрекъснато говорите за това - някой да дава пари, някой да дава пари. Този български футбол няма ли да произведе пари? В цял свят футболът произвежда пари.
- Трябва да го докараш дотам да докарва пари. В изпълкома ще решават кой съдия къде щял да свири. От къде накъде? Там се поражда корупцията.

Източник: "7 дни спорт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Пловдив приема юбилейно издание на турнир по художествена гимнастика
Директор в Ботев: Финалът да е в Пловдив!
Крушарски с интересен коментар за евентуалното идване на Гриша Ганчев в Локо
ФК Асеновец: Нека една 100-годишна традиция бъде продължена!
ЦСКА-София постави цел на Белчев, но всичко зависи от Ботев
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: