ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (19)
Ермин Шиляк: Първата ми голяма победа е срещу Левски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 22.09.2015Коментари (0)3637
© Plovdiv24.bg
Ермин Шиляк е в Ботев от края на месец юли, но все още не е много познат у нас. Словенецът работи тихо с младия тим на пловдивчани, като амбицията му е той и отборът да напредват заедно. Ето откровеният разговор с него.

- Господин Шиляк, какво мислите за мача с Лудогорец два дни след края му, вече на спокойна глава?
- Мисля, че се получи хубав мач. Доволен съм от играчите си, които се представиха наистина достойно. При 1:1 имахме две-три хубави положения да поведем. Вместо това допуснахме гол. Млад отбор сме. Да кажем, че ни липсва опит и увереност да реализираме положенията си.

- След мача обвинихте съдиите, че помагат на Лудогорец и Литекс...
- Да, но нека не задълбаваме в темата. Могат да ме накажат. Всеки може да забележи, че в някои ситуации решенията на съдиите са....да кажем, странни. Но те си носят отговорността. Има хора, които ги оценяват.

- Работите вече два месеца с Ботев. Забелязвате ли някакъв прогрес на отбора?
- Почти два месеца, да. Мисля, че има прогрес, футболистите започват да изпълняват идеите ми. Аз не изисквам нещо нестандартно. Искам да играем футбол, да взимаме правилните решения на терена, доколкото можем. Работили сме заедно малък период от време. Имаме и двама нови футболисти, които не са играли дълго време официални мачове и им е нужна адаптация и време, за да влязат в ритъм.

- Продължава ли селекцията в Ботев?
- Разбира се. Ако намерим добър футболист без клуб, който може да ни помогне, ще го поканим. Има много играчи, които в момента са без договори. Често вината не е само тяхна, а главно на агентите им заради високи претенции. Със сигурност бихме дали възможност на някой да упражнява професията си при нас, защото и той може да ни помогне. Искам конкуренцията в Ботев да е по-голяма, защото това е гаранция за напредък. Ще бъда доволен да вземем още добри играчи.

- Известен бяхте като добър нападател, имате ли рецепта как се вкарват голове.
- (Смее се). За себе си имам, по-трудно е да се обясни на младите играчи.

- Работите ли самостоятелно с нападателите в Ботев?
- Не, работя с целия отбор, нося отговорност за всички. Мога да покажа някои неща на нападателите, но не мога да ги задължа да тренират извънредно. От тях зависи дали ще повтарят до втръсване упражненията. Млади момчета са, трябва да се ориентират бързо. В началото ми бе ТРУДНО, защото не знаех нищо за българското първенство. Сега научих някои неща, но още съм новак. Работим за цялостното развитие на отбора, във всички фази. Но е факт, че във футбола е много важно да вкарваш голове, за да побеждаваш. В противен случай не можеш да напреднеш много.

- Казвате, че не сте знаели нищо за "А" група, кой тогава ви препоръча на Ботев?
- Нали знаете и във футбола всеки има връзки, контакти, интересува се какво става в някои първенства. Имаме и агенти, които улесняват нещата, когато се наложи. Така стават нещата в живота, няма как сам да почукате на някоя врата. С Ботев нещата се случиха много бързо. Получих телефонно позвъняване и бързо се озовах в България.

- От клуба разкриха, че бившият им треньор Станимир Стоилов също ви е препоръчал?
- Благодаря му. Бившите футболисти си помагаме, защото сме от една страна на барикадата.

- Веднага след края на футболната си кариера ли се захванахте с треньорската професия?
- Не. Приключих с играта през юли или август 2006 година. Взех си дълга ваканция, по време на която исках да си изчистя главата от футбол. Целият си живот му бях посветил и исках да се измъкна, до го погледна отстрани, да видя дали мога без него. Треньорски курсове започнах да посещавам през 2009 година.

- По време на ваканцията имали ли сте идея да се посветите на друга професия?
- Честно казано, началото не ми беше чужда идеята
да стана футболен агент с лиценз от ФИФА. След това обаче реших, че мога да се развия далеч по-добре като треньор. Исках да предам опита си, да се опитам да изградя отбор. Това е истинско предизвикателство.

- В следващия кръг ви предстои гостуване на Левски. Познавате ли съперника?
- Ще бъда честен. За първи път ги гледах снощи (в неделя) по телевизията срещу Берое. Направиха ми страхотно впечатление. Със сигурност са сред трите най-добри отбори в България. Нареждам ги до Лудогорец и Литекс. Това е мнението ми, което се базира на впечатляващата победа над Берое с 2:0. Разбрах, че ще ни бъде много трудно в София. Имаме обаче 90 минути, за да покажем качествата си.

- Трябва да имате хубав спомен от Левски, след като ги елиминирахте с Олимпия Любляна в евротурнирите преди повече от 20 години?
- Разбира се. Спомням си отлично мачовете. Всички ни отписваха, защото Левски беше голям отбор, пълен с национали, играли на световното първенство. В Левски играеше Сираков. Помня, че си изпусна нервите, изгониха го. Не успя да приеме, че скромният Олимпия може да отстрани отбора му.

- На реванша в София влизате като резерва малко преди края, но давате асистенция за победния гол на Павлин за 2:1...
- Точно така, не съм го забравил. Бях резерва, защото имахме дефанзивна тактика, но това може да не го споменаваме. Достатъчно е да напишете "Шиляк подаде за победата на Олимпия". (Смее се). Излязох на добра позиция, прецених, че ще е по-трудно да вкарам, подадох и спечелихме.

- Кой е най-големият ви мач като футболист?
- О, не мога да посоча само един. На най-високо ниво съм играл на финалите на Евро 2000 в Холандия и Белгия с националния отбор на Словения. Бях голмайстор на европейските квалификации за Евро 2004 с 9 гола от 9 мача. Първата ми голяма победа в евротурнирите е над Левски. После са много мачове в Европа, например срещу Айнтрахт Франкфурт. С Бастия спечелихме Интертото и пробихме в турнира за Купата на УЕФА. Печелил съм Шампионската лига на Азия с Далиен, като бях голмайстор на тима. Повече от десет години държах рекорда по отбелязани голове в турнира, което е нелошо постижение. Бил съм шампион на три различни страни - с Олимпия в Словения, със Сервет в Швейцария и с Хамарби в Швеция.

- Най-големият ви мач като треньор?
- Със сигурност предстои. Млад съм, надявам се да имам кариера от 20 или 30 години пред себе си. Имам огромно желание да се реализирам.

- Как се чувствате в Пловдив?
- Чудесно. Градът е много хубав - оживен е, но виждаш и история навсякъде. Базата на Ботев също е разкошна. Имаме всичко, за да успеем.
Още по темата: общо новини по темата: 285
09.10.2015
09.10.2015
01.10.2015
25.09.2015
24.09.2015
19.09.2015
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Ботев: Нека закърмим децата си с тази истинска и безкористна любов
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: