ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (15) | Вчера (28)
Наистина ли ще строим морално остарял соцстадион за 20 милиона?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:54 / 09.01.2015Коментари (37)19759
Тези дни отново е актуална темата стадион "Пловдив". Само по това дори можем да познаем, че наближават местни избори. Старата тема се опитва да претопли имащият мераци за градоначалник Славчо Атанасов, който пловдивчани вече веднъж изгониха от кметския стол.

Тандемът Славчо-Арх. Маринов подгрява темата, проси пари и е на път да направи грандиозна мечешка услуга на Пловдив. Дали им пука наистина за стадион "Пловдив"? Аз лично искрено много се съмнявам. На Атанасов подбудите са ясни - предизборни. На архитект Маринов са прозрачни за всеки, който си има и малко понятие от строителство. Той иска да натрапи проекта си, за да може да работи и над неизменните корекции.

Но да не отделяме повече внимание, отколкото заслужават, на тези "герои".

Въпросът е наистина ли пловдивчани искат да похарчим 20 милиона държавна пара, за да достроим морално остарял стадион, с грозен, по мнението на автора, за съвремието си проект, неотговарящ на съвременните изисквания за прием на мероприятия от висок международен ранг? "Строителят" Маринов знае ли, че в проектирането на конструкциите влязоха нови норми, познати в строителните среди като "евро кодове", които утежняват изискванията към конструкцията? Може ли неговият проект в сегашния вид да отговори дори на тези елементарни законови изисквания? Въпросът, разбира се, е риторичен.

Да се върнем на въпроса: "Наистина ли пловдивчани искаме да се дострои стадион "Пловдив" с проект от 80-те години? Това ли ще е спортното "бижу", с което ще се гордеем?

Спортният комплекс около стадион "Пловдив" и Гребната база е уникален за България. Би било същинско кощунство да го "довършим" с този стадион.

Стадион "Пловдив" е раната, която зее в сърцето на почти всеки пловдивчанин. Търпението ни по този проект е достигнало връхната си точка отдавна, но ако действаме под влиянието на емоциите, ще сгрешим. Поне според мен не е правилно тълкуванието: Ако сега не го направим, никога няма да го направим.

Не бива да позволяваме на евтини политици с евтини амбиции да се възползват от болката ни за лична изгода.

Да достроим стадиона в стария му вид би било грандиозна грешка, която ще ни направи за смях в цяла Европа.

Като цяло някой виждал ли е стария технически проект на стадиона? Какви съоръжения са включени в него? Отговаря ли на съвременните изисквания за безопасност? Има ли необходимия брой санитарни възли? Има ли предвидени журналистически ложи и студия според новите изисквания?

Можем да изреждаме и още, и още, но за да олицетворим това, ще ви задам следния въпрос:

Ако притежавате 20 000 лева, дали ще си купите автомобил на старо, с множество видими проблеми, произведен 80-та година, или ще се опитате да намерите 30 000 лева, за да си купите чисто нов автомобил, произведен 2015-та, с всички съвременни изисквания и удобства?

Но знайте, че ако сега си купите стария автомобил за 20 000 лева, той едва ли ще ви върши работа, но пък е сигурно, че никога вече няма да имате достатъчно пари за нов автомобил и в крайна сметка... пак сте без автомобил.

Осъзнавате ли вече малко по-ясно в какъв безумен казус се опитват да ни набутат заинтересованите? Тези, които се опитват да трупат евтини дивиденти върху мъката на пловдивчани.

За да се убедите, че не голословим, Ви предоставяме галерия от разрухата на стадион Пловдив през 2007-ма година. Близо 8 години по-късно тази разруха се е увеличила многократно.

Източник: Кирил Налджиев

Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Заради морално остаряли управници през последните 25г.,които не милеят за ст."Пловдив" да бъде завършен!Пловдив е загубил милиони левове във вид на финали,полуфинали,състезания,концерти,културно масови събития и т.н......е няма такива дебили честно!г-да Управници,стига сте я дъвчели, до болка позната на всички нас тема и довършете стадиона!!!Веднага!!!
+6
 
 
Най-добър вариант - препроектиране (НЕ събаряне) на стадиона и довършване. Ако ли не - по-добре да имаме довършен голям стадион, отколкото да бъде съборен и започнат нов, по-малък. Морално остарял - дизайн се преправя лесно, помещения могат да се преразпределят, а конструктивни изисквания - пак се правят. Едва ли през 2014г няма начин да освежиш почти готов стар стадион до най-високо ниво, а да трябва да го буташ...За бутане и дума да не става - най-малкото няма къде да депонираме толкова бетон, който със сигурност е здрав, за разлика от новото строителство. Още 1 причина да избера старо пред ново - качеството! Поканете и наши, и УЕФА експерти, и чужди строителни специалисти с крайна задача - да мислят как да го препроектират и довършват. Статията ми се струва бая дърпаща в дадена посока - да не кажа субективна....мое мнение.
+9
 
 
Много отворковци тук бе.Аман от клишета от типа на "морално остарял".Има възможност за действащ 50-хилядан стадион в Пловдив а те "морално остарял".Айде кажете как се строи 50-хиляден стадион който не е "морално остарял" с 20 милиона?Никак.За модарен стадион с капацитет 50 хиляди трябват поне 120 милиона които няма начин да се инвестират в Пловдив.Таке че аз съм ОК с реновация за 20 мил. отколкото нищо
+8
 
 
Да бе паралелно ще се строи със стадиона на Ботев.Пари има,работници бол.2016 година откриваме и двата стсдиона,още 3 гребни бази и 2 зоопарка.И най важното Тотев не го е съобщил още-строим метро от Марково до Катуница през центъра,удобен трснспорт.
+3
 
 
Сравненията са ви манипулативни и подвеждащи стадиона може да се ремонтира .....иначе сте прави че с.атанасов търси дивиденти и дано никой не му се върже
+9
 
 
Бре да му се не види!... Как стадион Уембли, който е открит през 1923 г, не бе счетен за морално остарял и бе реновиран през 2000 г, когато беше на "цели" 73 години?!... А стадион Пловдив, който е само на 65 години, вече е "дамгосан" като "морално остарял"?! Как стават тия неща?!
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 09.01.2015 г.
+7
 
 
Всичко е предизборен пиар, никой няма да даде пари на Пловдив за стадион, освен ако предварително не са ги откраднали поне половината през НАШИ фирми! Преди местни избори се вади тази ''близалка'' от нафталина , а шараните си я ближат с овчи поглед.
+9
 
 
По примерът Ви - да, предпочитам да си взема Опел на 3 год. вместо чисто нова Дачия! А относно стадион Пловдив, има експерти от УЕФА и т.н., които да си кажат компетентното мнение. Тука само си пишем коментари и си правим вятър на клавиатурите. Обещаните (които никой не е обещал на 100%) пари не са дадени!
+13
 
 
Като се огледаме около нас ще забележим, че сме най-зле от всички балкански страни по отношение на футбол и футболна инфраструктура. Дори и в една Македония имат уникален стадион. Мен ме е срам, че най-стария действащ град в Европа и може би най-футболния такъв в България, няма един нормален стадион. И не само това - стадион "Пловдив" бе оставен на самотек близо 30 години без никой да му обърне каквото и да било внимание. Отношението на държавата към това бижу е наистина жалко и смешно. Подобен стадион в подобен спортен комплекс е аналог в България, а те го оставиха да се руши. Вместо да го направят чисто нов, да построят хотели и да привлекат възможно най-много спортни и културни (концерти) мероприятия, те се изпокараха кой да го прилапа, а накрая остана безстопанствен. Срам и резил!
-3
 
 
Както е видно не е само морално, а и физически остарял! Защо е така?! Защото някои хора имат интерес да бъде така! А някои започнаха отново да се плюнчат и да сънуват строежи или укрепвания на сегашното съоръжение.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Пуснаха на търг фланелка на Левски, средствата отиват за юноша на Марица
Черно море загрява за Ботев с отбор от Втора лига
Голова суша тормози любимеца от "Лаута" Ален Ожболт, тимът му не вкара в 6-и пореден мач
Насрочиха полуфинала за Купата на Аматьорската Лига
ПФК Ботев с остра позиция: Безобразно и тенденциозно съдийство!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: