ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите изисквания?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 13.12.2014Коментари (53)31663
© Plovdiv24.bg
"Златната руина" на града ни - стадион "Пловдив", отново е актуална тема. Може би защото идват местни избори след 9 месеца? Знайни и незнайни кандидат-политици се опитват да трупат предизборен имидж на гърба на една от най-болните теми за пловдивчани.

Преди около седмица темата стадион "Пловдив" се опита да яхне и ексградоначалникът Славчо Атанасов. Пита министъра ще отпусне ли пари за стадиона. Пари за какво? Какво ще ги правим?

Когато един кандидат за слава политик не може да ви отговори качествено на тези въпроси, трябва веднага да ви стане ясно, че той не е реално заинтересуван от темата, просто си чеше езика и се опитва да понатрупа малко евтина слава на гърба на стадиона.

Време е да спрем да обръщаме внимание на подобни политически субекти и да помислим и коментираме реално бъдещето на стадиона.

Дори да се намери финансиране, какво ще правим със стадиона? А за да се намери финансиране, трябва да сме си отговорили на този въпрос. Трябва да имаме ясна представа какво искаме да направим със съоръжението, да сме подготвени проектно, да сме готови с количествено-стойностната сметка и едва тогава да поискаме конкретно финансиране.

Всичко друго е див предизборен популизъм в стил "Славчо Атанасов".

Вариантите пред стадиона са три:

1. Да се довърши проектът, започнат преди повече от 25 години
2. Да се препроектира и да се дострои според новите изисквания.
3. Да се събори и на негово място да се изгради чисто ново съоръжение.

Нека да разгледаме трите варианта поотделно:

Първият изглежда най-малко логичен и осъществим. Той се подкрепя само от хора пряко заинтересовани от реализацията му, но той по всичко личи не отговаря на обществения интерес. Старият проект в стил късен соц, освен че не изглежда добре, не отговаря на съвременните изисквания за спортно съоръжение. Не може да приема големи първенства, тъй като не са предвидени задължителни вече изисквания към стадионите, отговарящи на съответния клас. 

Освен това стадионът по всяка вероятност няма да отговори на влезлите в сила нови еврокодове, изисквания за конструкцията на всяко едно съоръжение или сграда. Дали подкрепящите довършването на стадиона, в това число и ексградоначалника ни, са запознати с тези факти? Едва ли, както вече написахме по-горе.

Вторият вариант изглежда най-логичен. За да отговори на конструктивните изисквания, както и на изискванията за приемане на големи първенства, стадионът се нужда е от нов проект. Това е първата стъпка към възраждането на стадион "Пловдив" - нов проект, отговарящ на всички конструктивни изисквания, изискваният на УЕФА, проект с модерна визия. Новите еврокодове правят старите експертни оценки нищожни, затова сегашното съоръжение се нуждае от нова експертна оценка, но тя може да е част от проектното задание.

Препроектирането на стадион "Пловдив" е по силите на община Пловдив и местния бюджет. С готов нов проект, стойност на строежа и бизнес план за развитие на съоръжението, ще може реално да се иска финансиране от държавата.

Време е да се спре с евтиния политически популизъм и да се премина към конкретни действия. Затова от Plovdiv24.bg ще поставим въпроса пред градската администрация и ще призовем за конкретни действия и инвестиране в нов проект на стадиона, който да му даде реален шанс да бъде изграден/довършен.

Третия вариант е също трудно осъществим. Самото събаряне на цялото съоръжение е скъпо удоволствие, а и изграждането на ново такова би погълнало огромни средства. А и не е хубаво да затриваме изцяло миналото на стадион "Пловдив", по-добре е да направим хибрид между история и бъдеще.

Оставаме отворени за предложения, като смислените такива ще входираме заедно с нашето предложение в Общината.



Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023 »
20.11.2023 »
20.06.2023 »
20.09.2022 »
14.09.2022 »
20.01.2022 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Наливането на пари в тази безумица би било нелепо. Но пък приказките около стадиона могат да будят постоянно множество коментари, мнения и положителен рейтинг на някой. Ако трябва да бъдем откровени, през последните години спорта в България е в трагично състояние, буди минимален интерес.(изключени - омагьосаните идиотчетата от двата 'А' клуба в града). Този нелицеприятен БГ фуШбол не заслужава стадион, заслужава нива. Не на проекта за стадион, да се бутне и да се направи алея с пейки и шадраванчета, окрасени с бараки за дюнери/пици/пилета + lafka и стоянка за бакшиши.
+2
 
 
Най-добрия коментар до сега : " Има ли нужда от такъв огромен стадион за 55 000 зрителя ? Кой и как ще финансира поддржката която хич няма да е малка? Кой ще играе на него при положение , че и Националния - В.Левски , който е с 12 000 места по-малък , рядко се ползва ? И в момента на стадион Пловдив се провеждат състезания.Пистата и терена са добри.Според мен старите трибуни трябва да се премахнат и на тяхно място да се построи нов нормален, модерен и не с такъв огромен капацитет покрит стадион , насочен най вече към леката атлетика. Паралелно с това да се търси начин и финансиране за довършване на Хр.Ботев и Лаута. "
0
 
 
стадиона не е построен преди 25 год. а преди повече от 40год. бях на 16-17год.когато се строеше а сега съм 62-63 навършвам.тогава постоянно ритахме на игрищата а источната част завършиха преди 25 год. Така че аз подкрепям втория вариант.
-1
 
 
Според мен варианта е средно между 1 и 2. Едно и половина да речем. В стария дизайн има доста хляб, но и много нововъведения трябва да има. Освен това якостната умора на материала си казва тежката дума. На места арматурата изтървава, бетона се кърти, а конструкцията е ръждясала. Само с едно пребоядисване и малък ремонт няма да мине. На места ще трябва да се кърти и да се строи наново. Страничните осветителни кули ще трябва да се пребоядисат, цялата фасада трябва да е в ярък светофарно зелен цвят, а осветителните кули в червен цвят, най-горния слой на стадиона където е ,,телевизора" да е в бял цвят. Така цветовете бяло зелено червено ще наподобяват българското знаме по естествен начин. Осветителните кули може да са от ЛЕД прожектори със соларни панели и акумулатори. Въпроса е какъв спорт ще има. Моя спортно бизнес модел е масов свободен и безплатен спорт за всички в ултра лукс обстановка с физическа охрана, а двигателната сила - рекламите. Стадиона ще стане мегаборд. Неведнъж съм казвал на общината че за мен няма абсолютно никакъв проблем и затруднение да се справя с тази задача. Единственото което ми трябва е волейболната зала от задната страна на стадиона и игрището по плажен волейбол на гребната база. Предоставят ми игрището безвъзмездно плюс бюджет равен на средна месечна заплата и от там нататък нямат грижа за нищо освен да лапат парите и да ги осчетоводяват.
+1
 
 
на тъпите софиянци им е трън в очите тоя стадион, щото ако се направи, като хората друг в БГ такъв няма да има, същата схема е и с панайра, когато идваха от Китай да го снимат, за да правят негово копие там, е в доста по-големи размери, ония "столични" тикви повръщаха кръвчица, но реално ако имаме добри управници всичко може да стане, цялата гребна база може да стане униклано съоражение, ти си е де, но просто няма кой да мушне и кой да оползотвори парите, та да кажат е тва ние го постройхме, а не да се чудят кво и как да окрадат, но ние бълагрите сме един малък, но много прост народ
-1
 
 
Да го направим площадка за изстрелване на совалки :P
+6
 
 
Ако има референдум за стадиона бих подкрепил вариант втори.Крайно време е това съоръжение да добие вид при който Пловдив да стане център на състезания от Европейски и световен мащаб.Желая успех на това великолепно начинание.В Европа няма да има такъв комплекс като цяло.
+3
 
 
Какво има Пловдив-зала ли,стадиони,Какви спортове останаха в града??Къде са Стефка ,Търев,Плачков,Пранжеваи стотици още.Къде може в града да се развива баскет ,волейбол ,щанги,борба,лека атлетика .никъде.Остана ни само една гребна база.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: