ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Мъри за Левски и целите на Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 02.12.2013Коментари (1)4471
© Plovdiv24.bg
Наставникът на "канарчетата" разкри, че Цветан Василев ще отпусне допълнителни средства за зимна селекция
Треньорът извел Левски до най-успешния период в клубната история Станимир Стоилов обсъди обширно основните проблеми в "синия" лагер, които според думите на специалиста сринаха клуба в последните години. В откровено и изчерпателно интервю за Livesport.bg Мъри посочи и отправи остри критики към хората и проблемите довели до краха на Левски. Стоилов обсъди политиката за развитието на детско-юношеския футбол не само в Левски, но и в настоящия му клуб Ботев Пловдив. Специалистът акцентира върху интересни аспекти като целите пред Ботев Пловдив за настоящия сезон, зимната селекция и зависимостта на клуба от водещи играчи като Неделев, Огнянов, Цветков.

- Задължителният първи въпрос е накъде върви Ботев?
- В последните един-два мача отборът върна игровия си стил и увереност. Надявам се оттук-нататък да сме отново отбор, които играе футбол с настроение, отбор, който контролира нещата на терена и отбор, който побеждава. В последния месец отборът загуби голяма част от игровия си облик и оттам дойдоха и негативните резултати. Като не отбележиш голове срещу противници, които превъзхождаш влизаш и в напрежение. Основното бе, че ние нарушихме комбинативния си стил на игра и не можехме да контролираме толкова добре събитията. За наша жалост и неразбиране това бе все срещу отбори, които са под нашите възможности като класиране в таблицата.

- Зависим ли е до такава степен Ботев от играчи като Мариян Огнянов, Тодор Неделев и Иван Цветков?
- Може и да не е толкова зависим Ботев, ако не отсъстват по 3-4 човека едновременно. Тогава се оказват прекалено много за нашия отбор. Можеше да играем много по-добре и да постигнем много по-добри резултати. Не можем да търсим оправдание като не побеждаваме противници, които се борят единствено за своето спасение.

- В двубоите с водещите отбори Ботев загуби единствено от Левски, постигайки положителни резултати срещу останалите съперници. Същевременно бе неубедителен срещу по-непретенциозните отбори. На какво се отдава това?
- Не можем да говорим за манталитет, когато гостуваш на Лудогорец или Литекс, да изиграеш добър мач, а да се притесняваш от гостуване в Любимец. Според мен основният ни проблем бе в концентрацията и малкото повече агресия, която трябваше да демонстрираме. Падна и мотивацията в отбора. Няма да спра да го казвам, докато ситуацията в България не се подобри - лошите терени оказват влияние върху представянето на водещите отбори. В България обичаме да си затваряме очите на тази тема, но истината е, че само в Босна и тук са такива терените и то защото там имаше война.

- Как ще отговорите на критиците, които казаха, че ако не може да се победи този ЦСКА, накъде е тръгнал Ботев с огромните си финансови възможности. Как гледате на сравнението с Лудогорец предвид ролята на Ботев като претендент за първото място?
- Това е приказка, която се разказва без за нея да се знае цялата истина. Да, Ботев е обезпечен финансово и е клуб, в който се плаща редовно, но в никакъв случай не е на първо място по заплати. Откакто аз съм тук Ботев си е позволил да купи играч и половина и е похарчил по груби сметки около 140-150 хиляди евро. Това е за период от една година. Всички други играчи са дошли като свободни агенти и заплатите им отстъпват значително на тези в Лудогорец, Левски и ЦСКА. Да, привлякохме някои добри играчи и това ни позволи да постигнем тези добри резултати през сезона. Всичко са приказки само да се говори. Ботев не е топ отбор по бюджет. С по-голямо търпение може и с по-малък бюджет да се постигнат добри резултати, просто трябва повече време да се напаснат играчите и къде трябва да се подсилиш. Всичко на всичко това са парите, които сме платили за трансфери, откакто аз съм треньор.

- Колко по-напред е Лудогорец и реално ли е Ботев да се конкурира с този отбор?
- Нямам представа, не мога да гадая. Предполагам да, и не само Лудогорец. Реално е да се конкурира, ако играем добре и работим добре. Ние искаме да се развиваме. Въпросът е да се напасне отбора. Да, като има по-големи финансови възможности е по-лесно. Невинаги обаче бюджетът и заплатите играят. С този бюджет, за който се говори Левски досега трябваше да е 14 пъти шампион.

- Ще разполага ли Ботев със средства за зимна селекция?
- Разговаряхме със собственика и той ни увери, че след Нова година ще отпусне допълнителни средства за селекция. Въпросът е тези средства да се използват по най-добрия начин, за да може в бъдеще Ботев да върне някаква част от тези средства. На този етап е по-важно Ботев да се концентрира върху завършването на първенството.

- Колебливите резултати породиха коментари за треньорския пост в Ботев. Заговори се и за Христо Стоичков като евентуален вариант за нов треньор на тима. Изясни ли се тази ситуация?
- Няма какво да се изяснява. Аз съм на работа в Ботев докато собственикът на клуба прецени. Оттам нататък ние трябва да опровергаваме всички писания. Аз не съм се притеснявал за моя пост, няма и да отида да се предлагам или да се моля. На този етап смятам, че нещата са добре и вършим доста добра работа. Собственикът неведнъж е декларирал подкрепата си към нас. Казани вие гледайте вашите задачи, аз съм човекът, който ви гласува доверие и аз взимам тези решения и никой друг. За какво трябва да се притеснявам и да коментирам интриги?

- Сигурен ли е трансферът на Тодор Неделев и ще бъде ли намерен негов заместник?
- Ботев дълги години преживя голям катарзис, имаше големи проблеми след всички битки за клуба. Ботев нямаше школа, цели отбори бяха разграбени. От два месеца Ботев има база и собствена школа и работи за създаването на собствени играчи. Колкото до Неделев - между двата клуба има подписан договор. Това, което знам е, че след 1 януари той ще е футболист на Майнц. Тежкият проблем пред нас, който ще трябва да разрешаваме е дали можем да намерим заместник на Неделев. В България не се намират лесно играчи с неговата класа. Ще трябва да компенсираме неговото отсъствие. Пред мен той се чудеше дали да замине, но ми каза, че се е съгласил да премине в Майнц. Взели сме това решение и е нормално да му дадем шанс да се развива. Трудно ще заместим такъв човек, който е отраснал в Пловдив и е толкова обичан в Пловдив. Търпеливо ще трябва да се изчакат тези млади играчи.

- Отчитате ли като своя грешка контузията на Неделев (спукана кост в ходилото), която той получи в двубой с Нефтохимик (5:0)?
- На снимката се видя, че контузията не е била отсега за момента, костта е била пукната. Човек може да се контузи и докато върви по улицата. По тази логика като поведем с 1:0 всеки път да сменяме Неделев ли? Той изигра цели мачове и получи и почивка. Много футболисти имат тази контузия, тя се получава до 22-23 години. Ивелин Попов имаше такава контузия, нашият директор Сашо (Александър Александров) имаше такава контузия.

- Какво е мнението ви за развитието на Лудогорец?
- Хората заслужават поздравление за това, което правят през последните три години. В продължение на три години този отбор играе най-добрия футбол в България и затова тази година берат плодовете на това нещо. Политиката им бе неотложно да се търси стил на игра и чрез качеството да доминират в играта. Ако Лудогорец запази отбора си и продължи да се развива догодина с лекота ще участва в Шампионската лига. Първо защото играят добре и второ, защото няма да срещнат отбор от Топ 15 на Европа, а ще трябва да се справят с кипърски, полски или израелски отбор максимум. Освен, че играят футбол направиха и база и стадион. Следват политиката си с години и това им носи резултати.

- Ивайло Петев също е с основен принос за успехите на Лудогорец. Трябва ли да съжалява Левски, че изпусна този треньор?
- Той изгради отбор от Б група, в А група с наложен стил имаше шампионски години. Положителното е, че следващият треньор продължи стила на игра и не потърси тотална промяна да се отрече всичко случило се в Лудогорец. Смени се треньорът, но не се наруши политиката и стратегията. Що се отнася до Левски, то Ивайло попадна в много тежка ситуация. В Левски се събра доста негативност и мъка в хората. Всяко нещо им създава нервност, проблеми и злоба от негативните резултати. Това беше реакция повече на отрицанието към случващото се в клуба, отколкото към самата личност.

- Показателно бе и че Наско Сираков не успя да се справи с тази ситуация. Защо?
- Нямаше достатъчно време, за да се справи. 3-4 месеца не са достатъчен период, в който един човек може да постигне нещо положително, след като в продължение на 3-4 години има огромен негативизъм и липса на резултати. Трябваше да се вземе по-твърд курс на промяна на облика на самия клуб. Оттам можеше да дойде нещо положително. Той явно бе попаднал в заварено положение, но нямаше как да се справи.

- Защо с такъв бюджет Левски не стана 14 пъти шампион, а вместо това крета?
- С бюджет от 12 милиона, това са думи на господин Батков, е тежко да даваш подобни пари, а в края на сезона едвам да се закачваш за Лига Европа. Наруши се стратегията и всичко започна да се обръща с главата надолу. Отрекоха се и от всичко хубаво, което бе постигнато. Искаха да заличат, че Левски е бил участник в Шампионската лига и четвъртфиналист в УЕФА. Това те води до наказание. Проблемите се търсеха в това кой какво е казал, а не в правилното място - на терена. Там е основният проблем. Когато тръгнеш срещу себе си, историята, миналото, а не да гледаш какво се случва на терена, съдбата не ти дава успехи.

- Каква е причината за лошите ви отношения с една от водещите фигури в Левски, съветникът Иван Вуцов?
- Изпитвам огромно уважение и респект към постиженията му като футболист и треньор. Какви обаче са тези опити за съвети, когато се е сътворил този крах? Какви съвети даваш и защо нямаш очи да напуснеш? Неговият футбол е минал, аз съм го казал. Неговият футбол беше преди 20 години. До ден днешен не е напуснал и още получава заплата. Кого съветваш, след като Иво (б.р. Иво Тонев) напусна миналата година и сега пак? Какъв съветник си ти, след като отборът се срина и загуби два финала, които и детските отбори нямаше да загубят срещу Берое и Славия. Тези съветници събориха Левски и го върнаха в изходна позиция. Ако господин Батков нямаше толкова много съветници като Иван Вуцов, Левски сега щеше да има 100 милиона евро европейски пари. Щеше да се е построил стадиона и щеше да прилича на клуб и отбор, който играе добър футбол. От такива съветници пропадна. Не обичам такива хора, съветници, които получават заплата за най-големия си срив.

- Готов ли е Христо Йовов за директорския пост в Левски?
- Не съм наблюдавал работата му. Имам впечатление от него като футболист. Дори и като мой футболист той вършеше работата си перфектно. Прекалено лесно в Левски казваме този е треньор, този е директор, недоказал се.

- В какви отношения сте с Наско Сираков?
- В каквито сме били винаги.

- С Илиан Илиев?
- В нормални отношения сме.

- Илиан Илиев каза "Той (б.р. Стоилов) можеше да ми се обади, вместо да ме критикува".
- Аз не съм го критикувал. Казах, че Левски трябва да си оправи стила и начина на игра, ако иска да има резултати. Ако това е критика, значи е критика. Това беше в негова полза. Аз не мога да се обаждам на всеки. Мога да говоря каквото си искам, защото съм заслужил. Аз не говоря глупости.

- Как гледате на анкетата за 100-годишния юбилей на Левски, за който бяха подминати водещи фигури от историята на клуба?
- Не може да се правят анкети, защото за мен всички футболисти, играли за Левски са добри. Не може да сравняваш Бисер Михайлов с Борислав Михайлов и Николай Михайлов. И тримата са добри вратари. За мен Левски има легенда и тя е Гунди. Всички други трябва да получат нужното уважение или покана да присъстват. Тези анкети са напълно излишни. Всички играчи са добри и заслужават уважение. Нека се спре тази истерия, нека на всички се сложи по една снимка и да се спре.

- Какви са условията, при които Станимир Стоилов ще се завърне в Левски?
- При условия, при които Левски ще успее и ще мога да гледам всички хора в очите, когато ги срещна. Не да ми задават въпроси и аз да нямам отговори. Това са условията, които съм поставял навсякъде, където съм работи. Никой не знае какви са условията, защото не сме стигали до крайности при разговорите с Левски. Едно от условията беше да върнат Сираков в клуба. Смятах, че със Сираков ще можем да успеем. Много вода изтече оттогава и не смятам, че това е тема, която трябва да коментирам. Левски има свой начертан път, а аз трябва да гледам как да подобря представянето на Ботев Пловдив.

- Изгуби ли Левски идентичността си като клуб?
- В последните пет години, като изключим Вутов, Левски няма млад играч, който да е влезнал в отбора. Тотално свалено е нивото. След нашето напускане никой не искаше да положи усилията да вкара млади играчи в отбора. За мен това е идентичността. Българските клубове рано или късно ще започнат да изпитват проблеми, защото нямат школа. Рано или късно въртележката на чужденци ще свърши. Ти трябва да работиш със собствените си кадри. Процесът в детско-юношеският футбол трябва да кипи. Само тогава може да се каже, че един клуб може да има идентичност. Това беше нашата цел тогава. Когато отидох в Левски имаше само един футболист, който беше от школата - Димитър Иванков. Той не беше и футболист, беше вратар (смее се). Той си знае. Като си тръгнахме от Левски футболистите бяха 15. 50 на сто от отбора беше от наши играчи и отборът играеше футбол. Ние оставихме новия Левски готов за по-добри неща от предишния отбор.

Още по темата: общо новини по темата: 284
04.03.2014
04.03.2014
24.02.2014
20.02.2014
19.02.2014
19.02.2014
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+14
 
 
браво, добре е да се знае, че бюджета ни е доста по-малък, отколкото се изкарва
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Лудогорец към Неделев: Не се предавай!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: