ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Дядо Николай осъди остро филмовия гей фестивал в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 12.06.2013Коментари (13)4877
© Plovdiv24.bg
Позиция на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод провеждания в град Пловдив филмов гей фестивал:

Задача на Светата Православна Църква, възложена й от самият Иисус Христос, е да пази неотклонно евангелските принципи, както и моралните и етични норми, върху които се основават установените от Бога обществени морал и ред. Задача на Църквата е всякога да изобличава опитите този ред да бъде разрушен. Поради това, наш дълг е да порицаем най-остро провеждания в град Пловдив фестивал на кинофилми, които възхваляват порока и пропагандират развалата на семейството. Нашата позиция по тези въпроси се придържа неотклонно към позицията на Светия Синод на Българската православна църква, който по аналогичен повод заяви следното:

"Светият синод, клириците и миряните - членове на Светата българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовно здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи. Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази "мерзост на запустението" (Дан. 9:27), която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога."

За съжаление властите на град Пловдив не са предотвратили случващата се днес в града ни мерзост на запустението. Да се надяваме, че това няма да се повтаря и светските власти в бъдеще ще имат предвид и ще респектират ценностите и моралните възгледи на мнозинството от своите граждани.

Обществото не е длъжно да търпи някой да му навира в очите собствената си извратеност. Да гледа как някой разрушава душите на децата ни. Как влива отрова в самата идея за светостта на съюза между мъжа и жената, който образува семейството, върху което се крепи държавата. Добре е ръководството на град Пловдив да има предвид това.

Обстоятелството, че организаторите на така наречения филмов гей-фестивал "подкрепят кандидатурата на град Пловдив за европейска столица на културата" трябва да бъде отминато с насмешка като е добре подобни "подкрепи" занапред да бъдат отказвани. Вярваме, че град Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. и се молим за успеха на това начинание. Ако Пловдив стане европейска културна столица, той ще стане именно благодарение на своя доказан огромен принос към съкровищницата на българската и световната култура, постиженията на своите творци и устойчивостта си при отстояването на хилядолетните културни и нравствени ценности. А не, ако с лека ръка се откаже от същинските си духовни постижения, и ги замести с "модерни" срамни демонстрации на упадък и греховност.

Припомняме, че при друг случай, преди не много време, градската управа на Пазарджик взе категорично становище в подкрепа на традиционните морални християнски ценности и забрани провеждането на подобна срамна демонстрация, като се позова на онази ценност, записана включително и в законите на Република България, която се нарича обществен морал. С тази своя позиция ръководството на град Пазарджик заслужи уважението на своите съграждани и благодарността на Пловдивската Света митрополия. Подчертаваме това, за да обърнем внимание, че отстояването на православните и общонационалните морални и етични принципи всякога бива възнаградено. Докато мълчаливото толериране на нравствения упадък по конюнктурни съображения винаги води до трагичен резултат. 

Задача на Църквата, също така, е да насърчава тези, които се опълчват срещу злото и застават редом с нея в защита на извечните християнски ценности. Изказваме отеческата си благодарност на всички онези граждани на Пловдив, които надигнаха глас срещу безнравствеността и заявиха своята готовност да защитават "богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената и устоите на обществения морал." 

Отправяме им нашето архипастирско благословение, с което искаме да подчертаем, че всякога, когато наши миряни заемат позиция в подкрепа на традиционните ни ценности, те могат да разчитат, че Пловдивска митрополия на Българската православна църква ще бъде редом с тях.



Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този безсрамник крадлив с ролексите и аудитата ли ще се изказва кое е морално и кое не?
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 12.06.2013 г.
+2
 
 
Блажиш ли ,блажиш ли дядо попе !!
+2
 
 
Личностите от градът ни,от които най-много се срамувам са Бареков, Цацаров и .... "дядо" Николайчо.
-1
 
 
Най-после, отче! Каза им го право в очите: това е отрова в душите на хората!
на 12.06.2013 г.
+4
 
 
Това не е болест, а генотипа им е такъв. Ама малко по-дискретно да празнуват. Още малко и национален празник ще поискат. Не съм срещу тях, разбирам различието им, но малко в повечко ми идва крещенето им. А дедо Николай да ходи да сваля тапети.
-4
 
 
НикУлааай не да се мръщи,ами да оглави гей парада,като най-видния и изявен ПЕДИгриипал...
-1
 
 
Трябва да се забранят тези същества да се разхождат свободно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: