ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представиха работния проект за идейна концепция на кандидатурата на Пловдив за Европейска културна столица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:54 / 21.06.2012Коментари (5)3786
© Plovdiv24.bg
"Град и скорост" е името на работният проект за идейна концепция на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата - 2019. Основната философска идея е, че градовете са обиталища не само на времена, култури, етноси и вери, но и на различни скорости. Говорим за общност от различия, чието универсално свързващо звено е културата, обясни по време на представянето писателят Александър Секулов. Той ръководи работна група, съставена от автори на отличените проекти за концепция след конкурса, проведен през зимата.

Секулов представи матрица на концепцията, в която градът се явява инструмент на времето, на обществото, красотата, щастието, както и на самия човек. Чрез синхронизирането на скоростите можем да постигнем на практика 5 различни града като резултат, които не се изключват взаимно, посочи писателят. Например можем да имаме ренесансов град, нов град, бавен град съответно чрез синхронизация на скоростите, ускоряване на развитието, спиране на времето или поддържане на темпото. В отделните нива на матрицата се вписват всички области на развитието на града около кандидатурата му за Европейска културна столица - градоустройство, археология, екология, икономика, транспорт, социални услуги, наука и култура, за да се стигне до спорта, хуманитарните дейности, съжителството на етноси и вероизповедания, социални групи, поколения.

"Крайната цел е не постигане на град с обща доминираща скорост, а на добре преплетени скорости, които хармонично, равномерно и едновременно развиват града и живота в него чрез взаимосвързани урбанистични, екологични, културни и социални проекти. Град, в който за всяка част от човешката деятелност, за всяка човешка общност е намерено място, време и скорост да се развива по естествен, хармоничен, балансиран, ненасилствен начин", обясни още Секулов. 

Той посочи, че един от видимите белези на нарасналата скорост на живот е екстензивната и бърза урбанизация. Едва четири града през 1850 година са имали население над 1 милион жители. През 1960 година са вече 141 града. Скоро повече от 550 града в света ще имат милион жители, обоснова се Александър Секулов. Според него и работната група въпросът е актуален за всеки европейски град и ще остане на дневен ред и след 7 години, което напълно отговаря на изискванията на европейските институции, присъждащи титлата.

"Пловдив не е град на абсолюта. Не му е характерно да абсолютизира идеи, не формулира себе си чрез отблъскване, отричане, противопоставяне. Напластява в своята градска тъкан както много времена, много етноси, много културни пластове, така и много скорости. Уникалната характеристика да балансира, приютява, живее и изразява себе си чрез различните скорости на общности и индивиди го е запазила като един от най-старите живи градове на Европа", сподели презентаторът. 

Според него и колегите му Христо Марков, Павел Иванов, Николай Близнаков, Елмира Димитрова и останалите, работили доброволно по идеята, в свят, разкъсван между крайното ускорение и крайната статика, откриването, формулирането, запазването и развитието на подходяща скорост за живот чрез инструментите на градоустройството е ценност, съизмерима с наличието на основни ресурси като вода, въздух, природа, икономика. 

"Как формулираме бавното и спрямо какво? Можем ли да твърдим, че животът трябва да бъде забавян, защото скоростта нараства и убива рецепторите за време и красота - това са едни от основните философски въпроси на концепцията. Към нея могат да бъдат интегрирани идеите на всички останали автори на проекти, каквито например представиха Пенка Калинкова, Недялко Славов, Валентин Делов, и представители на младежки организации", обяви Александър Секулов.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2012 г.
0
 
 
Докога ГЕРБ и кмета ще търпят тези седесарчета във Фондацията да провалят Пловдив и управлението на ГЕРБ? Сега и от единствения представител на ГЕРБ Митко Атанасов е освободят? И ще крадат както си знаят без контрол...Като през 99г. Каква поредицъ от кръчми на Сашко Секулов се очертава на близкия хоризонт...
Aнонимен
на 22.06.2012 г.
0
 
 
с анадола към европа... това е всъщност името на концепцията... и разбира се пътят е наникъде... само да се похарчат едни общински пари... то за други е ясно, че няма да дойдат при такива глупости!
0
 
 
Тези върховни глупости не може да ги сътвори всеки, признавам го! хаха
0
 
 
олелеее, това ли успяха да сътворят мозъците? Съжалявам, че трябва да го кажа, но е ужасно посредствено. Дори изглежда, че идеята на самите автори не им е съвсем ясна. Прав е bogito85, "концепцията" е представена лошо. Работата не сме си я свършили пак, ще пищим отново, че софиянци са ни "прецакали".
+4
 
 
Мен това по-скоро ми прилича на есе, отколкото на концепция...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: