ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ще се пребори ли Пловдив с графитите? И на каква цена?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:45 / 29.01.2012Коментари (38)8126
Как и дали изобщо ще успее да се изчисти Пловдив от графитите, които се виждат из целия град - по спирки, трафопостове, фасади на къщи и най-вече подлези?

Думата "графити" (или по-рядко в единствено число графит или графито) произлиза от гръцката graphein, преминала в латински като graffito, и означава "пиша". Днес така наричаме рисунките или надписите на обществени места, обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най-древното минало - скалната живопис например.

По времето, когато шеф на "Чистота" бе Радослав Кошински, Общината закупи модерна машина за почистване на графити. Самият той тогава заяви за нашия сайт, че технологията, по която тя работи, е такава, че повърхностите се почистват, без това да разрушава тяхната структура. Заради щадящите си свойства, този метод е широко използван на Запад за поддръжка на старинни сгради и църкви. Машината е окомплектована с много мощен компресор и микробус с вишка. Доставката на частите са от различни фирми-производители от Франция и всичко е излязло около 30 хиляди лева.

Къде е сега тази машина? Използва ли се? Има ли ефект от нея или е дълбоко "замразена" в някое общинско хале? С тези въпроси се обърнахме към Иван Стоянов, наследника на Кошински. Ето какво сподели той за Plovdiv24.bg:

"Използвахме машината допреди 20-ина дни. Почистихме ед

АНКЕТА:
Одобрявате ли графитите на обществени места?

Да, внасят известен колорит
Да, но само на определените за това места
Не, само загрозяват града

на стена на подлеза на Централна поща. При минусови температури обаче замръзва агрегатът, което прави използването й през зимния сезон невъзможно. Освен това разходната норма на пясъка, който е закупен за машината, ми се стори прекалено голям, затова търсим начин да го оптимизираме. Пясъкът е специален - така нареченият "син пясък". Сега търсим вариант дали вече използваният пясък за обработка на графитите може да се използва повторно. Например стена от 10 квадратни метра ни отне цял работен ден. Става по-бавно, отколкото ни се иска"

Харесвате ли графитите из Пловдив? Одобрявате ли ги? Трябва ли за целта да се използват само предназначените за това платформи или на техните автори е позволено всичко? 



Още по темата: общо новини по темата: 15
10.04.2012 »
28.08.2009 »
20.08.2009 »
19.08.2009 »
13.07.2009 »
03.07.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Не мога да према за нормално някой да драска (дори и най-добрия художник да е) по стената на ЧУЖД ИМОТ. Който не е строил къща или фирмена сграда не знае какво е да се лишаваш от много неща с удоволствие, за да постигнеш целите си... И накрая, след като си боядисал фасадата и се радваш на постигнатото.... идва някой "художник" в пуберитетна възраст и ти освини всичкия труд. Е, какво го правиш такова, като го хванеш? А каква трябва да е санкцията за родителите, които така са го възпитали (или по-скора НЕ възпитали)? Това "изкуство на протеста" превръща и най-красивата сграда в гледка от ГЕТОТО. Не съм чул някой да предава "търговски вид" на новата си сграда с графити, като се надява да й вземе по-висока цена. ;)
+3
 
 
В Пловдив реално има само няколко графита по истинския смисъл на думата. Всичко останало, както и на снимката, са драсканици, които трябва да се разглеждат като увреждане на частна или общинска собственост. Най-жалкото е, че тези грозни тагове издават една от най-гадните балкански (цигански) черти: омраза към всичко ново и чисто. В цял свят графити и тагове се драскат из предградия и индустриални зони. Единствено комплексиран мухльо може да надраска прясно боядисана стена, офис в центъра на града или обществена сграда. Щом даже и в южняшки страни като Испания ги хващат и карат освен да платят глоби да си възстановят щетите, значи има как!
+5
 
 
Това на снимката не са графити, а тагове. Поставянето на тагове по начало си е нелегално - целта е да се каже "Гошо беше тук". Трябва да се използва боя на която неможе да се рисува на лесно достъпните места и яко глоби. Иначе за графити може да отделят няколко стени - грозни сиви блокове колкото искаш... Даже в САЩ някои общини заделят пари и правят конкурс за изрисуването на определени от общината стени.
+2
 
 
Масово невежество от коментиращи и репортери - това, което всички показвате са драсканици, а не графити и срещу тях съм напълно против. Истински стойностни графити има на много малко места в Пловдив и те си личат. Напълно съм за графитите, но както на запад да до гари, мостове, на специално обособени стени. Добър пример беше преди време Патриарха (Лиляната) - във вътрешния двор и в съблекалните беше направено с готини графити :)
+1
 
 
Решението на проблема е да има озаконено място,където хулиганите да си показват таланта.Давам пример с моето бивше училище "СОУ ПК.Яворов". На спортната зала от страната на игрището,стената беше нарисувана с графити,като беше проведено състезание за най-красив графит.Ако измислят определено място само за тази цел.Художниците да си боядисват предварително стената,рисуват си графита и следващият който иска да покаже своя графит прави същото.Първо бяла боя и след това отгоре си рисува като на бял лист.
+2
 
 
Защо сте толкова негативни?Защо трябва всичко да се изтрие?Та направете още от стените си за легалното рисуване или поне ни дайте един подлез или мост.Това на снимката не са графити, а гадни драсканици,което не значи,че заради тях трябва да се изтрие всичко!
-1
 
 
ако видя някои ще му счупя ръцете!това са малки келеши които заслужават само бой нека у тях да си надраска хола....
+1
 
 
Нека да има графити,но хубаво направени и на обособени за това места,не такива драсканици. Според мен графитите няма да изчезнат
+3
 
 
Да попитам (риторично) - Защо трябва да купуваме (от нашия джоб) машини за десетки хиляди левове (+ разходи за консумативи и труд) а не се вземат категорични мерки за да не се налага да се "борим" с последствията. Не е ли по-лесно да не се допуска това ?
+6
 
 
Драскат по пътните знаци и указателни табели,по табелите с разписанията на обществения транспорт,по новобоядисани сгради!Това е *стилна* проява на селяндурщина и колкото и да ме убеждават,че е вид *иССкуство*плачат за определен вид възпитателни мерки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: