ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Назифоглу: Ще върна титлата на "Лаута"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:45 / 09.09.2007Коментари (0)6701
© Plovdiv24.com
- Г-н Назифоглу, всички коментират скандалната дузпа за "Левски" срещу вашия тим и това става в един от първите мачове, откакто поехте издръжката на пловдивския клуб. Разочарован ли сте вече от българската футболна действителност?

- Ще ви кажа само едно: "Локомотив" (Пд) е не по-малка институция от "Левски", като цяло не само в София, Пловдив, а и в страната. Докато съм начело на клуба, ще бъдем, държа да подчертая дебело, "бял отбор". Опитваме се да изграждаме европейски тим и затова са много важни поведението и обноските. Оттук нататък темата за съдийството ще бъде табу. Едно денонощие след мача с "Левски" лично председателят на съдийската комисия към БФС Борислав Александров ме потърси чрез Атанас Узунов, за да поднесе своите извинения. Заради това не подадохме контестация против съдийството на Венцислав Кознички. Важно е едно - независимо дали е "Локомотив" или някой друг тим, съдийските бригади трябва да направят така, че да предоставят еднакъв шанс за изява на съперниците.

- След като съдийството ще става тема табу, нека последно да поговорим за него.

- Откакто се помня, винаги се повтаря една и съща картина - грандовете са в по-изгодна позиция. Конкретно за реферите от "А" група мога да споделя, че ако български съдия беше свирил дербито между "Литекс" и "Левски" в Ловеч, двубоят нямаше да завърши. Радвам се, че момчето от Швейцария се справи със своята задача. Вярвам, че в България има добри съдии, затова и не мисля да коментирам техните решения. Така е по-добре за всички. Крайно време е някои хора да разберат, че изненадите във футбола са нещо съвсем нормално. Така, както започнаха да свикват с тях в Испания, Италия и Турция, а не само в Англия.

- Кое ще бъде различното в метода ви на работа начело на "Локомотив"?

- Това, че лично ще отговарям изцяло за спортно-техническите въпроси. В същото време приетите на Общото събрание на клуба нови лица в съвета на директорите, начело с Галя Топалова, ще движат инвестициите в клуба. Инвестициите няма да са една или две. Маркетингът и мениджмънтът са основни звена за просперитета на уважаващия себе си професионален футболен клуб днес. Тук мога да ви дам и един конкретен пример от последния ден на летния трансферен прозорец за сезон 2007-2008 година. В редиците на "Галатасарай" акостира Шабани Нонда от "Рома". Преди това феновете на "Кемал Ататюрк" приветстваха с добре дошъл Линкълн от "Шалке", а тези от "Фенербахче" - емблематичния Роберто Карлуш. Това са сделки за милиони евро и стават възможни благодарение на капиталите, които се влагата в клубовете. Затова и билетите за мачовете в турската Суперлига са едни, а тук в България - други.

- Заварихте "Локомотив" като пълна развалина, момчетата нямаха дори обувки...

- Да, започнахме от обувките на концерна "Адидас", но намеренията ни за обновление няма да спрат дотук. Освен екипировката момчетата трябва да знаят, че при успех ще вземат своите премии в точно определен ден от седмицата. Така ще бъде и с техните заплати. Редът, дисциплината и спокойствието са най-важни.

За 20 дни в "Локомотив" дойдоха точно осем нови играчи -вратарите Стоян Колев и Стоян Ставрев, защитниците Иван Иванов и Александър Бранеков, халфовете Дани Моралес и Бертран Хактам и нападателите Стойко Сакалиев и Мартин Камбуров. Много скоро очаквайте и нови изненади. Едната е свързана с перла извън Европа, а другата - по посока Острова. Това го няма никъде другаде. Дори и в "Реал" Мадрид. Искам да спра и появяващите се спекулации около старши треньора Иван Маринов. Той има договор с клуба за една година и ще си го изпълни.

- "Локомотив" е под номер шест във вечната ранглиста на "А" група. Може ли отборът да запише нова златна страница в своята история след тази с шампионската титла при Георги Илиев?

- Това е най-съкровеното ми желание. Знам също така, че пред нас, що се касае до статистиката, са и съгражданите ни от "Ботев". Много силно се надявам, че след седмия кръг, когато е битката за втория по големина град в България, нещата ще започнат да се подреждат по естествен начин. Освен градския съперник съм силно мотивиран да нарушим с чисто футболни аргументи и двуполюсния модел, наложен от "Левски" и ЦСКА. С темповете, с които се развиваме, до три години "Локомотив" ще бъде един от водещите фактори у нас и съвсем спокойно ще може да претендира не само за разпределение на призовите места, а ще протегне ръка и към титлата. След като моите предшественици вдигнаха летвата толкова високо, място за отстъпление няма. Обръщам се към тези, които все още са скептично настроени към моето идване в клуба: обичам "Локомотив"! До преди няколко седмици само като фен, а сега и като човек, който ще управлява клуба. Винаги съм бил пленен от харизматичността на "черно-белите" фенове и именно любовта ми към тях ме накара да инвестирам средства и сили за просперитета на отбора, който принадлежи на моето сърце. Публиката на "Локомотив" е 12-ият играч и искам това да се превърне в запазена марка за тима напред във времето.

- Георги Иванов-Гонзо казваше, че ще завърши кариерата си в "Локо". Какво мислите по този въпрос?

- Вратите на "Локомотив" ще бъдат винаги широко отворени за тези, които са допринесли с нещо за неговото популяризиране през годините. Независимо дали става въпрос за кадри от близкото минало или настояще. Всеки знае кой е Георги Иванов-Гонзо. Неговата класа не подлежи на коментар. В момента той се състезава за "Риека" в шампионата на Хърватска, но при първа възможност ще проуча внимателно ситуацията около него и ако Георги има желание и възможност, "Лаута" ще го приветства с добре дошъл.

- Струва ми се, че след афиширането на такива намерения феновете ще ви харесат.

- От мои приятели научих, че в съкратен вариант "ЛОКО" означава Любим Отбор на Културната Общественост в града. Следователно всеки рано или късно би трябвало да разбере какво точно иска да постигне като шеф в клуба Левент Назифоглу. "Локомотив" е футболна институция. Както за Пловдив, така и в страната. Дал плеяда известни фигури като Едуард Ераносян, Аян Садъков, Христо Колев, Христо Бонев, затова пътят му на развитие трябва да продължи. Вече на нова, доста по-осъвременена основа. "Локомотив" може да се похвали с най-важното за един професионален клуб - това са феновете. Ето защо всички, които са съпричастни на "черно-бялата" идея, трябва да милеят за любимия тим. Това е отговорност. Точно заради това от позицията, която имам в момента, и натрупаните контакти през годините възнамерявам да сключа договор като смесено дружество с общината, ако трябва, за да могат феновете на "Локомотив" да изпитват истинско удоволствие, когато идват на стадиона да подкрепят своите любимци. Техният дом трябва да е най-хубавият в страната като модерен и нов проект, който заслужава внимание и нужното уважение. Много скоро "Локомотив" ще пусне на пазара с мое одобрение, разбира, се нова емисия акции, а после по по-добие на тези от Стария континент може да излезе и на борсата. Това е пътят. Искам да знаете едно. Всички сме преходни, но "Локомотив" остава, затова никога няма да забравя рефрена на феновете "Винаги с ВАС!". Това е истината.

- Хората се интересуват от личния ви живот.

- Ерген съм, но от пет години ходя със симпатична млада жена от Пловдив. Изключително съм щастлив от връзката си с нея. В нейно лице мога да кажа, че най-накрая успях да срещна голямата си любов. Точно заради приятелката си напоследък все по-често се застоявам в Пловдив и изневерявам на Истанбул.

- Като професионалист не изневерихте на своя клуб "Талатасарай".

- Да, изкарах цялата си кариера в "Галатасарай" като вратар и никъде другаде. Преминах през всички възрастови групи на клуба. От 1996 година до 2001 година работих като менажер в клуба. Непосредствено след това се отдадох изцяло на частния бизнес.

- Какъв е той?

- Всичко е като в приказките на Шехеразада от 1001 нощ. Притежавам най-голямата рекламна агенция в Истанбул. Казва се "Бирлик". Веднага след това стартирах проекта Тюрса".Това е мощна строителна компания, която вече започна да обира плодовете на своя труд. Представител съм на ФИАТ за територията на Турция, благодарение на представлявания от мен амбициозен проект "Гюрсой" АД, а отделно от всичко казано дотук имам и свой собствен хотел - казва се "Паркхотел Враца" и е петзвезден.

- Кое искате от кариерата ви да изживеете отново?

- Безспорно класирането на 'Галатасарай" до полуфинал в турнира за КЕШ. За голямо съжаление на мен и съотборниците ми не ни достигна мъничко късмет, за да елиминираме съпротивата на "Стяуа" Букурещ, както сторихме това малко по-рано с тима на "Монако". Впоследствие съседите от Румъния загубиха финалния сблъсък от "Милан" на Рийкард, Гулит и Бастен с катастрофалното 0:4. Точно от този период започнаха и сериозните ми контакти с изтъкнати капацитети тук на Балканите. Така се стигна и до сегашните ми топли взаимоотношения с ветераните от школата на "Ботев" (Враца), "Черно море" и "Левски".

- Ще използвате ли връзките си при стартирането па проекта "Локомотив"?

- Много скоро чакам да ми дойдат на гости президентът на 'Галатасарай" Алп Ялман. Възможно е той да бъде придружаван от моя стар познайник Джанайдън - негов предшественик. Човек с огромен размах и високо положение в йерархията на бизнес елита в Турция. Двамата, както се казва, са от друго измерение. Редом до гореизброените мога да поставя и името на Аднан Полат, който е вицепрезидент на "Чим Бом" и един от основните спонсори в клуба. По моя покана през месец октомври вратите на Пловдив ще се отворят и за други двама големи. Единият е селекционерът на Турция Фатих Терим, който е твърде възможно да бъде придружаван от своя наследник в "Милан" Карло Анчелоти.

- Това означава ли, че полагате основите на един сериозен проект за дългосрочно сътрудничество с определи клубове?

- Да, но само в рамките на позволеното. "Локомотив" (Пд) никога няма да бъде в ролята на сателит на някой европейски клуб. Иначе водя разговори с италиански клубове за сътрудничество. Като човек, оглавяващ цялото оперативно ръководство на "Локомотив", смятам да въведа съвсем ясни правила на работа. На пиедестал при мен ще бъде издигната детско-юношеската школа на клуба, веднага след това ще бъдат качествените имена от България и чак след това тези от чужбина. Колкото повече местни момчета, толкова по-добре за Пловдив и за футбола в България като цяло. За мен лично буди недоумение трансферната политика в това отношение на ЦСКА, но тя е патент за колегите от София, така че не мога и нямам право да им се меся.

Интервю на Иво Петров за вестник "168 часа".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Изборът е направен! В Локо решиха къде ще проведат лятната подготовка
Фенклубът на Локо с емоционални кадри на фона на "Радост и тъга"
17-годишен талант тренира с представителния отбор на Локомотив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: