ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (4) | Вчера (28)
Титюков: Истината е, че темата за стадион "Пловдив" винаги е стояла на дневен ред
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:48 / 29.06.2011Коментари (9)8265
© Plovdiv24.bg
"Изключително съм щастлив, че темата за стадион "Пловдив" се вкара в общественото пространство не само на град Пловдив, а и на България", каза в началото на срещата ни зам.-кметът Георги Титюков. Решихме да се срещнем с него, защото той е първият, който повдигна темата за възстановяването на съоръжението и отключи невиждан дебат , в който се включиха и премиерът Бойко Борисов, и футболната легенда Христо Стоичков.

Прочетете обширното интервю с Титюков, взето от репортера на Plovdiv24.bg

Г-н Титюков, за стадиона се заговори много активно, след като изпратихте писмо до премиера Бойко Борисов на 22.12.2010г. Припомнете ни, какво точно писахте на министър-председателят?

Поисках, стадион "Пловдив" да се довърши и да се превърне в национален, за което правителството да инвестира около 20 милиона лева. Мотивите ми за това са, че евентуалното изграждане на втори национален стадион в столицата, би струвало много повече - от порядъка на 120-150 милиона лева и то за 40 000 места. Освен това, изтъкнах и тезата, че с това би се прекратило изкуственото струпване на институции и обекти с обществена значимост в София. 

В писмото си до Бойко Борисов съм посочил и предимствата на съоръжението, а именно, че край стадион "Пловдив" има изградена удобна инфраструктура - паркинги, тренировъчни игрища, дублиращ стадион, тенис кортове, Гребна база, близостта на Летище Пловдив, както и фактът, че климатът в града е доста по-благоприятен за спортни събития на открито, отколкото в столицата.

Като зам.-кмет по спорта вие би трябвало да знаете цялата истина за стадиона. Каква е тя?

Истината е, че темата за стадион "Пловдив" винаги е стояла на дневен ред, въпреки че инвестицията е огромна и непосилна за Общината, а не както някои хора, които никога не са стъпвали на подобно спортно съоръжение, да твърдят друго.

Не случайно, още в първите месеци от мандата, на 24.04.2008г., с решение №71, Протокол №9, ОбС Пловдив е взел решение да даде стадиона на концесия. 

Г-н Титюков, какво се случи по-нататък?

По една или друга причина, икономическите условия в България се промениха и явно концесионера няма възможност да направи това, което е обещал за стадиона. Поради тази причина, винаги сме търсили алтернативни варианти. 

Явно темата за стадиона ви е присърце. Какво направихте вие лично, като зам.-кмет по спорта на Пловдив?

Боли ме много за стадиона и затова съм направил всичко, което е необходимо и зависи от мен. Ходил съм неколкократно при много големи и богати фирми и съм водил преговори с тях да инвестират 12 млн.лв., за колкото твърдеше арх. Вальо Маринов, че са необходими за довършването на съоръжението и например да се казва: Алианц Арена и т.н. 

Освен това съм водил на оглед на Колодрума и на Стадиона, представителите в Пловдив на  световно известната германска фирма "Sport five"  със седалище в Швейцария. Те са специализирани в набиране на "кръстници" на такива обекти, но явно в момента няма голям инвеститорски интерес към такива обекти. 

Г-н Титюков, за финал на нашият разговор, кажете, доволен ли сте от срещата на стадиона с премиерът Бойко Борисов и как виждате по-нататък съдбата на емблематичното за Пловдив и цяла България спортно съоръжение?

Не само съм доволен, а направо съм щастлив от тази среща. На стадион "Пловдив" дойдоха освен министър-председателят,  също така и финансовият министър Симеон Дянков, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. И докато за този стадион образно казано "нямаше светлина в тунела", сега вече има няколко варианта: концесионера се активизира, има кандидат- инвеститори испанци, които са добре дошли и вариант държавата да даде пари.
Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поисках, стадион "Пловдив" да се довърши и да се превърне в национален, за което правителството да инвестира около 20 милиона лева. Мотивите ми за това са, че евентуалното изграждане на втори национален стадион в столицата, би струвало много повече - от порядъка на 120-150 милиона лева и то за 40 000 места. има кандидат- инвеститори испанци, които са добре дошли и вариант държавата да даде пари. Кой от двата варианта г-н Титюков. Дали от баницата на испанците ще има и парче за тебе?
+3
 
 
А някой няма ли да даде концесионера под съд ... или договорите не го позволяват.
+4
 
 
Много откровено интервю, колкото и да го обвиняват някои в предизборни маневри по темата за стадион "Пловдив"!
+5
 
 
За пореден път адмирации за Титюков! Опонентите му стават направо смешни с нещастните си опити да интерпретират темата за стадион Пловдив с предизборни цели, защото на това уникално съоръжение не трябва да се гледа като на метален гараж.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ЦСКА за най-добрия млад пловдивчанин: Гордеем се с теб, Ицо!
Над 500 щангисти от цялата страна вече са в Асеновград за държавното първенство
Марица победи Спартак-2, но предстои друго градско дерби за първото място
Кирил Десподов отново е №1, ето всички призьори от церемонията "Футболист на годината"
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: