ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (11) | Вчера (28)
Архитектът на стадион "Пловдив": На стадионът му трябват 15 млн.лв. и 9 месеца строителни работи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:53 / 20.06.2011Коментари (42)14999
Във връзка с възможността за превръщането на стадион "Пловдив" във втори национален стадион, Plovdiv24.bg се срещна с архитект Вальо Маринов, автор на проекта на съоръжението.

Арх. Маринов, защо според вас, Пловдив заслужава да има такъв стадион?

Пловдив е световен спортен център и една от причините за това, е наличието на такъв спортен комплекс като стадион "Пловдив" и Гребната база, с какъвто не може да се похвали някой друг град, и то не само в България. Не случайно, от Пловдив са тръгнали и Стефка Костадинова и Христо Стоичков.

Какви са предимствата за това, в Пловдив да има втори национален стадион?

Климатът и локацията на града ни са общоизвестни. Преди години се казваше, че като се забие острието на пергела в Пловдив и се опише кръг с него, този кръг обхваща Балканския полуостров. Например, разликата в климата между Пловдив и останалите градове на страната през зимата, включително София, е 10 градуса нагоре.

Арх. Маринов, по какъв повод проектирахте в далечната 1987 г. Стадион "Пловдив"?

Поръчаха ми проектирането на стадиона, както и на прилежащите към него терени, заради Световния шампионат по лека атлетика за юноши, който се проведе през 1990 г. 

Кога всъщност се "замрази" строителството на съоръжението?

На 10 ноември 1989 г. се спря изграждането на стадиона.

Кажете малко повече подробности за съоръжението?

Футболното игрище на стадиона е с класическата размери от 100 на 70 м. Пистата за лека атлетика е двойно покрита с тартанова настилка и е една от най-бързите в Европа, а може би и в света. Не случайно точно на тази писта Ивет Лалова даде второ най-добро постижение в света.

Арх. Маринов, на срещата, проведена миналата седмица в петък, във връзка с обсъждането на това, стадион "Пловдив" да се превърне във втори национален, представителите на БФС казаха, че нито един стадион в София не отговаря на изискванията на УЕФА и ЛИГА Европа. Как стои въпросът със стадион "Пловдив"?  

Стадионът отговаря изцяло на тези изисквания. Има над 50 000 седящи места и 75% от тях могат да бъдат покрити с козирка. Нещо, което дори националният стадион "Васил Левски" в София няма. Плюс това, според проектът, има предвидени 450 паркоместа, а ако се изпълни и на три нива, то тогава стадион Пловдив ще разполага с 1500 такива. Нека не забравяме, че "Васил Левски" е  с 35 000 места и паркоместа около него почти няма.

Според вас, какво е нужно, за да може  реконструкцията на стадион "Пловдив" да стане факт?

15 млн.лв. и 9 месеца време за строителни работи.

Арх. Маринов, не са ли малко парите, както и времето за довършване на съоръжението?

Не, защото стадионът е довършен на над 60%. Конструкцията му е изградена, грубият строеж е готов, повечето от довършителните работи също. По отношение на осветлението, остава само да се монтират лампите на 4-те осветителни стълба.

Напоследък много се говори за предимството на пловдивската публика по стадионите (за по-голямата бройка хора, които посещават футболни мачове, в сравнение със София)? Вие какво ще кажете по този въпрос?

Ще дам само един пример: на мача на Ботев с Барселона на същия този стадион през 1981 г. имаше 62 000 човека. 

Арх. Маринов, има ли значение според вас името на стадиона?

Не, за мен е важно неговата реконструкция да стане факт. А как ще се казва, това няма значение.
Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
За да стане стадиона не втори, ами първи/ така или иначе до няколко години ст. "В. Левски" в София няма да отговаря на изискванията на УЕФА / в страната не се иска много..поне не се искат пари, а тях и без това ги нямаме в града. 1. Единна позиция на всички от голяма община.В момента председателя на общинския съвет лобира за довършителен ремонт, зам. кмета по спорта е за нов стадион по идеята на Стоичков. Е то не може лявата ръка да не знае какво прави дясната... 2. Идеята не само да се предложи на национално обсъждане ами и Б.Борисов така да се притисне с аргументи, че дори и той да не може да ги отхвърли. Фенове на Ботев и Локото трябва да са единни и категорични като фенклубовете им направят съвместна декларация.Със същата трябва да излезе и инициативен комитет от кой ли не от Пловдив.Организации има предостатъчно ако ще и на пенсионерите да са.3. Местната държавна власт в лицето на Тотев да направи и тя нещо по въпроса - все пак областния е повече от лице на Борисов в града ни. Що се отнася до прословутата и неподписана концесия на Търевци- Гиговци, тя трябва да се прекрати незабавно и тия повече да не припарват покрай стадиона. Лично мое мнение е , че стадиона в този си вид трудно ще се ремонтира за сумата, която е отразил архитект Маринов още повече че в две публикации заявява съвсем различни цифри , както и проценти завършеност на " Голямата къща" Предпочитам варианта на Стоичков и испанските инвеститори при все, че там риска е изобщо да не бъде построено нищо след като се събори стария стадион.И го предпочитам затова , че тук нещата ще опират само до взаимоотношения инвеститори - Община Пловдив.Държавата няма да има пръст, всичко зависи от общината и това , което ще предостави на испанците. За мен колкото и да им даде все ще е малко на фона на това , което поне обещават да направят. Така, че имаме два пътя: Единия чрез лобиране и публичен натиск да принудим държавата да строи тук стадион. Втория общината ни да покаже характер и да свърши нещо накрая фундаментално за Пловдив.За жалост обаче на Славчо и тайфата му изобщо нямам доверие и добре, че наближават местни избори, та да ги изметем от хоризонта си.
+4
 
 
Пак казвам - трябва непрекъснато да подкрепяме идеята за възстановяване на стадион Пловдив и обявяването му за втори национален стадион. Това може да направим всички ние, на които ни пука. Общественото мнение е с ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ. Идват избори, току виж изтеглим печалившата клечка.
+4
 
 
Най-важното от всичко е, че се възобнови дискусията за ВТОРИ национален стадион, при това на национално ниво. Подчертавам ВТОРИ, защото ПЪРВИТЕ неща са в София по принцип и това е нещо, с което не може да се борим. Дали държавата ще се ангажира със стадиона или пък ИСТИНСКИ инвеститори от Испания или от другаде, важното е Пловдив да застане зад този проект. Малко или много се прави за стадиона? Достатъчно, но може и повече, бих казал. Трябва да убедим България, че това е нейния ВТОРИ национален стадион. А колкото до публиката - тя ще го напълни, когато има достатъчно вдъхновяващи прояви - когато Ботев играе пак с Барселона или Металика направят втори концерт. Ползата от един истински инвеститор (а не изпечен крадец като Георги Колев, Атанас Търев или Николай Гигов) е, че самият инвеститор ще търси приложение на инвестицията и ще се грижи стадиона да е пълен. Ползата от инвестиция на държавата би бил самият ангажимент държавата и нейната политика в областта на спорта. Лично аз съм го виждал този стадион претъпкан на поне 10 мача с Левски, на мачовете с Барселона и с Гьотеборг, както и поне 30 пъти прилично пълен с 35-45 хиляди души на други международни мачове на Ботев (с Хайдук, Баерн, Олимпиакос, Фенербахче, Цървена звезда) и на мачовете с ЦСКА и Локомотив. През 80те и началото на 90те години, когато Ботев беше много силен отбор, стадиона имаше отлична посещаемост, не само при международни мачове, но и на дербитата и част от срещите в първенството, например със Спартак Плевен или Марек Дупница. Израснал съм в този квартал и до 12-13 години се промушвах между решетките - видял съм стотици мачове там. Така че зависи от дразнителя. Когато Левски игра в шампионската лига, стадиона В.Левски се пръскаше по шевовете, макар че и в трите мача ги биха като тъпани. Нека Ботев отново да стане водещ отбор в България и ще видите. Има огромно количество "спящи" фенове в цялата страна и в чужбина, които обаче не желаят да се асоциират с посредствен отбор. Та именно благодарение на онлайн репортажите от срещите на Ботев този сайт стана популярен в Пловдив и сред пловдивчани в цял свят. За срещите на Локо нямам представа, нека те да кажат, как е било.
+2
 
 
Искам стадион Пловдив! И знам, че ще стане, не се надявам, знам. Знам, че ще заведа детето си там на голям мач някой ден.
+1
 
 
"Ще дам само един пример: на мача на Ботев с Барселона на същия този стадион през 1981 г. имаше 62 000 човека. "
+5
 
 
За радост от доста време много смислени коментари, испанците си имат право хората, искат да направят нещо работещо, но ние незнаем какво са поискали? Има и смисъл от това общината да иска да се ремонтира а не да се разруши и наново. При едно разрушаване на гребната поне едно 5 години няма да може да се стъпи, това ще бъде едно много мащабно строителство! Да приемем че го бутнат, а дали ще го завършат? Незнам как я мислят футболните хора в града и общината но тези ремонти са ми много мътна работа. Хем отборите ще тренират, хем строителство, хем провеждане на срещи? Според мен, най добре ще е да се пусне само долната част на голямата къща и двата отбора да играят там докато текат ремонтите на двата стадиона! И крайно време е да се излезе с едно решение ще го ремонтират или бутат и кой ще плаща? Другото което ме притесннява , всеки говори да го направят, а ми те като го направят то ще иска подръжка! Загатнаха испанците че този стадион трябва да работи 365 дни в годината! Това значи мениджмънт, маркетинг, тоест организиране на мероприятия, събития концерти,турнири кой ще го прави това? За това се изисква мениджърска агенция, която да работи за 5 години знапред, не партиини другари които гледат да лапат за 4 години и после да ги няма.
+4
 
 
Виждал съм стадиона пълен,но съм го виждал,и полу празен....Няма по-тъжна гледка!!През онези годени,да гледаш отбори като Байерн,Херта,ЦрЗвезда,ПАОКкамо ли Барса,си беше събитие за целия град.Същото се отнася,и за дербито,както и гостуването на Говеда и прасета.Рядко на други мачове,се е пълнил.Локо- Берое,бенефиса на Зума...Това няма да се повтори НИКОГА днес.Дори Ман Юнайтед да дойде да играе тук!!Представете си 5-10 хиляди на тоя мастодонт!!-тъжна работа...А си представете1000-2000...Навремето нямаше развлечения,и стадионите се пълнеха.Днес това е невъзможно.Сегашната "суперпосещаемост"е смешна.
+3
 
 
До ДжониАЗ и останалите незапознати по този казус.Испанците не искат никакви пари от държавата за довършването на съоръжението, те искат да им се предоставят прилежащите терени около стадиона да си изградят хотели и т.нЕми какво по-хубаво от това, не стига, че ще ремонтират стадиона ами ще създадат и нови работни места+ повече приходи в общината, вие какво искате да оправят стадиона ей така без да си избият парите ли, те да не са благотворително дружество.Иначе като чета коментарите 90% от вас не са запознати ама коментират, какви пари от държавата за довършването, какви пет лева.Иначе заради такива като ДжониАЗ, кметове са ни такива като Славчо. А от общината не знам защо се дърпат, заради политическите им закачки, стадион Пловдив няма да го бъде, ако някой ми беше казал, че може да има такъв кмет и такива общински съветници, които да работят само против общината, нямаше да повярвам
+4
 
 
Тука се обсъжда един въпрос , който касае цял Пловдив , вие пак се захапахте за Ботев и Локо. Стига вече , моля ви се!
0
 
 
Не че нещо ама само като му гледам "офиса"....ии нещо не ми вдъхва доверие...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Ботев с остра позиция: Безобразно и тенденциозно съдийство!
Ботев отвори една трибуна за контролата с Марица
Треньорът на Марица: Готови сме за плейофи през два-три дни
Трогателно! Фенове на ЦСКА помагат на юноша на Марица
Локомотив Пловдив загуби от Чавдар, предстои двубой срещу лидера
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: