ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Георги Колев: Ако изградим стадион Пловдив, в Европа няма да има втори такъв комплекс
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 08.02.2011Коментари (53)28317
© Plovdiv24.bg
Георги Колев за проекта за стадион Пловдив
Като единствената медия в Пловдив, продължаваща да следи наболялата тема за стадион "Пловдив", проверихме до какъв етап е стигнала работата на консорциум "Пловдив" по проекта за стадиона. Репортерът на Plovdiv24.bg отново се свърза с адвоката на едноименния консорциум "Пловдив" Георги Колев.

Припомняме, че преди време в интервюто, което адвокат Георги Колев даде за нашия сайт, той каза, че консорциум "Пловдив" не се е отказал от идеята за Стадион Пловдив и проектът за неговото реконструиране е подготвен. Колев каза още, че експертите на консорциума подготвят кандидатстването пред програмата "Джесика" и други европейски програми.

От интервюто ни с Георги Колев от 11.01.2011г. стана ясно, че с новия проект са запознати и Министъра на спорта, Министъра на регионалното развитие, както и кмета на Пловдив г- н Славчо Атанасов. Тогава адвокатът ясно изрази желанието на консорциум "Пловдив" да направи всичко възможно Пловдив и Община Пловдив да имат свой стадион.

Вижте какво се случва един месец след това:

Г-н Колев, от предното интервюто с вас стана ясно, че програма "Джесика" стартира януари месец. До края на месец януари вие трябваше да сте подготвили документите и подали иска за финансиране, след което от въпросната европейската програма да очаквате отговор дали сте допуснати в квалификационната част на програмата и при какви условия. Какво стана и има ли развитие по случая?

Разбира се. На 04.03.2011г. в Европейската банка за възстановяване и развитие ще бъде внесено копие от проекта за редуциране на стадион "Пловдив". От 20.03 до края на месеца ние предвиждаме да запознаем пловдивската общественост с вида на проекта, с направените разчети за възстановяването на стадиона и с архитектурните планове.

Г-н Колев, как ще стане това?

Проектите ще бъдат изложени в Община Пловдив. Надяваме се да получим одобрението на хората и да подпишем концесионния договор, който ще отвори вратата за изграждането на стадиона. Вече нямаме никакво съмнение, че този процес ще бъде доведен до край.

Съгласуван ли е този процес и с кого?

Да, изграждането на съоръжението е съгласувано с експертите от Европейската банка за възстановяване и развитие. Проектът ще тече паралелно и с изграждането на втория гребен канал, за което вие вече писахте в интервюто ви с арх. Илко Николов. Напредваме много сериозно.

Адвокат Колев, какво следва след това?

Банката започва да подготвя работни експертни групи, които ще оценят количествено-стойностните сметки на нашите архитекти: колко пари искаме, за какви дейности, в какви нива. Тук нямаме нищо общо с това да поискаме пари от българска банка и да се опитваме да им показваме кое колко струва. Експертите от Европейската банка за възстановяване и развитие знаят по-добре от нас това. Проектът е реализиран много детайлно и се надявам да получим ясен отговор, който да бъде "да" и да бъде даден да края на март. Ако отговорът е положителен, това означава че банката застава зад проекта и е съгласна да финансира ремонтирането на стадион "Пловдив".

Кога ще започнете изграждането на стадион"Пловдив", ако това стане факт?

Веднага сред като банката подпише договора с нас, ние ще започнем подготовката на ремонтните работи на съоръжението.

В какъв срок виждате да стане проектът и поддържате ли мнението на арх. Илко Николов, който каза в интервюто за сайта ни, че 3 години е добър период за реконструкцията на стадион "Пловдив"?

Смятам, че 3 години са един добър срок, защото едно е да правиш съоръжение и да започваш от нулата, а друго е да ремонтираш и изграждаш едно съоръжение на 30 години, което е много по-трудно предвид осигуряването на подхода на тежките машини и т.н.

Г-н Колев, как виждате Пловдив при реализиран такъв уникален и мащабен проект, какъвто е проектът на консорциума?

Успеем ли да направим това факт, в града ще влезнат европейски пари. Ако изградим и дублиращия гребен канал , в Европа няма да има втори такъв комплекс.

Това ли липсваше на град Пловдив?

Вижте, за сравнение мога да кажа: имаме си Варна, която е морската столица на България, имаме си София, която е столицата ни, имаме си и Велико Търново, което пък е историческата столица на България. Пловдив е изключително красив град, който обаче няма своя таргет. Ако ние можем да превърнем този комплекс в място, където ежегодно да влизат 2-3 хиляди души атлети, които да оставят пари в пловдивските хотели, ресторанти и магазини, то Пловдив ще има своя източник и ще се превърне в някаква емблема.

Във финала на разговора на нашия репортер с Георги Колев, адвокатът на консорциум "Пловдив" каза:
"И тъй като вие сте единствената медия, проявила искрен интерес към проекта за стадион "Пловдив" и отразила истински и добронамерено този проект, то аз ви обещавам, че ще бъдете първата медия, която ще получи информация за датата за представянето на проекта".

Така,че очаквайте само в Plovdiv24.bg да ви представим проекта за стадион "Пловдив" такъв, какъвто ще бъде внесен в Европейската банка за възстановяване и развитие. Съответно ще ви запознаваме периодично и с всички подробности до къде е стигнала работата по проекта.

Чуйте интервюто с Георги Колев в прикачения звуков файл.

Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какво стана със Европейската банка, договора, сроковете?
-3
 
 
дано да направят стадиона ма не и гребната
+2
 
 
Даниеле гледай да ни си изцапаш гащите ???????
+2
 
 
Не разбрах,чий е стадиона-държавен,общински или на консорциума-според мен,собственника на стадиона трябва да го реставрира и експлоатира и да си печели от него!
-4
 
 
Как да инвестира държавата в стадион Пловдив, каквито предложения имаше от Тютюков, при положение, че стадиона е общински, а общината и държавата водиха дългогодишни дела за собствеността, които общината спечели? Община Пловдив, най-насраната община в България, с най-ниско усвояване на БЕЗВЪЗМЕЗДНИ СРЕДСТВА от европейските фондове, даде стадион за 100 милиона лева на някакви крадци и мошеници на концесия, която те явно не са в състояние да изпълнят. При правителството на Станишев и Доган държавата и община Пловдив построи на същите тези концесионери напълно безплатно завода за боклука, който те сега ползват в условията на пълен монопол и могат да налагат каквито си искат цени на единствения си клиент - най-тъпата община на планетата - община Пловдив.
-1
 
 
Такива съоръжения има във всеки по-голям град в Германия - има поне 100 стадиона с капацитет над 40 хил. души само там. Поне по 50 такива има във Франция, Испания, Англия. Най-големите стадиони и въобще всички, на които са се играли мачове от първенства, финали от европейски купи и шампионска лига имат и 100% обезпеченост с паркоместа. Това означава при стадион за 80 хиляди души поне 40 хиляди паркоместа. Можеш ли да си го представиш, а? Толкова паркоместа няма в цяла България. Повечето забележителни стадиони са или в идеалния център на някой супер град или в някой хубав парк или съчетава парка и с нещо друго, като Вестваленхален в Дортмунд (панаирни палати). Най-лачените 30 европейски стадиона струват средно по 100-200 милиона евро и са проектирани от най-най-известни star-архитекти, а при строежа и/или реконструкцията им са приложени най-най-модерни и иновативни технологии. Така например Алианц арена в Мюнхен променя цвета си в синьо или червено в зависимост дали играят двата местни отбора Баерн или Мюнхен 1870, целия терен на Велтинс Арена в Гелзенкирхен излиза на припек на колелца в страни от стадиона, когато не се използва (защото вътре е много сумрачно и тревичките старадат). Повечето стадиони в Европа са ПЕЧАЛИВШИ И СЕ ИЗПОЛЗВАТ ПОНЕ 100 ДНИ В ГОДИНАТА. НИЕ СМЕ БЕДНИ И НЕЩАСТНИ ЕВРОПЕЙСКИ РОДНИНИ. Аз ще се радвам на простичка инвестиция от 25 милиона лева и един приличен мениджмънт на стадиона, който да приема футболни срещи, лека атлетика, концерти и т.н. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТОВА Е НЕПОСТИЖИМО и за нещастната и насрана община Пловдив, и за крадците-концесионери, спечелили псевдо-конкурс. В Пловдив общинската собственост и ресурси се използват единствено и само за грабеж и забогатяване на набедени за бизнесмени крадци. КРАДЦИ, КОИТО СА КРАЛИ, ПАК ЩЕ КРАДАТ, защо мислете, че изведнъж вече ще се променят и ще вложат част от преди откраднатото в полза на някакви си граждани? Как не можете да го разберете, бе, хора? ТОВА Е ТОЛКОВА ОЧЕВИДНО!
+4
 
 
Стадион с 60 хил места,помощни игрища,гребен канал,спортно училище,множество зали за всички видове спорт,спортен диспансер на 5 км от идеалният център на 500 хил град.Посочете някъде другаде в Европа поне такова богатство.Парк отдих и туризъм.
0
 
 
за жалост този стадион 6те се разпадне,вси4ко се прави за софия!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Браво! Пловдивчанин спечели приза за най-прогресиращ млад играч на България
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Пловдивски защитник е лидер в Литва, тимът му не допусна гол в четвърти пореден мач
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: