ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Търновалийски: Пловдив е Римската столица на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:15 / 21.01.2011Коментари (18)5636
© Plovdiv24.bg
Днес в 11.00 часа в Общината бяха поканени 72-ма видни общественици на град Пловдив, за да се сформира "Инициативен комитет за разработване на културният календар на Пловдив" по повод кандидатурата на града ни за "Европейска столица през 2019 ", предаде репортер на Plovdiv24.bg. На срещата присъстваха около 50 души.

Както вече писахме за това, от българска страна Пловдив ще се състезава с кандидатурите на София, Варна, Бургас и Русе. Зам- кметът Георги Търновалийски набеляза основните цели на инициативата за европейска столица, а именно подчертаването на богатството и разнообразието на европейските култури, взаимното разбирателство на гражданите на Европа и насърчаването на чувството за принадлежност към едно и също европейско семейство.

"Респектиран съм от аудиторията. Инициативата е много важна. Пловдив е нужен и ценен за България и няма как да бъде пренебрегнат. Нашият град е римската столица на България", с тези думи откри срещата Търновалийски. Приоритетите са лобирането в Европейската комисия, осигуряване и одобряване на финансирането за изграждането на подходящата инфраструктура, която да отговаря на изискванията на такава кандидатура и изграждане на "мостове"  с други градове, били вече Европейски столици.

В следващите две години престои работа по изграждане на екипи, писане на стратегии и организирането на културни фестивали и събития в Пловдив. Изборът на град ще стане след гласуване в Европейската комисия, чийто състав е 6-ма представители от България и 7 представителя от Европейската комисия. 

Оспорван бе дебат какво всъщност може да предложи Пловдив в сравнение със София, Варна и Бургас, за които градове днес се чуха мнения, че вече са изготвили своите културни програми. Според някои от обществениците, поканени днес, градът ни разчита само на историята си. Зададен бе въпросът защо един от МОЛ-те в Пловдив, които и без това в момента "издъхвали" , не се превърне в така нужната за града зала за културни събития. Георги Търновалийски отговори, че това е невъзможно, защото тези сгради били частна собственост. 

Апелът на Директор дирекция "Култура " в Община Пловдив Йохан Девлетян към поканените бе да изразят своето съгласие за този инициативен комитет и до края на месец март да се предложат варианти за тема за кандидатстването на граждани в този проект, а също така и идея за културните събития, които могат да се случат и да влезнат в една програма.

6 години преди проявата "Европейска столица на културата" страната кандидат (за 2019 г. вече са определени Италия и България) избира своя град. Ние трябва да представим своя град най-късно през 2012 г. Срокът, в който Европейският съюз трябва да е уведомен за кандидатурата ни е 2014 г. Официалното 2-те столици (от България и Италия) ще се определят след 3 месеца от Съвета на министрите на културата в Европа.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Екстра си е града.Най хубавата главна,стария град,амфитеатъра,подлеза към понеделник пазара,бунарджика,като оправят и римския стадион ще стане кукличка.Само Търново може да ни се опъне!!!!
на 22.01.2011 г.
0
 
 
Не съм съгласна с коментарите тук.Винаги съм имала самочувствието,че живея в древен град-център на европейската култура.Всеки сам си избира каква музика да слуша и какви културни мероприятия да посещава или не.Не смятам,че Славчо Атанасов трябва да се обижда на "pulna prostotiq i oligofreniq slavcho da si hodi ot plovdiv" или,че" Filibeto v stolicata na prosituirashtite chalgadzhiiki s ogromni silikoni."И поне като се имате за много интелигентни,пишете на кирилица:)))Няма да споря повече.Здраве да е:)
+2
 
 
Пловдив е Римската столица на Европа и римският център на тази римска столица - Форумът - е засипан поредна година с пръст, върху която растат буренаци, изтъргуван за някакви пари от някакъв кмет и някакъв главен архитект или архитектка. Ама иначе като се присетят нашите европейски общинари - даа, ГРАДЪТ НИ Е ДРЕВЕН И ПЪЛЕН С КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ! Цинизъм някакъв.
+4
 
 
Наистина е бил Римска столица. Това е упоменато и в Библията-Деяния на апостолите, 16 гл., 12 ст.: "а оттам - към Филипи, който е ГЛАВНИЯТ ГРАД на онази част от Македония и римска колония." Става въпрос за ФИЛИПОПОЛ, а не за малкото гръцко градче Филипи. Спомнете си, че покойният папа дойде в Пловдив, тъй като мотото на неговата обиколка беше "По стъпките на апостол Павел!".
+4
 
 
Всички се бием в гърдите каква "столица" сме - културна, антична, спортна, сега и римска..., но вижте какво представляваме в действителност и с какво ще впечатлим туристите: Паметниците и всички забележителности на града са буренясали или засипани с отпадъци, опаковки от дюнери, бира, цигарени кутии, фасове, изографисани с графити или изпочупени от "напомпани пубери" без ценностна система. Възпитаваме ли децата си да пазят постигнатото с труд от другите, обръщаме ли внимание за чистотата по улиците, или сме привикнали с мръсотията и приемаме за нормално да изхврляме фасове, хартии, бутилки и кофички от кафе в движение, където ни падне. Невъзможно е да няма санкции за подобна немърливост и вандалщина. Погледнете какви пълчища от бездомни животни се развъждат от хората, които изхвърлят отпадъци от терасите си, дори готвят и разливат тенджери помия пред входовете за тази цел.... градът се превръща в ГЕТО без да бъде някой санкциониран реално. Иначе на приказки сме нация "космическа". Докато всеки от нас не промени начина си на мислене и не възпитава ценности в децата си - няма да постигнем нищо, каквито и забележителности да са ни завещали през вековете. Болно ми е да го кажа, но си е истина.
+2
 
 
Алоо , господина от чужбина! Що не си седиш някъде си от където идваш , ами си седнал да ни поучаваш и да констатираш отдавна ясни неща?Съвета ми е да бЕгаш бързо от града и да не ни обясняваш , че щяло така да си остане и като се смени кмета!Бутай мола отзад и си дай газ.....
-1
 
 
Пловдив е действително Римската столица на България-ама като има исторически и културно тапи управници които затъпяват филибелийския разум,сигурно културната столица ще ни се размине-сам това не го искам но мисля реално
0
 
 
Мол е един супермаркет дето американците го наричат мол а ние естестевено им подражаваме.Като си идвам в Пловдив слушам само глупава чалга и то не само в моловете.Управляващите направиха Филибето в столицата на проситуиращите чалгаджийки с огромни силикони.Вече няма джаз,опера,синфонични концерти,хорове.И Славчо да си отиде все същата ще бъде.И филибелиите затъпяват от ден на ден.Между другото думата мол на езика в страната дето живея означава мъжки полов член с дължина над 20 см.Аидее,силиконките!Забийте хава!
+5
 
 
"Зададен бе въпросът защо един от МОЛ-те в Пловдив, които и без това в момента "издъхвали" , не се превърне в така нужната за града зала за културни събития." - задалият този умен въпрос защо са си играли да му отговарят, ами не са го изкарали с шутове от залата?
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: