ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Георги Колев: Ще направим всичко възможно Пловдив да имат свой стадион
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 11.01.2011Коментари (43)19119
© Plovdiv24.bg
Като адвокат на едноименния консорциум "Пловдив" и въпреки отсъствието си от България Георги Колев отговори на въпросите на репортера на Plovdiv24.bg за Стадион Пловдив:

Г- н Колев, проектът за Стадион Пловдив, който видяхме в Plovdiv24.bg нов ли е?

Да, изцяло нов е.

Да разбираме ли тогава, че в консорциум "Пловдив" не сте се отказали от идеята за Стадион Пловдив?

Не, разбира се. Проектът е подготвен. Нашите експерти подготвят кандидатстването на Консорциума пред програмата "Джесика" и други европейски програми. С новия проект са запознати и Министъра на спорта, и Министъра на регионалното развитие. Освен това с проекта е запознат и кмета на Пловдив г- н Славчо Атанасов. Ние ще направим всичко възможно Пловдив и Община Пловдив да имат свой стадион.

Г- н Колев, как ще стане това?

Това ще стане по единственият възможен за целта начин, а именно да привлечем средства от европейските програми.

Кога очаквате да имате някакво решение по въпроса за финансирането?

Програма "Джесика" стартира януари месец. До края на месеца ние трябва да сме подготвили документите и подали иска за финансиране, след което от въпросната европейската програма очакваме отговор дали сме допуснати в квалификационната част на програмата и при какви условия.

Това автоматично означава ли, че ако вие, Консорциум "Пловдив" спечелите финансиране на този проект, вариантът Стадион Пловдив да стане държавен, в смисъл да влезе във владение на държавата отпада?

Аз мисля, че да правим Стадион Пловдив държавен при положение, че не сме изчерпали всички варианти да го направим с европейски средства и той да остане собственост на Общината е излишно. Ако държавата се съгласи и направи "Пловдив" национален стадион- това би било чудесно! Но аз дълбоко се съмнявам в една такава позиция. После, не забравяйте, че десетки години Община Пловдив отстояваше идеята този стадион да бъде общинска собственост, че това е един сериозен актив на града. И след като всички дела бяха спечелени, не без помощта на концесионера, след като Областната управа загуби делата по отношение на обжалването на концесията, сега г- н Титюков възражда една уникална сама по себе си идея, да прехвърли собствеността от общината на държавата. Това за мен е една много близка до разсипия на обществено имущество идея.

Колко години водите дела за това Стадион "Пловдив" да стане Общинска собственост?

Пет години водим дела, за да може Общината да е негов стопанин и собственик и ако успеем да привлечем средства от държавата и от европейската програма "Джесика", за да направим това съоръжение сериозно, модерно и общинско, ще бъде прекрасно. А в момента се въвежда уникалната идея да подарим това нещо на държавата. Това не е ли чиста проба безстопанственост?

Г- н Колев, според вас как ще се реши този казус?

Тук няма спор, тук има една идея на г-н Титюков, на която още и е рано да узрее, а той вече прави предложение. Бих го съветвал да бъде балансиран в тази си позиция, защото тази идея изисква един сериозен дебат. Не може един човек да стане сутринта, да се събуди и да реши, че трябва да подари някому един общински актив. Мисля, че е много бързичко за такъв тип действия и предизборната кампания още не е започнала. Ние от Консорциум "Пловдив" ще бъдем единственият концесионер, който ще иска увеличение на концесионната програма.

Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
Най-глупавата идея е ст."Пловдив" да стане национален. Не само, че Националният стадион би трябвало да е в столицата, защото в повечето случаи е така. Не зная колко от тук пишещиге са на 40 и повече, но нека направят една справка и ще видят, че само веднъж този стадион се препълни много над допустимото, та чак до опасно. Това беше през 1981 година на мача "Тракия"/"Ботев"/ - "Барселона" 1:0. Пълнеше се при дербитата, на "Тракия"-"Левски". На мача "Тракия"-"Байерн" 2:0 за КНК пак имаше свободни места :( София има над 1,5млн население, Пд е 4-5 пъти по-малък
+4
 
 
Аз не мога да разбера едно!!! Защо така наречения "концесионер" ,след като е спечели концесията за стадиона ,още не е започнал да инвистира ,съгласно задълженията си по концесионния договор???Защо сега ще чакаме пак държавата,която всички твърдят ,че я няма, а това си е и самата истина,за да започнем ,каквито и да е ремонтни работи по стадиона ,който сме взели на концесия за немалък период от време ,барабар с прилежащите му терени??? Защо ,бе господа бизмени ,не си направихте сметката,когато кандидатствахте и то при далеч по-неизгодни за строителство условия , а сега аджаба се сетихте ,че нямате пари за тази ваша прищявка???? Ами .....За вас мълчание .....
+3
 
 
22.07.2010г. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде подробности около създаването на фонд по програма Джесика. Той ще подпомага регионалното развитие и благоустройството в общините с ресурс от 33 млн. евро, предаде БНТ. Инициативата Джесика представлява устойчиво инвестиране в градско развитие. Тя е нова за България и подпомага развитието на големите градове, поясни Павлова. Инициативата е насочена към 7-те големи града в България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора). Чрез публично-частно партньорство се финансират проекти, които да стимулират развитието на града - създаването на паркинги и гаражи, спортни съоръжения и центрове, площадки, търговски площи и др. Основното изискване е тези проекти да генерират печалба и да допринасят за по-доброто и устойчиво развитие на града. Идеята на тези проекти е чрез нисколихвени кредити да се инвестира в бизнеса, който пък от своя страна да облагороди целия регион около инвестицията. Въпросът е как с 4-5 милиона лева по програма джесика ще направят стадион за 50 милиона???
+1
 
 
Никаква концесия за тия измекяри! От години могат да подпишат договора и все се дърпат, а като се пое някаква инициатива държавата да възроди стадиона, тези мишоци изкочиха от дупките. Вече ми писна от обещания, колко хубав щял да стане стадиона и как ще сме домакини на големи спортни събития. Ако някой имаше намерение да довърши стадиона, досега да е станало, но за жалост мераци освен за софри и точене на общински пари няма!
+4
 
 
ако някой може да ми каже по-голям лъжец и хвалипръцко - ЕВАЛА !
+5
 
 
От другата статия: "Още сме далече от проекти и конкретни разработки." A Ако единственият им източник на финансиране е ЕС, то тогава общината сама можеше да кандидатсва, няма нужда от концесия.
0
 
 
"Концесиите" и публично-частните партньорства на Община Пловдив са зле прикрита форма на грабеж. Но за съжаление законна форма на грабеж или поне полулегална, засега без санкции от страна на зависимата от местните олигарси пловдивска прокуратура. Единствено Областната управа в последните години водеше упорити съдебни битки за ограничаване на щетите, нанесени на града ни от местната власт. За съжаление Областната управа загуби делата за стадион Пловдив и сега той е общинска собственост и няма пречки той да бъде подарен някому. А струва поне 100 милиона лева в състоянието, в което е. Ако някой някога наистина е имал намерение да концесионира стадиона с ползи за Пловдив и гражданите му, то трябваше да се проведе международен конкурс, като се поканят световни фирми от бранша с опит в строителството, експлоатацията и маркетинга на такива съоръжения. В условията на конкурса трябваше да има заложени ПАРИЧНИ ГАРАНЦИИ, а в договора - глоби за просрочие и неизпълнение. Аз съм 200% сигурен, че нито в концесията, нито в концесионния договор, който още не е подписан от кандидат-концесионера, правата на град Пловдив са защитени адекватно. А годишния наем от 17 хиляди лева е повече от смешен - толкова плаща една сергия за чорапи или за връзки лук на пазара. Лично аз правя търговски договори (по отношение на съдържанието), които естествено се оформят правно от юристи (по отношение на формалната страна) и знам за какво говоря. Наскоро отново тъжно констатирахме, че Пловдив е загубил не знам си колко хектара от Парк Отдих и Култура. Направила Общината договор с миноритарно участие под формата на земя в някакъв бъдещ страхотен, прекрасен увеселителен парк, фирмата фалирала и дала собствеността си на кредитор, който сега владее земята без да има каквито и да е задължения да строи каквото и да било. Младите хора тогава, кавито са сега примерно Веселин Ж, Сицилия и Роско, се кефили максимално - искало им се да стават нещата, и всичко да е хубаво, пчеличките да чуриликат, птичките да пеят. Имало прекрасни намерения, а се оказало най-гнусна измама. Измамени се оказахме всички ние - гражданите на Пловдив - и скептиците като мен и оптимистите. Виновни обаче няма - "сгрешили" и кмета, и общинския съвет, и администрацията, какво да се прави. "Грешките" ги плащат пловдивските данъкоплатци - миналите, сегашните и бъдещите. Аз и сега смятам, че нищо не се е променило - кмета е лошо копие на предишния кмет, концесионерите, "играчите", "партньорите" на общината са си все същите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Браво! Пловдивчанин спечели приза за най-прогресиращ млад играч на България
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Пловдивски защитник е лидер в Литва, тимът му не допусна гол в четвърти пореден мач
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: