ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (7) | Вчера (28)
Концесионерът на стад."Пловдив" не се е отказал, търси финансиране за мащабния си проект
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:25 / 10.01.2011Коментари (81)28929
Във връзка с предложението стадион "Пловдив" да стане национален, както и раздвижване на инвеститора, който спечели концесията, Plovdiv24.bg направи поредица материали по въпроса. Представяме ви ексклузивно интервю с архитекта на проекта, който спечели концесията на стадиона:

Г-н Николов, вие ли сте автор на проекта за Стадион Пловдив?

Аз съм един от авторите на "Концепцията за развитие на спортен комплекс Олимпийски гребен канал и стадион Пловдив". Идеята, която възникна преди около 2 месеца и половина във връзка с концесионирането на стадион Пловдив е и във връзка с една друга идея за изграждане на дублиращ гребен канал към Олимпийски гребен канал. Преди година и половина по настояване и по желание на председателя на Федерацията по гребане г-н Иван Попов направихме една разработка за предпроектни проучвания и анализи на възможността и необходимостта от изграждане на едно такова съоръжение. Проектът за дублиращия гребен канал е даже в по-напреднала фаза. При него има второ трасе, където лодките след финала се оттеглят и след отпускащи и релаксиращи процедури се подготвят за следващия старт, което е пък необходимо изискване на нормативите на Световната федерация по гребане и повишава в пъти категорията на съществуващия гребен канал. Пряката цел на това съоръжение е целогодишно да се използва от гражданите за каране на водни ски, сърф и използването на водни атракции извън времето, в което ще се провеждат състезания.

Казахте, че идеята е от преди два месеца и половина, но концесията на стадиона не е от тогава. Какво точно се случи?

При мен дойде предложение за визуализиране и даване функция на определени елементи. 

От кого дойде предложението?

От консеционерите от консорциум "Пловдив" заедно с предложението от шефа на Федерацията по гребане за дублиращ гребен канал. Аз представям една обща концепция за развитие на "Олимпийски гребен канал и стадион Пловдив". 

Г-н, Николов, да поговорим за проекта?

За гребния канал вече ви казах. Проектът за стадион Пловдив
включва няколко мероприятия:

Изграждането на покритие на трибуните на стадиона с площ около 32 000 кв.м и монтиране на фотоволтаични елементи върху него. В момента стадион "Пловдив" е най-големият в България с 55 000 седящи места. Чрез тази концесия би могъл да се превърне и в най-функционалния и най-сериозния стадион в България.

Другото важно мероприятие е обшиването на целия стадион със структурно остъкляване с криволинейни очертания, покриващо цялата фасада на съоръжението. Предназначенията  на тази точка от проекта са няколко: на първо място като архитект ще кажа за естетическата функция, защото стадионът е строен на няколко етапа и в момента има известно разностилие в самата сграда. С това "обличане" ще постигнем съвсем друг дизайн на съоръжението. Освен всичко друго тази стъклена фасада ще покрие изключително важните и миродавни изисквания за енергоефективност, категория "Зелена сграда" и т.н. Това са все неща, които финансиращите програми от европейските фондове изключително стриктн
о изискват да се спазват. Предвижда се на мястото на съществуващата вече зала да се изгради една нова на площ от 2500 кв.м с 2000 седящи места. Старата зала "Чайка", колкото и емблематична да е, няма да отговаря на новите изисквания, особено на фона на това модерно съоръжение.

Г- н Николов, за колко вида спорт е предназначена залата?

За всички спортове, провеждащи се на закрито: баскетбол, тенис, волейбол, боксови мачове и т.н. Обща взето някъде около 15-на вида спорт.

Какви са другите важни мероприятия?

Изграждането на подземен паркинг на две нива с брой на паркоместата - 1000. Предвиждаме още изграждането на спортен хотел в задната част на стадиона. Един такъв хотел, освен че работи за повишаването на категорията на комплекса не само в национален, а и в международен план, ще може целогодишно да приема спортни делегации и гостуващи отбори. Височината му ще е с височината на Стадиона - около 10 етажа. Като последно важно мероприятие ще посоча изграждането на покритие над съществуващите тенис кортове и топла връзка с целия комплекс.

Архитект Николов, колко ще струва изграждането на този спортен комплекс?

По разчетите, които са направени се очаква цялата инвестиция да възлезе на около 50 млн. евро и да се покрие от европейски програми.

Това проект ли е или е само 3D визуализация на концепцията? 

Още сме далече от проекти и конкретни разработки. Това по- скоро е една основа за изготвяне на бизнес план с известна доза предпроектност за кандидатстване по съответните европейски програми, основно програмата "Джесика", за която знам, че финансира такъв вид проекти. 

Ако концепцията бъде одобрена за финансиране, кога да очакваме стартирането  на строителството и реконструкцията на новият стадион? 

При една доста стегната организация на работа, 3 години са  оптимистичен период. Ако "Концепцията за развитие на спортен комплекс Олимпийски гребен канал и стадион Пловдив" бъде одобрена от Брюксел до края на януари тази година, ще започнем проектирането на тази мащабна операция, надхвърляща рамките на града. Пловдив е град, който заслужава такова признание. Прекалено много неща се съсредоточиха в София и това е излишно. Заговори се за изграждането на нов стадион близо до летището в София, което е доста безмислено, при положение, че има такъв на около 100-на км от столицата. При това стадион Пловдив се намира в територия, която е предназначена за провеждане на такива спортни събития.

Защо според вас след толкова време мълчание се заговори чак сега за стадион Пловдив? 

Не мога да отговоря на този въпрос.

Г-н Николов, какво включват плановете от разговорите досега?

Имаме предвид посещение до Брюксел за защита на самия проект. В момента хората, занимаващи се с бизнес плановете работят активно, така че надявам се до месец, два да има някакъв резултат и той да е положителен.

Вижте цялото интервю в прикаченото видео. Очаквайте и следващите интересни материали по темата за стадион "Пловдив" само в Plovdiv24.bg.
Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прекалено хубаво е за да е истина това. Дано поне требвият канал стане както го говорят.
на 14.01.2011 г.
0
 
 
тоя пък какъв концесионер е без пари.как така са му дали концесия след като няма финанси да я направи.нема такава държава!
0
 
 
Ееееех ......... дано да съм жив до го видя на живо
0
 
 
Ееех...... доно съм жив да го вида на живо.
+2
 
 
Според мен за да се осъществи този проект трябва да застане и държавата, защото тя е и един вид гаранция за това. Според мен топката е в шопите.
0
 
 
Омръзна ми от хубави картинки и от хубави изрази! Всичко което чета от тази статия е жив популизъм, проекти еди какво си и хоп сега 50 000 000, ама май само в сънищата! нали ще ше да струва 23 000 000? Ала бала, тпоне да се хванат и да го пооправят че да може да се играе, този като е красив кога ще стане????. Всичко е лъжа и измама около този стадион!
+7
 
 
Дано сме живи да го видим!Омръзна ни вече ,повече от 20 години едни и същи неща да се говорят.Ако го бяха направили навремето целия комплекс,сега нямаше да се чудят,защо градът ни изостава и защо общината няма пари.Вместо да приемаме с тази база различни европейски и световни спортни мероприятия,от най-високо ниво,нашите управници в продължение на 20 години докараха нещата до пълна разруха!Замислете се,колко отбора щяха да дойдат и да се подготвят в Пловдив за олимпийските игри в Атина 2004 година?И какви приходи щеше да има градът,ако спортният комплекс и стадион Пловдив бяха направени тогава!За рекламата да не говорим.Най-великите спортисти на България са от Пловдив!Крайно време е да се реализира един такъв проект.Дано нашата мечта се превърне в реалност за следващото поколение!
+4
 
 
Хубаво като идея хипотетично като изпълнение.Всеки размахма макети и проекти,но досега де факто нещо направено има само на Лаута и в Ловеч.Но там концесионерите мислят переспективно.Как софийските вампири ще разрешат да се построи национален стадион със европари в Пловдив.Той е държавна собственост.Архитекте няма начин да си оближеш пръстите с този проект.Областният пък обещал по 1 милион на Ботев и Локомотив.От къде ще ги вземе.Не чувствате ли че вече сме гласоподаватели.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Локомотив Пловдив загуби от Чавдар, предстои двубой срещу лидера
Ботев го иска, ЦСКА-София го включи в трансферния списък! Кой ще спечели?
Димитър Кузманов стартира успешно в Хърватия, върна си на познат съперник
ЦСКА за най-добрия млад пловдивчанин: Гордеем се с теб, Ицо!
Над 500 щангисти от цялата страна вече са в Асеновград за държавното първенство
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: