ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив официално заяви кандидатурата си за Европейска столица на културата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 29.12.2010Коментари (19)6731
©
С решение №16/22 на Европейската общност България и Италия са определени за страни, които ще представят свои градове за Европейска столица на културата през 2019 година, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На пресконференцията в общината днес кметът Славчо Атанасов каза, че Пловдив официално заявява своята кандидатура за конкурса.

Зам.-кмета Петя Гогова, позовавайки се на хилядолетната история и традиции на града каза, че Пловдив заслужава да фокусира вниманието на Европейската общност, защото в културно-исторически план градът втъкава в себе си много възможности, а именно архитектурата, културните традиции и културните институции. С тях Пловдив трябва да оправдае доверието, което Европа ще ни окаже, ако ни кандидатира за Европейска столица на културата.

Едно от условията за класирането е представянето на целогодишен календар, изпълнен с ежемесечни фестивали. Пловдив отговаря на този критерий, защото в рамките на есенния салон на изкуствата за 2 месеца градът ни е домакин на 14 такива фестивала.

"Всички ние си даваме сметка какво може да бъде спечелено в популяризирането и рекламирането на града ни", каза зам.-кмета Петя Гогова.

Критериите за кандидатурата  ще бъдат спуснати през пролетта на 2011 година. През януари ще бъде учреден инициативен комитет, в който ще бъдат поканени всички културни институции, творчески съюзи и издателства. Ще бъде поставен и въпросът за проектирането и строителството в нашия град. 2019 година е, като далече, така и близко. Затова проектът трябва да е мащабен и подкрепен със сериозна фактология, допълни още Гогова.

Шефът на дирекция "Култура" в Община Пловдив Йохан Девлетян каза, че първата крачка към кандидатурата е направена през 1999 година, когато Пловдив за 2 месеца е бил Европейска столица на културата. "Сега нещата са различни, програмата е целогодишна, но културната програмата на общината вече е целогодишна и това е втората успешна крачка. В материалите, които пристигат има тънък намек за съвместноста на градовете от Италия и България, които биха били избрани. Самият проект, който трябва да се представи е равен на един учебен труд, затова ни предстои много работа занапред", каза Девлетян.

Процедурата по оценяването ще е дълга и сложна с участието на Европейската комисия по култура и сборна комисия от Министерство на културата. Членовете и ще преценят по критериите, които са зададени предварително кои градове да участват в класирането.

Зам.-кмета Петя Гогова каза, че доколкото знае от българска страна се подготвят градовете Пловдив и Варна.



Пловдив официално се кандидатира за културна столица на Европа


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
има реален шанс за това,само някои помияр да не обърка нещата за пореден път...
+2
 
 
спри на спирка в софия и попитай къде се намира квартал които и да е 70%от хората ще те гледат все едн ги питаш някоя тайна пътека в сенегал
+2
 
 
В София мислят че България е там,струпват всичко там за да избият комлекса си че всъщност са една малка европейска столичка. България трябва да е горда че има град като Пловдив, най старият запазен в Европа!В София това го знаят защото си пият кафето в Пловдв всеки ден , за да избягат от шумната и грозна столица.....
+1
 
 
Интересно тея двете прасета около наш Славча как така са избегнали ножа около Коледа ?!В далечна Индия си имат свещени крави, а ние тук - в Пловдив май си имаме СВЕЩЕНИ прасета ! Едното от тея двете въпреки,че е с конфликт на интереси и е прибирало мангизи от европроекти, при все, че няма това право, продължава да си показва свещената зурла....е*ати НАГЛОСТТА, е*ати ЧУДОТО ! и за Култура взели да ми говорят точно тези ...Ей заради такива субкултурни аграрномислещи пладнешки обирджии, навремето Гьоринг е произнесъл великата реплика: "Като чуя за Култура и се хващам за..кобура"...Какъв небивал исторически срам за Пловдив, дами и Господа...
Пловдив е само наш! Вечно наш!
на 29.12.2010 г.
+3
 
 
Имам неприятното чувство, че много хора тук предпочитат Славчо да се провали, а с него и Пловдив, вместо Пловдив (който е много повече от Славчо и ще го има и след него) да успее в нещо по времето на Славчо. Оправете си приоритетите и си свалете партийните очилца. Въпросът е един - искаме ли Пловдив да бъде културна столица на Европа за една година? Аз искам и не ме интересува нито Славчо, нито Мравчо или както там го наричате. Съвсем скоро Славчо Атанасов ще е история, но ползите и вредите от неговия мандат ще си останат. http://en.wikipedia.org/wiki/European_Capital_of_Culture
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: