ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Божидар Хаджиев: Обновеният паметник слага начало на възраждането на Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 11.03.2010Коментари (168)11492
© Plovdiv24.bg
Доцент Божидар Хаджиев е директор на най-голямата болница на балканите - пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" на Пещерско шосе. Той е и общински съветник, участва активно и в инициативата за възраждане на Ботев Пловдив. С него стартираме поредица интервюта, направени съвместно между Plovdiv24.bg и фен-сайта Bultras.com, във връзка с 98-ата годишнина на Ботев, която се чества на 12 март.

- Здравейте г-н Хаджиев. Разкажете вашите първи спомени от отбора на Ботев.

- Винаги привържениците правят един отбор велик. Никога няма да забравя първия мач, в който баща ми - военен хирург, ме заведе да гледам Ботев и се влюбих в жълто-черната магия. Радвам се, че и моят син е фен на Ботев. Според мен това е символа на Пловдив и 3/4 от града са фенове на Ботев. Освен това няма по-велик българин от Христо Ботев - най-големия революционер и български поет.

- Спомняте ли си шампионската титла на Ботев от 1967-а година?

- Аз тогава бях с един голям жълт флаг. Посрещнахме отбора на жп-гарата, аз бях най-щастлив когато с голямото жълто знаме тичах по "Иван Вазов" от градския площад до гарата. Тогава отборът пътуваше с влак. Целият град посрещнахме футболистите и множеството ги носеше на ръце.

- На 12 март по инициатива на феновете ще открием обновен паметник на Христо Ботев пред стадиона

- Трябва да открием символиката в това откриване. С това обновление на паметника да възродим и истинския Ботев, стадиона. Това е много добра инициатива и поставя началото на нашия любим отбор. Не трябва да забравяме, че Христо Ботев е стъпвал в Пловдив, а във Враца никога не е бил до убийството му. Христо Ботев е бил тук, за да замине да учи в Русия и е търсил тук помощ от пловдивски общественици.

- Смятате ли, че футболистите сега са запознати с историята на отбора и на Христо Ботев?

- Напоследък имам чувството, че някои футболисти излизат на терена и не усещат смисъла на жълтата фланелка, голямото значение на това, което правят. Дано да успеем като правим обновения Ботев да направи
м един музей, в който да има всичко това от тази 98-годишна история. Там да се показват идеите, традииите, символът на този отбор. Тогава самите футболисти ще излизат на терена по съвсем друг начин. Визирам най-вече някои футболисти от последните 10-ина години, най-черните за Ботев в историята.

- Как ще стане обновяването на тима?

- Надявам се държавните институции да си свършат работата и напълно да ни отърват от лицето Димитър Христолов. Другото, което трябва да се направи е да стане обединението между четирите институции - фенове, ветерани, общественици и бизнесмени. Това са тези, които имат желание, воля, дух, сърце, да направят един Ботев, който да стане страшилище за българските отбори, а защо не след време и на европейската сцена. Да не забравяме победите над Байерн с 2:0, Барселона с 1:0 и първият четвъртфинал на български отбор - през 1962-а година с Атлетико Мадрид на стадион Ботев завършихме 1:1.

- Могат ли феновете на Ботев да са спокойни за бъдещето на тима?

- Всички трябва да сме оптимисти за възраждането на тима. След Христолов съм сигурен, че ни чакат добри дни. Лошото е, че в момента има финансова криза и хората, които могат да дават пари за футбола не са толкова много. Сигурен съм обаче, че ще се намерят хора и както обновяваме паметника, ще успеем да обновим и отбора.

- Ясно ли е какви са следващите намеси на държавата, кога влиза синдик?


- Тези неща трябва да ги кажат юристите. Нещата опират до съдебни дела. Димитър Христолов сега вече е готов и за 1 лев да подари и даде отбора. Всеки обаче трябва да знае, че ще купува отбор с 3-4 милиона лева дългове и това е един вариант, който крие клопки и всеки, който се реши на такава стъпка трябва да знае с какво ще се сблъска. Идеята за един обновен тим е по-добра. Разчитаме разбира се на държавни органи и общината. Аз станах и инициатор на подписването пред Общината на едно обръщение, подготвено от феновете, което всики общински съветници, 4 районни кмета и Славчо Атанасов разписаха тази декларация, в която феновете поискаха едно бъдеще за отбора без Димитър Христолов.
Още по темата: общо новини по темата: 94
12.03.2011
20.01.2011
14.01.2011
14.01.2011
04.01.2011
03.01.2011
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
АААААААААА паметника ли ще ви е президент бре врабчета или ще ви издържа?Ха,ха,ха.....
-5
 
 
без жълтури ни е НАЙ-ДОБРЕ ! чист Пловдив !!!!! Помиярите да спрат да досаждат на всички !
+2
 
 
един е Ботев но може и да са два - символа с двуглави орли по разни знамена е български знак
на 11.03.2010 г.
+3
 
 
98 години утре се празнуват,а някои на жоро плочата целуват! Адаша одеве написа стихотворение и същите са в мрачно настроение .Ний нямаме отбор и футболисти,но до последно ще си бъдем ботевисти а отборчето с измислена история макар и в А ще си остане втора категория.На селянина дните преброени са и после ще се възродим от пепелта,подобно феникса.Ех буфери,надежда всяка оставете,че на жълтите сте ни до коленете и утре и навеки ще празнуваме,ни локо сме,ни спортклуб-защо да се срамуваме?
-1
 
 
уж много хора милеят за този отбор, а него вече го няма. Някой има ли свястно обяснение? какъв футболен фен си като няма футбол?
+4
 
 
С Ботев Пловдив в сърцата! Той не умира! Честит празник на всички в Пловдив - един от най-великите и древни градове.
+1
 
 
Може отбор да нямаме в момента,но щом буфера злобей ,значи сме на прав път.Комплекса ги тресе,та чак ги втриса.Момчета нали ни няма,защо не сте във вашите теми,примерно да споделите челен опит,как влизате на стадиона без да плащате.
+5
 
 
БУФЕРИТЕ КАК ГИ Е ЯД!ЯСНО СЕ ВИЖДА КОЙ Е ОТБОРЪТ НА ПЛОВДИВ.ОСТАНЕТЕ СИ СЪС ЗЛОБАТА.НИЕ ПАК ЩЕ СЕ ВЪЗРОДИМ,КАКТО ПТИЦАТА ФЕНИКС!
-2
 
 
А дано за 100-годишнината да влезат поне в А-окръжна група! Честит юбилей!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Лудогорец към Неделев: Не се предавай!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: