ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (23)
Пловдив се гордее! "Майстора" Асен Златев отново със злато и уникално постижение!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:53 / 02.09.2017Коментари (0)7686
Асен Златев, олимпийски шампион по вдигане на тежести от Москва през 1980 година и дългогодишен капитан на националния отбор, продължава да жъне победи. "Майстора", както мнозина го наричат, извоюва титлата при 59-годишните (роден е на 23 май 1960 г.) атлети на европейското Мастърс първенство в шведския град Халмщад.

Единствен именитият пловдивчанин от всички състезатели в категория 69 кг. направи шест сполучливи опита в двете движения - 83, 86, 89 кг в изхвърляното и 98, 101, 104 кг в изтласкването, като събра в двубоя 193 (89, 104) кг.

Златев изпревари с 8 кг главния си опонент Ласло Яхаш (Словакия), дошъл с амбиция за титлата. На трето място е представителят на домакините Раймо Кортелайен със сбор от 177 (77, 100) кг.

Възпитаникът на "професоре" Ганчо Карушков грабна златния медал и в откритото първенство, където стартираха състезатели от целия свят. Карушков също бе Швеция, в качеството си на личен треньор на шампиона. Той бе и единственият български специалист там. 

Асен, който имаше шанс да се състезава на четири олимпийски игри (1980-1992 г.), се завърна в Пловдив с два златни медала от Швеция - от европейското и откритото първенство на света. Организаторите на първенствата връчваха медали само на призьорите в двубоя в отделните категории на двете първенства.

В Халмщад България спечели още два златни медала - от Ангел Генчев (Търговище) и Енчо Енчев (Сливен).

През април т.г. Майстора взе сребро от Световните Мастърс игри в Оукланд (Нова Зеландия) в същата категория. Тогава събра в двубоя "само" 168 кг.

Под зоркото око на завърналия се от работа в Латинска Америка Карушков, само за пет месеца роденият в Царимир атлет повиши резултата си с цели 25 кг!

Припомняме, че през 1986 г. Асен Златев постигна изключителен световен рекорд по време на световното в София. Тогава капитанът на националите изтласка 225 кг, в кат. 82.5 кг. Постижението е непокътнато вече 31 години, дори и в сегашната категория до 85 кг.

Така Пловдив има още един голям повод за гордост, след като година по-късно Стефка Костадинова скочи 209 см във високия скок на световното в Рим през 1987 г. Този резултат също остава недостижим!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Акрапович е готов да спасява Левски! Агенти го предлагат на Сираков
Тъмнината помогна на Кузманов в Чехия, има шанс за обрат
Двама от големите герои на Ботев се срещат с фенове
Митко Тонев качи снимка от мач с Локо и написа: КрумовАД!
Бивши "канарчета" се събраха в столичното Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: