ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Ти помниш ли Батак?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:41 / 01.05.2016Коментари (33)20388
© Facebook
Феновете на Локо (Пд) разпънаха два огромни плаката с надпис "Ти помниш ли Батак?" в центъра на Пловдив. Единият транспарант стои на Римския стадион, а другият е качен над Тунела.

Фотосите бяха разпространени от Фейсбук страницата на обединените "черно-бели" фенове Лаута Арми.

Plovdiv24.bg припомня, че на днешния ден през 1876 година е избито голяма част от християнското население на Батак. Според различни оценки турците избиват между

© Facebook

1400 и 5000 души от селото, а зверският акт остава в историята като Баташкото клане.

В същото време от страницата на Лаута Арми отговориха на декларацията на феновете на Ботев, за която Plovdiv24.bg вече ви информира.

"Скъпи неградски, кои точно бяхте вие, че да се сещаме за вас в този светъл християнски празник! Моля да не ни намесвате във вътрешните ви интриги за пари и власт! Христос Воскресе!", са казва в отговора на Лаута Арми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на момчетата политиците да се учат от тях а не на Великден да правят заря
0
 
 
Браво! Пловдив най-после се събуди!!! Малко късно....
+1
 
 
Обичай Родината.Помни историята.Но какво общо има ,,кучката на мафията'' с нея.В декларацията на бултрасите дори и не се споменава за некъпаните от чалтиците на сюлейман лаутлу.Гузен негонен бяга.
+2
 
 
Дали ще го видят и от ЦХК (цигански хелзински комитет) !!!
+4
 
 
"От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Хе, там зад горите... много е далече, нямам татко, майка: ази съм сирак, и треперя малко, зима дойде вече. Ти Батак не си чул, а аз съм оттам: помня го клането и страшното време. Бяхме девет братя, а останах сам. Ако ти разкажа, страх ще те съземе."
Време е за следобедното кафенце!!!
на 02.05.2016 г.
+3
 
 
Не само, че помня, но и плача. Боли ме за мъжете, за жените и за децата от Батак. Влизайки в баташката църква, ако не настръхнеш и не се поклониш значи не си българин. Същото ми е и с Шипка. Ако моя прадядо и дядо не бяха се върнали от война мен нямаше да ме има на този свят.
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+5
 
 
От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак? Хе, там зад горите... много е далече, нямам татко, майка: ази съм сирак, и треперя малко, зима дойде вече. Ти Батак не си чул, а аз съм оттам: помня го клането и страшното време. Бяхме девет братя, а останах сам. Ако ти разкажа, страх ще те съземе. Като ги изклаха, чичо, аз видях... С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника; а пък ази плачех, па ме беше страх. Само бачо Пеню с голям глас извика... И издъхна бачо... А един хайдук баба ми закла я под вехтата стряха и кръвта потече из наший капчук... А ази бях малък и мен не заклаха. Татко ми излезе из къщи тогаз с брадвата в ръцете и нещо продума... Но те бяха много: пушнаха завчас и той падна възнак, уби го куршума. А мама изскочи, откъде; не знам, и над татка фана да вика, да плаче... Но нея скълцаха с един нож голям, затова съм, чичо, аз сега сираче. А бе много страшно там да бъдеш ти. Не знам що не щяха и мен да заколат: но плевнята пламна и взе да пращи, и страшно мучеха кравата и волът. Тогава побягнах плачешком навън. Но после, когато страшното замина - казаха, че в оня големи огън изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина. И черквата наша, чичо, изгоря, и школото пламна, и девойки двесте станаха на въглен - някой ги запря... Та и много още дяца и невести А кака и леля, и други жени мъчиха ги два дни, та па ги затриха. Още слушам, чичо, как пискат они! и детенца много на маждрак набиха. Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях? Само дядо Ангел оживя, сюрмаха. Той пари с котела сбираше за тях; но поп Трендафила с гвоздеи коваха! И уж беше страшно, пък не бе ме страх, аз треперех само, но не плачех веки. Мен и други дяца отведоха с тях и гъжви съдрани увиха на всеки. Във помашко село, не знам кое бе, мене ме запряха нейде под земята. Аз из дупка гледах синьото небе и всеки ден плачех за мама, за тата. По-добре умирвах, но не ставах турка! Като ни пуснаха, пак в Батак живях... Подир две години посрещнахме Гурка! Тогаз лошо време и за тях наста: клахме ги и ние, както те ни клаха; но нашето село, чичо, запустя, и татко, и мама веки не станаха. Ти, чичо, не си чул заради Батак? А аз съм оттамо... много е далече... Два дни тук гладувам, щото съм сирак, и треперя малко: зима дойде вече. Пловдив, 1881
+8
 
 
Май трябва повече такива плакати да се появят ИЗ България за да си припомнят повечето Жители на страната колко лесно нещата се променят
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Дубълът на Локо се мести на стадион "Пловдив"
9 победи и 6 равенства! Няма друг наш отбор, който да играе толкова успешно срещу Лудогорец
"Черно-бял" тандем! Гонзо взе шампион с Локо в БФС
Трансферът му се оказа несполучлив, Локо няма да купува правата на белорусин
Локомотив Пловдив е отборът, който стреля най-точно от дузпа в родния елит
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: