ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Ботев и Локо – напукано самочувствие
Автор: Любомир Минчев 10:21 / 06.07.2015Коментари (19)9976
© Plovdiv24.bg
Самочувствието ни е порутено. Без значение дали сме от Ботев, или от Локо. Мина времето, когато феновете на Локо се хвърляха от умиление върху колата на Георги Илиев.

Тогава те си мислеха, че не локомотивският дух е важен, а Илиев - без него нямало да има и локомотивски дух. Един куршум сложи край на всичко. Тогава това самочувствие ли е било или нещо друго. Възможно ли е с куршум да изтриеш историята, традицията, а и клубната смелост. Оказа се, че оново нещо тогава, всъщност, е било едно нищо. Никой не мислеше така, защото Локо беше шампион, а локомотивският дух се зареждаше от акумулаторите на ВИС. След още няколко години перипетии днес Локо е в ръцете на Сдружение.

И Ботев се управлява от Сдружение. Историята е почти същата, но без огнестрелно оръжие. Там духът беше депозиран в една банка и остава да видим дали и той е фалирал. Все пак Ботев стана на 103 години. Нито един футболен клуб у нас не е стигал подобна възраст.

Ботевистите пишат днес по форумите как са горещи душите им и как ще бранят със зъби и нокти идеалите на своя патрон. 

Комюникетата от двете тренировъчни бази са оптимистични - правят нови отбори, харесали този, харесали онзи, дори Марио Баслер тръгнал да става треньор на Лаута, но се отказал - типичните летни трансферни истории. Изчислиха и средната възраст на новия Ботев - 22 години, а на Локо е 25.

И всичко това е в ръцете на две Сдружения. Притеснително е дали тези хора, сдружени по клубен цвят, могат да свършат онова, за което се сдружиха. Съмнително е дали с такава лекота биха се отърсили от запалянковското си амплоа, за да изглеждат солидни ръководители на футболни клубове. 

Сега обаче тези опасения не са толкова важни. Запалянкото е важен - той търси порутеното си самочувствие. Ако то е останало полепнало по колата на Георги Илиев или все още дреме в банков сейф, и двете Сдружения са обречени.

И носталгията няма да ни свърши никаква работа. С футбола се случи същото, както и с журналистиката - романтичното време отмина. Всичко беше сменено, демонтирано, подменено, но цветовете останаха - Ботев е жълто-черен, а Локо - черно-бял. Да, играчите бяха нашите богове, сега са гастрольори - отбиват се за два-три месеца и си тръгват, преди да ги опознаем. Но младите хора днес не познават друг Ботев и друг Локомотив, а само тези, които са без титли, без пари и без стадиони. Това е и тяхното спасение - могат само да ги обичат.

Дали аз съм запалянко? Само дотам, където усещам, че някаква група е приватизирала духа на футбола. Така е с нашите отбори - някакви агитки определят как да обичаме и колко да обичаме.Те се бият от името на всички ботевисти, локомотивци, левскари. Затова съм запалянко до тук.

Ще остана запалянко, ако Ботев не играе на тренировъчната си база, а Локомотив на напукания си стадион. Дали е приемливо, ако ботевист не може да посочи къде е домът на неговото самочувствие.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А жълтите глисти май забравиха как цункаха за смрадливия мустак цецо апашо.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 06.07.2015 г.
+2
 
 
Мангали, дано не сте забравили как целувахте асфалта след гумите на Мерцедеса на Главният-белото. ТАКЪВ РЕЗИЛ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЕ ПОЗНАВА! БОКЛУЦИ!
+2
 
 
Циганското самочувствие без покритие е типично за целуващите гумите на клубната Сетра,докато бултрасите са със самочувствие на най-старият български отбор,най-успешният,най-титулуван и най популярен тим под тепетата.За това на нашият стадион имаше паметник на поет революционер отдал живота си за България,а на в чалтиците на сюлейман лаутлу наркобарон причинил смърта на хиляди.
-12
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+6
 
 
Статията ми приличар като да е написана ей така докато си препичаме сутрешната филийка, по-скоро да си разпишем химикала. Убягва ми смисъла и идеята - елементарни неща, казани по елементарен начин.
с .. . с. с.с .с с. с.с
0
 
 
Братле, много си прав адски си прав !
+6
 
 
Нещо повърхностно ми изглежда изложеното в статията. Сякаш някакъв отскоро появил се в нашия град ги пише тези неща. Може би, защото съм от старата гвардия ботевисти, така възприемам написаното. Но ще кажа на този автор старата истина: Където е текло, пак ще тече. Пак ще се радваме на славата на пловдивския футбол!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: