ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (24) | Вчера (28)
Свирила на Ботев и Локо: Готова съм за връзка с футболист
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 22.05.2015Коментари (3)7067
©
Таня Малинова е известна като най-красивата футболна съдийка у нас. За строгостта й също се носят легенди. 34-годишната пловдивчанка е по терените в България вече от 8 години. Най-често се изявява като асистент-рефер, но има мачове във "В" група и като главен съдия. Таня е вдигала флага на отбори като "Ботев" (Пд), "Локо" (Пд), "Созопол" и др. Малинова е видяла две и двеста по родните стадиони. Тя не пропусна да коментира скандала с колежката си Лилия Думбалакова, а от дума на дума разкри доста пикантни неща от живота на съдиите ни.

- Таня, наскоро колежката ви Лилия Думбалакова бе ударена и унизена от футболист. Защо според вас мъж си позволява подобна гавра с дама?

- Причината е, че в долните дивизии надделяват емоциите. Играчите излизат на терена пренавити. Ако ги срещнете в ежедневието - те ще бъдат кротки агънца, но на стадионите озверяват. Просто не издържат емоционално. Агресията и обидите са нещо нормално за аматьорския футбол в България. Това е ясно на всички. Да посегнеш обаче на жена е недопустимо. Никога не съм очаквала, че може да се стигне до подобна гавра.

- На вас случвало ли ви се е да попаднете в опасни ситуации на терена и да сте притеснена за безопасността ви?

- В много опасни - не. Строга и взискателна съм. Това вероятно респектира играчите. Естествено, че и в моята кариера има 3-4 ситуации, при които напрежението ескалира. Спомням си една случка на стадион "Пловдив". Не помня кой мач свирех, но един фен нахлу на терена и ми потърси обяснение. Отправи ми и заплахи. Не мръднах от мястото си и му казах, че ако каже още една дума - ще прекратя срещата. Той се успокои и се върна сред публиката.

- Как се решихте да се захванете със считана за чисто мъжка професия като футболното съдийство?

- Съвсем случайно. Прочетох, че почват курсове, отидох в Зоналния съвет на БФС - Пловдив и всичко се разви бързо. Спортът ми е в кръвта, това е истината.

- Някой плаши ли се от пробив на жени съдии, след като малко се разчита на вас при професионалистите?

- Може би. Не мога да го твърдя убедено. Само ще ви кажа, че усещам подценяване, когато видят жена на мач. Става дума за колегите от мъжки пол. Има някакво недоволство у тях към нежния пол. Не го афишират директно, но аз си го знам и го усещам. Странно ми е, че в страни като германия, Англия, Италия, та дори и Гърция - жени ръководят на професионално ниво, а у нас дори не ни се дава шанс.

- Какви позитиви и какви негативи ви носи съдийството. Свалят ли ви футболисти?

- Закачки винаги е имало. Неизбежно е. И на терена по време на мачове и извън него.

- Бихте ли си хванали за гадже футболист. И какво ще стане, ако се наложи да свирите в негов мач?

- Да, бих. Харесвам спортисти. Ако се случи така, че да свиря негов мач - даже ще бъда по-сурова към него. Аз спазвам правилата.

- Кое е най-бруталното нещо, което сте виждали по стадионите, и кое ви е направило приятно впечатление?

- Най-бруталното е агресията като цяло. Иначе има и много приятни моменти. На мен лично футболисти и шефове на клубове почти винаги ми стискат ръката и ми благодарят. Тогава се чувствам страхотно.

- Занимавате се и с баскетбол, как намирате време за толкова ангажименти?

- С баскетбол вече се занимавам само любителски. Иначе мога да се похваля със сериозна кариера в играта с оранжевата топка. Дълги години изкарах в "Марица". Треньорка ми е била и великата Петкана Макавеева. Имам 7 златни медала в републикански първенства за девойки. 2 тежки контузии със скъсани връзки на колената обаче ме накараха да зарежа баскета. Даже след това се отвратих от него и дълги години не го гледах и по телевизията.

- Засичана сте почти на всеки мач на пловдивските отбори "Ботев" и "Локо". Имате ли си любим клуб?

- Пак повтарям, че когато съм на терена, се ръководя само от правилата. Все пак имам любим тим, но той не е пловдивски. Ходя на всички стадиони у нас. Най-често в Пловдив, София и Стара Загора. Не пропускам дерби "Левски" - ЦСКА и "Ботев" - "Локо".

- А кой е любимият ви играч?

- Поддържам добро приятелство с редица футболисти и шефове на отбори. С Аласан Ндиае, с Божо Краев, с Жоазиньо, с Роман Прохазка. Често се чуваме.

- Споделете някоя интересна случка от футболното битие у нас, която широката общественост не знае?

- Не се сещам в момента. Но се гордея, че наскоро получих десетки писма от цял клуб. Къде на шега, къде на сериозно - те ми пишеха, че искат аз да им свиря всички мачове и ще направят постъпка в тази насока в БФС. Към тях бяха прикрепили и статия, в която се пише за известна бразилска съдийка, която е и секссимвол. "Не искаме нея, а теб", шегуваха се играчите.

- Какво ви е мнението за кризата в родните тимове и за фалитите, които се очертават?

- Положението е тежко. а от това ми става болно. Няма да открия топлата вода, като кажа, че без водещите тимове у нас футболът би замрял. Ситуацията в "Левски", ЦСКА , "Ботев" и "Локо" (Пд) ме притеснява. Това са четирите клуба, без които не може. Дано ръководителите им направят така, че кризата да отмине. Навсякъде по стадионите ме посрещат отлично и знам, че тези клубове се управляват от хора, които милеят за отборите. Добър мениджмънт обаче се прави и с повече пари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Тази дебела дупара на времето здраво се клецаше с ученици от строителният. Може и сега да е праска някой по-мощен.
на 22.05.2015 г.
+1
 
 
Браво Танче. Пожелавам ти един ден да свириш Ботев-Левски.
+3
 
 
Недопустимо е да се посяга на рефер въобще. Тук не става реч за мъж или жена. Но ако някой ми изтъква като критерий пола на човека, то ще му отговоря така - "Що ще този човек на футболни срещи на мъжки отбори?" Когато някой претендира за еманципация, друг крещи против дискриминация и т.н., то нека отчете, че везната има две блюда. Те трябва да се изравнят иначе дисбалансът прави сметката неточна
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Черно море се надъхва за мача с Локо
Ботев с последна тренировка преди Славия
Браво! Янаки Милев се класира на полуфинал в Турция
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: