ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Апостол Апостолов: Ботев трябва да работи на пазарен принцип
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:23 / 26.03.2015Коментари (20)6247
© Plovdiv24.bg
Ден след като Сдружение ПФК Ботев Пловдив се сдоби с мажоритарния пакет акции на клуба (вече притежава 61% от акции), "Тема Спорт" се свърза с председателя му Апостол Апостолов. Той говори за бъдещето на "жълто-черните", развитието на клуба, финансовите перспективи пред него, както и каква ще е целта пред Сдружението.

Г-н Апостолов, очаквахте ли това решение на вече бившия мажоритарен собственик Цветан Василев и готови ли сте да носите голямата отговорност за бъдещето на клуба?
- Дали сме очаквали или не - това вече е факт. И преди между членовете на сдружението е коментирана потенциална такава възможност. След като г-н Василев анонсира това си намерение, ние нямахме право да бягаме от отговорност. Това са обективните обстоятелства - Сдружение ПФК Ботев Пловдив вече е основен акционер във футболния клуб. Ще се постараем да намерим удачно решение за продължаване на стабилното функциониране на клуба.

Коя е първата задача, която стои пред вас?
- Първата и най-важната е финансова. Трябва да се осигурят средства за функционирането на клуба. Президентът на Ботев г-н Джиджев вече публично обяви, че имаме закъснели плащания от контрагенти по продажба на двама футболисти. За мен един договор е такъв, за да бъде изпълнен. А не да се подпише и след това да правим тълкувания по него. Има срокове, до които трябва да има плащания. А след това да говорим за цесии, за други неща - не е сериозно. Ако продаваме железа - хубаво. Но след като става въпрос за спорт - това е срамно поведение. 

Визирате неизчистените взаимоотношения с Лудогорец по трансферите на Абел Анисе и Юнес Хамза, така ли?
- Да. Точно за трансферите на Хамза и Анисе. Това ни създава сериозни трудности. Не ми се иска да вярвам, че това е целта на отсрещната страна - да ни създаде трудности, но това са фактите. Ние сме разчитали на тези постъпления, заложили сме ги в бюджета, а те не идват. И това вече създава проблеми. Работата ни към момента е да ги разрешим. Ако това е била целта на Лудогорец - жалко. 

Стабилен финансово ли е към момента Ботев и докога клубът е осигурен?
- До края на първенството всичко ще е наред. След това идва последното плащане на Майнц 05 по трансфера на Тодор Неделев. Дори и анонсираният спор с наследниците на Андрей Павлов - ще има достатъчно средства да си изчистим взаимоотношенията. А след това и тимът да проведе нормална лятна подготовка. Но паралелно с това ние трябва да търсим спонсори за клуба. В България сме свикнали даден отбор да не работи на стопански, на пазарен принцип. Единствените такива у нас са тези, които имат сериозно представяне в евротурнирите и печелят от приходите от УЕФА. А всички останали на какво разчитат? На някакви нефиксирани приходи, които са малки спрямо разходите и формират дефицит, който накрая така нареченият собственик погасява. Извинявайте, но ако моята фирма работи по такъв начин, със сигурност няма да съм доволен. Една фирма трябва да формира разходната си част на база на приходната. Нека излезем от казуса "Ботев" и влезем в "Български футбол". Ако всичко е на пазарен принцип, няма да се чешем и да се чудим къде ни сърби - някой отишъл във футбола, за да прави черно тото. А защо са допуснати такива възможности и въобще някой да си мисли да прибягва до тях? Ако даден модел е сложен на здрава бизнес основа, то всичко функционира перфектно. Но колко струва продуктът "Български футбол" - г-н Домусчиев с фирмата "Футбол Про Медия", която закупи телевизионните права даде най-точна оценка. Тоест пазарът определя - футболът ни струва толкова, колкото е платено за него. В Англия говорим за милиарди, а тук за 30 милиона за 5 години... Нека се върнем на Ботев - клубът има активи и пасиви, приходна и разходна част. Ако приходите в заложения бюджет, който е формиран на база на договори, се изпълнят - всичко ще е наред. Ако не - ще имаме задължението да намерим възможност временно да финансираме този дефицит, който идва от забавени плащания на наши длъжници. Но един спор има две страни - затова не коментирам кой е прав и кой крив с Лудогорец. Дано това нещо не се прави целенасочено и с единствена цел Ботев да бъде дестабилизиран и по някакъв начин да бъдат атакувани негови играчи, да се търсят нелегитимни контакти с тях - надявам се, че това е моя болна параноя, а не реалност.

Говорите за здрав финансов модел - има ли такъв в Ботев?
- Харчовете още трябва да се свият. За да вървим напред, трябва да знаем историята си. Необходимо е да разберем какво се е случило през последната година. Очевидно ще трябва да оптимизираме разходната част. Стойността ни става по-висока от добрите млади играчи, от голямата фенска маса. Трябва да намерим спонсори - хора, които искат да помагат чрез реклама, а не чрез заеми. Защото последното е вреден модел. Защото у нас всеки се кълне в любов, а накрая оставя само заеми. Все едно родителите да дават заеми на децата си, а не пари за закуска, но точно това излиза в българския футбол.

Ще се запази ли ръководният екип на клуба?
- Да. Няма предпоставки да бъде сменян екипът, който административно ръководи отбора, се избира от Общо събрание. На този етап такова няма. Спортно-технически ще се въздържаме от коментари, защото не сме специалисти - но треньорите и отборът показаха, че са добър колектив. Тервел Златев продължава да представлява клуба в качеството си на прокурист, а Иван Джиджев да е председател на Съвета на директорите. Дали ще стават промени на Общото събрание - времето ще покаже. Но ние ще направим сериозна проверка на клуба - ще видим какви пари са влизали в него и за какво са излизали. За да си направим изводи за бъдещето.

Кога може да има Общо събрание?
- Може би в края на месец май. 

Водили ли сте разговор с другия акционер - ТЦ ИМЕ, който има 39% от дяловете?
- Не сме. Ще поискаме официална среща с тях, за да разберем какви са намеренията им за клуба. В момента основно сме се концентрирали върху привличането на потенциални спонсори, за да се финансира клубът. Това е нашата задача. До края на сезона ще трябва да решим въпросите пред нас. Но трябва вече да гледаме към следващия. Треньорското ръководство трябва да ни уведоми дали иска нови играчи и какви, имаме ли пари за тях, ще продаваме ли футболисти. Това няма да се решава през юни, а трябва дискусията да започне веднага.

Ако се появи човек, който пожелае акциите ви с идеята да инвестира в клуба, ще му ги дадете ли?
- Това е предимството на Сдружението - че в него има много членове и всеки с гласа си решава, а не се взимат еднолични решения. А не мога да определя какво да се прави. Ако се появи инвеститор - добре дошъл е. Но ние се напатихме, особено през последните 10 години - напарихме се с този, който бе преди Цветан Василев (б.а. - Димитър Христолов). Ще бъдем внимателни. Но ако има някой, който да помогне на тима - ще го приветстваме. Той обаче ще трябва да докаже желанията и амбициите си. Ще търсим и хора, които да завършат започнатото дело по стадион "Христо Ботев". Целта ни е поне да завършим частично строителството му и да приемаме там мачовете от А група.

Още по темата: общо новини по темата: 20
02.04.2016
19.04.2015
17.04.2015
17.04.2015
16.04.2015
16.04.2015
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Главният 'виновник' за това което е Ботев в момента се казва МАРИН БАКАЛОВ.Ако не беше той още оня селският щеше да е президент и собственник на клубът.И ако това име не ви говори нищо (нещо което няма да ме учуди) ще ви кажа,че това е футболиста рекордьор с най-много изиграни мачове във А група.Така,че ако не можете да четете..... нема страшно да питате хората които знаят.А и има нет за тая работа ако може да четете разбира се.Айде със здраве и много поздрави на ДАРТАНЯН :)))
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
12. 03 1912 г. – 12. 03. 2012 г. 100 години "Ботев" Пловдив Since 1912.
на 26.03.2015 г.
+2
 
 
Не чакайте края на сезона. Започвайте отсега да търсите нови спонсори. Няма никакво време за губене по въпроса.
+6
 
 
Намаляне още на разходната част е сложно. Можем да намалим разходи от санкции и глоби, това зависи от нас. Когато ни беще широко около врата, можеше да се хвърля, сега всеки ще се замисли! Пирото да го оставим на другите! Заплатите и премиите трябва да останат на това ниво. Разбирам, че спорът за правата на Неделев не е приключил! Жалко, че нямаме възможност да се издължим към хората, те са ботевисти. Ако това тяхно вземане беше преди атаката срещу КТБ, мисля че ЦВ нямаше да има против! Имаме задължения и към Томаш и Адам, които също трябва да погасим!
+12
 
 
интересно, че в новините за Ботев първо започват да пишат буфери-комплексарчите
-15
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
на 26.03.2015 г.
-17
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Локомотив взе дербито с Ботев! "Канарчетата" с червен картон, Пепи Андреев с два гола
Ботев "намигна" на Етър след трите победи и им честити празника
Томаш и Керкез отсвириха дербито Локо - Ботев в Трета лига
Ботев с призив преди Славия: Чакаме те на "Колежа"!
Ботев гледа към Разград, чака евентуален съперник за финала
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: