ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Ботев вече е трети по финали за Националната купа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 24.04.2014Коментари (4)3756
© botevplovdiv.bg
С отстраняването на Локомотив София на полуфинал, Ботев Пловдив изравни Славия и вече дели третото място по брой финали в турнира за Националната купа на България. "Канарчетата" са се класирали 11 пъти в историята за последния двубой за Купата, също колкото и Славия. На първите две места са Левски и ЦСКА съответно с по 35 и 31 финала.

Националната купа възниква като самостоятелен турнир през 1938-а година. До тогава т.нар. "Царска купа" получава по право шампионът на страната. В периода 1924-1937 Ботев печели първенството и получава националната купа веднъж - през 1929-а година. Най-успешните отбори са Славия и Владислав Варна, ставали шампион по три пъти и съответно три пъти носител на Царската купа.

Статистиката след 1938-а, откакто турнирът е самостоятелен, отрежда първо място по брой спечелени купи на Левски - 25, втори са ЦСКА с 19. "Канарчетата" отстъпват в класирането по брой спечелени трофеи още на Славия (7), Литекс и Локомотив София (с по 4). "Жълто-черните" са завоювали ценния трофей два пъти - през 1962-а и през 1981-а.

Първият финал, който "канарчетата" играят е през 1947-а година - загубен от Левски в София с 0:1. През 1956-а Ботев отново достига до финал, и отново играе с Левски (тогава Динамо). Двубоят е загубен с 2:5.

Първият голям успех на "жълто-черните" идва през 1962-а година. След победи над Спартак София и Спартак Плевен, Ботев отстранява на полуфинал и Спартак Пловдив, които само година по-късно ще станат шампион на страната, и на финала се изправят срещу Дунав Русе. "Канарчетата" са безапелационни - с голове на Дерменджиев, Харалампиев и Чакъров, Ботев печели трофея с чистото 3:0. Успехът праща Ботев в турнира за КНК през следващия сезон, където тимът става първият български отбор достигнал до четвъртфиналната фаза в европейските клубни турнири. Там "жълто-черните" отпадат от Атлетико Мадрид (0:4 и 1:1), като двубоят на стадион "Христо Ботев" остава сред паметните европейски сблъсъци в клубната история.

След успеха над Дунав, следват още два поредни финала - през 1963-а и 64-а, и двата загубени от Славия (с 0:2 и 2:3 съответно). Следва пауза от 17 години, за да се стигне до втората успешна година на Ботев - 1981-а. Тогава успешен поход на Ботев осигурява финал срещу Пирин, спечелен с 1:0. Купата дава възможност на Ботев да играе в турнира за КНК за втори път и отново се стига до епохален сблъсък с испански гранд - Барселона. Именно тогава Ботев постига една от великите си победи - 1:0 над каталунците, но в крайна сметка отпада с общ резултат 2:4.

Следващият финален двубой на Ботев е през 1984-а, когато пловдивчани отстъпват пред Левски София с 0:1. Ботев все пак получава право да участва в турнира КНК, където след като отстранява Унион (Люксембург) среща Байерн Мюнхен и е на крачка да отстрани немския колос, печелейки в Пловдив с 2:0, но с общ резултат 3:4 отпада на осминафинал.
Последните финали на Ботев са в поредица през една година в началото на 90-те. През 1991-а година "жълто-черните" отново срещат Левски във финала, но губят с 1:2.

Може би най-запомнящият се финал е през 1993-а година. Тогава "жълто-черните" отстраняват Левски след 0:2 в София, но 3:0 в реванша в Пловдив и на финала излизат срещу ЦСКА в Благоевград. Двубоят е посетен от рекорден брой фенове на Ботев, но въпреки това тимът губи с 0:1.

Отново столичен тим застава между Ботев и националната купа в последния финал на "канарчетата" - през 1995-а година, когато Локомотив София печели с 4:2.
Последният път, когато Ботев бе близо до финала бе през 2008-а година, когато "жълто-черните" срещнаха на полуфинал бъдещия носител на трофея Литекс и в един двубой в Ловеч отпаднаха с 2:4.

За всичките си 10 финала досега, Ботев Пловдив е губил 8 - все срещу отбори от София - Левски (4), Славия (2), ЦСКА (1) и Локомотив София (1), но печелил 2 - все срещу отбори извън столицата - веднъж победа над Дунав Русе, и веднъж над Пирин Благоевград.

Още по темата: общо новини по темата: 298
30.05.2014
28.05.2014
21.05.2014
20.05.2014
19.05.2014
19.05.2014
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Голям отбор тогава спретна ЧИКО и го остави в ръцете на Глухчев който дълги години след това береше плодовете. Десетина години по-късно ЧИКо отново направи голям отбор уефки които взе от последните места и ги закара до върха, а след него няколко години Георги Василев обираше овациите от труда на ЧИКО. Чико може би беше най-големия треньор в България през 80-те и 90-те години на миналия век, но малшанса и проблемите му извън футбола не му позволиха да бъде заслужено признат в треньорската професия. Няма Димитър Пенев, няма Васил Методиевци-шпайдели, няма Аспарух Никодимовци, няма Георги Василевци-генералчето --- за мен лично НЯМА по-добър треньор от Динко ДЕРМЕНДЖИЕВ - ЧИКО.
+2
 
 
Предполагам, че това е отборът, спечелил купата през 1981 год. Забравил съм физиономиите на някои от футболистите. Клекнали: .........; .....; Митко Аргиров; .....; Запрян Раков; .....; Първи ред: Бакалов; Костадинов; Зехтински; Славков; Юруков; Краси Манолов; Втори ред: .....; Вичев; Пачев; Блангев; Наско Маринов; .....; Пейчев; Глухчев. Може ли да запълните празните позиции!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Лудогорец към Неделев: Не се предавай!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: