ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (27)
Кметът: Предлагаме елегантен начин стад. "Пловдив" да стане национален
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:38 / 30.05.2011Коментари (82)17629
© Plovdiv24.bg
"Предлагаме на държавата елегантен вариант да превърнем стадион "Пловдив" в национален", заяви днес кметът Славчо Атанасов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това стана ясно на днешният брифинг в общината, на който кметът и заместникът му по младежки дейности и спорт Георги Титюков представиха писмото, подписано от тях, което те изпращат до правителството във връзка с реконструкцията на стадион "Пловдив".

Както вече писахме, в писмото се предлага, вместо да се влагат 140 млн. лв. в изграждането на нов национален стадион в София, да се инвертират около 7 пъти по-малко средства, а именно под 20 млн. лв, за да се довърши построеният на 80% стадион "Пловдив".

"Ако държавата отпусне тези пари, ние сме готови в името на това да се ремонтира стадион "Пловдив", да дадем една част от собствеността на съоръжението на държавата", каза кметът Славчо Атанасов.

Стана ясно, че според архитектът на стадиона Маринов, нужните средства за реконструкция са между 12 и 20 млн. лв. 

"Не във всички държави националния стадион е в столицата", допълни защитата на аргументите на общината кметът Атанасов. Той припомни, че например в Германия, националният отбор играе предимно на два стадиона, намиращи се в Дортмунд и в Мюнхен. Като пример, градоначалникът даде националният стадион на Бразилия "Маракана", който се намира  в Рио де Жанейро, а не в столицата гр.Бразилия.

"Във тази връзка, най-вероятно утре министър Свилен Нейков и легендарният български футболист Христо Стоичков ще посетят Пловдив, за да огледаме стадиона", уточни пък зам. кметът Георги Титюков.

Вижте писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов, до министърът на спорта Свилен Нейков, до областния управител инж. Иван Тотев и до още други спортни деятели.

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ДЯНКОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н НЕЙКОВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н МИХАЙЛОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

През изминалите дни все по-често се говори и обсъжда намерението на държавата да изгради нов Национален стадион, а средствата, които ще бъдат необходими за изграждането му, ще са в размер на 140 млн. лв.

В тази връзка искам да Ви предложа, вместо да се влагат 140 млн. лв. в едно начинание, което е съпътствано от тромави и тежки процедури по осъществяването му, да се инвестират около 7 пъти по-малко средства - под 20 млн. лв., за да се довърши построеният на 80% стадион "Пловдив". Спортното съоръжение безспорно има потенциала да се превърне в Национален стадион и ще привлича зрители от цяла България и чужбина.

Това е вариант, който ще спести на държавата ни средства в дни на криза, и в същото време ще въ


(c) ПОТВ
зкреси тънещата в забрава спортна реликва в града под тепетата - стадион "Пловдив". Не бива да се подценява и фактът, че реномирането на комплекса, несъмнено ще доведе до развитието на спорта както в Пловдив, така и в цяла Южна България.

В аргумент на предложението излагам накратко и мотивите си за него:

1.Пловдив е град, разположен в сърцето на България, което прави стадион "Пловдив" еднакво достъпен за спортните фенове от всяка точка на страната.
2.Климатичните условия в града ни са доста по-меки от тези в София (има средно по 33 дни със снежна покривка и мъгла), което е улеснение както за спортистите, така и за верните им фенове.

3.Инфраструктурата около спортното съоръжение допринася за удобството на посетителите му. За целта са изградени множество паркинги, тренировъчни игрища, дублиращ стадион, тенис кортове, Гребна база и други предимства, сред които е и Международно летище Пловдив, което е само на 5 км от града.
4.За домакинство на финал от Шампионска лига и Лига Европа има изискване за стадион с капацитет от минимум 50 000 седалки, а стадион "Пловдив" разполага с над 53 000.

5.Една такава инвестиция, с която се пестят и средства на българския данъкоплатец, би срещнала широка обществена и медийна подкрепа. Тази стратегически насочена инициатива безспорно ще доведе до разкриване и на нови работни места, което е една сигурна антикризисна мярка и напълно кореспондира със социалната политика на Вашето правителство.
6.Това ще бъде стъпка към прекъсване на процеса на изкуствено струпване на институции и обекти с обществена значимост в столицата. Преместването на Националния стадион в Пловдив е малка крачка към възстановяването на това равновесие.

7.Освен всичко изброено, Пловдив винаги е бил и продължава да бъде един от градовете в България с грандиозни футболни достойнства и успехи, като футболните му клубове са извоювали нееднократна слава за страната ни. Остатъкът от средствата в размер на 140 млн. лв., които държавата е готова да отдели за това начинание, могат да бъдат вложени в реконструкцията и модернизацията на стадиони в други градове, което ще ни даде възможност да кандидатстваме за организиране на Европейско първенство с някоя съседна на нас държава.

Във връзка с горното най-учтиво Ви каним на среща разговор, на която да обсъдим всички възможности и техните предимства и недостатъци за новия национален стадион, която ще се проведе на 17 юни 2011г. (петък) от 11:00 часа в Залата за пресконференции на Гребна база, Финален комплекс, гр.Пловдив. Прилагаме и програма за протичането на срещата.

С УВАЖЕНИЕ,

СЛАВЧО АТАНАСОВ
Кмет на Община Пловдив
 
ГЕОРГИ ТИТЮКОВ
Зам.-кмет "МПСОРС" при Община Пловдив
Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз пръв обърнах внимание на фактите относно усвояването на държавни пари в София - в този и в други форуми. И пак аз се порових, за да проуча нещата в дълбочина. Няма да навлизам в подробности сега, но има редица обективни обстоятелства за да се строят ударно линии на метрото в София (иначе България ще загуби безвъзвратно тези пари, защото единствено София има НЯКАКВИ проекти, добри или лоши) или магистралата Люлин, която решава огромен национален транспортен проблем. Неща като новата спортна зала няма как и мен да не ме дразни или проектите на София за нов НАЦИОНАЛЕН стадион, който да им построи държавата. Но умния човек, мениджър трябва да намери начин да извлече полза от всяка ситуация на принципа всяко зло за добро. А Главчо Атанасов е тъпак на квадрат, селяндур, елементарен човек, вперен евтината си селска популярност. Ако беше човек с капчица ъкъл, имаше поне 50 възможности как да проиграе най-добре някакво обществено недоволство и чувство за накърнена справедливост. Можеше да стане лидер на Онеправданите Провинциални Градове, можеше да оглави мощно протестно движение, да яхне вълната на Всички СА Против Столицата, можеше да си вдигне цената многократно (а с това и цената на Пловдив). Но той остана това, което е - придворен шут на свинаря Гергов.
на 31.05.2011 г.
+1
 
 
Усвояемостта на държавни пари в София е в десетки пъти по-голяма от тази в провинцията. В тази връзка прави особено силно впечатление концентрацията на пари в столицата и трохите заделени за останалите градове. То не беше нови линии на метрото, автомагистрала Люлин, околовръстното, нова спортна зала и т.н. Това дразни провинцията и даже постоянно се режат за нея от парите - да си припомним случката със софийския боклук, където още имат да дават милиони. Затова Славчо е абсолютно прав, а за политическите дивиденти тук не съм съгласен с по-долно изказалият се , защото това са негативи за него , а не пропагандни и предизборни ходове.
+1
 
 
Всичко това тук е част от измислените главчови войни със София. Ако държавата финансира ремонта на стадиона - ето видите ли, Главчо Атанасов е герой. ТОЙ НАПИСА ПИСМОТО, на ви сега стадион. Ако държавата откаже да финансира ремонта - ето видите ли, те (софиянци, Бойко Борисов, Варна, международното положение) водят война срещу Пловдив и той единствений пловдивски патриот им дава лют ОТПОР. При което добрата инициатива на Тютюков, защото именно Тютюков предложи пръв тази идея, като нищо може да бъде политизирана и провалена в кални битки.
+3
 
 
Колеги, искам да ви припомня малко факти относно този ЕЛЕГАНТЕН НАЧИН. Още преди няколко години, когато кмет беше Чомака, Община Пловдив проведе нагласен конкурс за отдаване на стадиона на концесия, който беше "спечелен" от мафията, която владее "бизнеса" с отпадъците в Пловдив - Гигов и Търев, а от тяхно име се изказва техния адвокат Колев, също с "интереси" в този бранш (има камиони за извозване на смет, което обяснява защо упорито гласува против камери по улиците). Областната управа, която представлява Държавата в област Пловдив, оспори тази концесия и въобще правото на общината да се разпорежда със стадиона. Дълги години след това държавата с лицето на Областната управа и Община Пловдив си оспорваха собствеността върху стадион Пловдив в съда. Главчо Атанасов продължи съдебни битки, подхванати от неговия учител Чомака. Общината спечели съдебните спорове и стадиона се оказа неин. Тъй като не могат да залагат пред банките общинска собственост, шайката престъпници Гигов, Търев и Колев се надяваха да прокарат някаква "схема", при която хем Общината и държавата да финансират ремонта на стадиона, хем те да станат "концесионери". По подобна схема Главчо Атанасов буквално им подари Екозавода в Шишманци, в който държавата и общината вложиха 42 милиона лева, а "концесионерите" нула стотинки. Тогава Главчо изнуди Бойко Борисов и държавата България да му дадат акт 16 срещу задължението да поемем софийските боклуци - иначе страната ни рискуваше наказателна процедура от ЕС. Така или иначе, години наред Община Пловдив се бореше да вземе стадион Пловдив, години наред Главчо Атанасов води измислена от него война със София и с държавата, дори набучи на копие споразумението за боклуците. Години наред общината и областната управа се съдят, като областната управа трудно успява да удържи подаряването на безценни късчета от нашия град на разни престъпници - античния форум, голямата базилика, безценната антична мозайка, която нарочно е оставена да се руши в момента, Пловдивския панаир, огромни части от Стария град и парк Отдих и Култура, от квартал Тракия, фирма Градски транспорт и т.н. Години наред държавата се бори да опази разграбването на Пловдив от сини и червени боклуци. А и в момента държавата се опитва със съдебни битки да си върне дела в Панаира, откраднат от Гергов, "благодетеля" на пловдивския зоопарк. Щедрия Гергов, на който Чомака и Главчо Атанасов подариха общинска собственост за около 300-400 милиона лева, сега най-великодушно иска да дари 400 хил. лева за зоокъта на Гребната. Пък нищо чудно да се окаже така, че "дарителя" станал собственик на Зоопарка или на земята под него. Сега изведнъж Общината, управлявана от придворния шут на Гергов, пръв негов ятак и съратник, тръгна да търси помощ от държавата за стадиона, който до преди година се бореше да докопа. И ЗА КАКВО СЕ БОРЕШЕ ОБЩИНАТА ЗА СТАДИОН, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПОДДЪРЖА, КАМО ЛИ ДА РЕМОНТИРА? Че даже и някакъв дял обещава на държавата Главчо Атанасов, колко великодушно. Същият този тъпак така подари Белодробна болница на държавата, че след около година моткане, отделяне на апетитни парчета земя и претенции за пари, държавата просто отказа да поеме закъсалата болница. МАЛОУМЕН КМЕТ!
-2
 
 
предизборни локуми; тоя селяндур за цял мандат направи 2-3 кенефа и нищо друго
-1
 
 
Eх Славчо, Славчо.... 4 години спа и сега накрая се сети, че може да предложиш на правителството да финансират довършването на стадиона срещу част от собствеността му. Славчо, кой ще ти повярва сега след като плана ти беше да харижеш стадиона на съмнителни бизнесмени с които играхте в комбина? Славчо, защо преди няколко години не поиска тези пари от коалиционните ви парньори? Тогава още нямаше финансова криза и милиарди левове се харчеха за глупости. И как не ги срам да канят Христо Стоичков да посети стадиона? Нали точно той искаше да вземе стадиона преди 16-17 години и не му го дадоха. Искаше го за 20 години на концесия и щеше да го направи, а сега общината щеше да си го вземе наготово обратно. Но така се получава с политици еднодневки...
+8
 
 
От Бургас съм и съм твърдо за. Това е национален отбор и всички заслужават да го гледат, не само в софия, където сигурно половината хора сме от извън софия.
+7
 
 
НАЦИОНАЛЕН СТАДИОН ПЛОВДИВ - ВРЕМЕ Е .....
+7
 
 
Защо всеки гледа от политическата гледна точка?? Нека стадиона да се реконстроира и да се използва както подобава пък... пука ми кой го е направил и кой колко е спечелил от това! Нека да стане един евро-красавец а пък ако ще и милиони на година да пребират управниците! Аз искам да отида на хубав стадион ,да си плата 5 - 10 и ли 20 лв билет и да гледам хубав футбол! Другото не ме интересува! Кой как говори не е толкова важно! Важното е да работи за Пловдив а това според мен е за града ни!!!
-5
 
 
това е НЕВЪЗМОЖНО да бъде измислено, камоли НАПИСАНО от този тепегьоз на снимката, който нищо,че не може да говори БЪЛГАРСКИ, изпитва децата по родолюбие ...Вчера случайно му засякох селската физиономия по една телевизия, как говори за буквичката "Е", която символизирала Идинството на нацията...Е, няма такъв Едеот като бате ви Славчо....Вече и плагиат на идеи....Срам, срааааааам за всички пловдивчани..нечуван срам !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
След 1:8 от Септември, юношите на Ботев паднаха и от Славия
Легендарен отбор от Бундеслигата следи играч на Локо! От "Лаута" искат 3 млн. евро
Пловдивски тенисист игра срещу бивш №24 в света на четвъртфинал в Испания
Наш национал: Локо (Пд) играе най-стойностния футбол в България
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: