ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (19)
Стадион "Пловдив" продължава да се руши, няма пари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:25 / 19.03.2010Коментари (51)16560
© Plovdiv24.bg
Въпреки че откакто на 30 юни миналата година кметът Славчо Атанасов официално и категорично заяви, че поема отговорността да подпише концесията на стадион "Пловдив", договор още няма. Година и половина преди това продължи съдебната битка с тогавашния областен управител Тодор Петков, който оспори решението на Общинския съвет по въпроса. Припомняме, че именно Петков през септември 2006-та прогнозира пред наш репортер, че стадионът ще рухне до 5 години, ако не бъде реконструиран.

Одобреният концесионер Консорциум "Стадион Пловдив", който първоначално прие вдъхновено идеята, сякаш даде отбой и си търси извинителни причини да не поеме стадиона. Plovdiv24.bg, който следи темата изкъсо, потърси за пореден път информация за развитието й в разговор с адвоката на консорциума Георги Колев:

- Господин Колев, защо още не подписвате договора?
- Аз съм сериозен адвокат и не мога да си позволя да подпиша договор, който после не мога да изпълня.

- Защо да е непосилно изпълнението му?
- Защото ги няма двайсет и петте милиона, които трябва да инвестираме. Няма в момента в България финансова институция, която да подкрепи обществен проект. Финансовата криза засегна повече банките, отколкото фирмите. Преди да сме осигурили финансирането, няма как да подпишем един договор, да затиснем една сделка на общината, без да сме сигурни, че ще я реализираме. Не можем да тръгнем към нея неподготвени. Не се притесняваме от критика. Критика към нас не може да бъде отправена.

- Така ли? Защо взехте концесията, щом нямате пари?
- Тогава доведохме готов инвеститор. Архитект, проектирал двайсет и един стадиона в Гърция, един от собствениците на най-големия атлетически клуб в южната ни съседка, заместник-министър на спорта там. Дори говори пред нашите общински съветници. Над година и половина човекът търпеливо изчакваше. Сега кризата е навсякъде и той е по-доволен, че се е отървал от този горещ картоф.

- Консорциумът ще се откаже ли от концесията?
- На този етап не предвиждаме такъв вариант. Има възможности, които не са изчерпани. Ако някой предложи алтернатива за стадиона, готови сме да я чуем. Всяко предложение, което може да направи този стадион работещ и да го оживи, е добре дошло. Добре дошли са и всякакви съвети на журналисти, икономисти и други обществени фигури как да се привлече финансиране, което да остане в града.

- Бихте ли прехвърлили концесията, ако се намери човек с пари?
- Странен е този въпрос. Ако се появи някой, който пожелае да инвестира, сме готови за разговори по всички въпроси.

- Не се ли притеснявате, че стадионът продължава да се руши?
- Разбира се, че се притесняваме. Стадионът няма акт за ползване, но се ползва. Това вас не ви ли притеснява? В момента там учат, работят и се тренират деца, а сградата е със забрана за ползване.

- Какво да чакаме?
- Осигуряване на финансиране. Когато консорциумът подпише договора, там веднага да започне работа. Няма да подпишем, да започнем да събираме наеми от дечицата, които тренират, и да си правим вятър на устата. Година и половина се борихме, за да не го национализират, а да си остане на общината. Държавата няма да се погрижи за него. Ние ще направим национален стадион в Пловдив. Отношението ни е много сериозно, чувстваме огромна отговорност.

Още по темата: общо новини по темата: 205
14.12.2023
20.11.2023
20.06.2023
20.09.2022
14.09.2022
20.01.2022
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Като се прави концесия, се изискват банкови гаранции. Изисква се внасяне на депозит - ако спечелелия концесията се откаже, губи депозита и плаща неустойки. При тази концесия са направени много грешки. Тя е спечелена от някакъв консорциум който даже не е бил представен юредически (страно как е участвал). Явно банкови гаранции не са искани, няма неустойки, няма срокове за подписване на договора - с две думи господата спечелели концесията не са поели никакви задължения. Възможно е целта им просто да е била да се провали концесията за да могат да видяд какви оферти ще предложат другите участници и да откажат сериозни кандидати от участие във повторната процедура за да могат те (или някой друг за който работят) да спечели повторната концесия на по-ниска цена.
0
 
 
защо го искаше бе кретен като нямаш пари.къде е пашев и гигов????идоти нищо не можите да направите свястно.вижте бургас с какъв стадион разполагат и му правят още промени.
+1
 
 
Може ли да дадеш някому нещо на концесия, без да го задължиш да докаже преди това, че е в състояние да финансира проекта? Трябва да си тъп като г*з, за да дадеш стадион за 100 милиона лева на един тъп селски бек, който цял живот е скачал с пръчка и който ти ОБЕЩАВА да инвестира 25 милиона лева. Когато НАИСТИНА търсиш сериозен инвеститор, НАЙ-НОРМАЛНОТО НЕЩО Е ДА ПОСТАВИШ ВИСОКИ ИЗИСКВАНИЯ, ПРИМЕРНО ЗА БАНКОВА ГАРАНЦИЯ ОТ 20 МИЛИОНА ЛЕВА. Или примерно да си соственик на стадион. Или да си ескплоатирал стадион с капацитет от 50000 в последните 25 години. Така се правят търговете за магистрала Тракия, например - има хиляди условия, на които кандидатите трябва да отговарят. Не, драги зрители, и Чомака и Главчо не желаят сериозен инвеститор, нито пък публично-частно партньорство. Те просто подаряват последните неоткраднати общински активи. Това е целта на тези псевдоконцесии.
+1
 
 
Нали знаете кога по принцип една община или една държава пристъпва към публично-частно партньорство? КОГАТО ТЪРСИ СВЕЖИ КАПИТАЛИ ОТ ЧАСТНИЯ СЕКТОР, тогава. Ако Общината може да вземе, примерно, изгодно кредит, А ЕДНА ОБЩИНА ВИНАГИ ВЗИМА МНОГО ПО-ИЗГОДНО КРЕДИТИ ОТКОЛКОТО ЧАСТНИ ЛИЦА И МОЖЕ ДА ЗАЛАГА СОБСТВЕНОСТТА СИ, за какъв дявол и е да дели собствеността си с частници? Ако Общината може да кандидатства по някоя Европрограма за подобряване на градската среда и да финансира ремонт на стадиона си, за какъв дявол и е публично-частно партньорство? Смисълът на публично-частното партньорство е АКО НАИСТИНА НЯМА НИКАКВИ ДРУГИ ВЪЗМОЖНОСТИ, едва тогава ДА СЕ ФИНАНСИРА някакъв обществен проект с ЧАСТНИ КАПИТАЛИ! Как обаче го разбират публично-частното партньорство Главчо Атанасов и неговия учител Чомака? По съвсем различен начин от общоприетия - те просто подаряват общинско имущество срещу едно голямо нищо насреща. Така те двамцата подариха общинския дял на Пловдивския панаир на един свинар, който тогава обещаваше да вложи 100 милиона лева, за да го оправи, помните ли? Не само, че не е вложил нито лев, но приватизира печалбата и общината и държавата го съдят за неизплатени дивиденти от последните години. Пак по същия начин те подариха безценни къщи в Стария град на същия свинар, а Главчо нарече това ПРИМЕР за публично-частно партньорство. Пак по същата схема Главчо Атанасов подари на един изключително съмнителен бизнесмен и на един бивш скачач на овчарски скок от едно пловдивско село (на практика на един необразован селски бек) нашия общински Екозавод, построен с 42 милиона лева от нашите данъци. Така се става богат в България - с кражба на обществени средства и нула принос - с любезното съдействие на псевдокметовете Чомака и Главчо Атанасов. Пак същите тези двама псевдоинвеститори (съмнителния бизнесмен и овчарския скачач) спечелили, представяте ли си, псевдоконкурса за псевдоконцесия на нашия стадион Пловдив. Помни ли някой как поне 10 пъти съм писал, че тези двамата КОНЦЕСИОНЕРИ ще извадят 25 милиона за ремонта, КОГАТО ЦЪФНАТ НА БАБА МИ НАЛЪМИТЕ? Един крадец никога, ама никога няма да рискува собствени пари, които на всичкото и отгоре ги няма, поне не официално. Но и да ги имат някъде в някоя офшорка препрани, никога няма да инвестират техни пари - ще търсят начини ние да им платим ремонта, а те да експлоатират стадиона. А техния адвокат, който дава интервюта вместо тъпия селски бек, е същия дол дренка.
имам снимки и искам да сигнализирам медията за едни ужасно груби нарушения но не зная къде точно да пиша нито пък на кой - така че ако може някой дами помогне да се оринтирам...
на 20.03.2010 г.
+2
 
 
Аз тренирам ежедневно на Стадион Пловдив през последните 15-16 години и да ви кажа в началото наистина на стадиона му трябваше малко за да бъде довършен (едно прекрасно съоражение),но сега - последните години разрухата и липсата на каквато и да е подръжка започват да си личат ужасно много. Тартама на пистите за бягане се е напукал на няколко места,седалките на много места за изпочупени,когато вали от почти всяка фуга тече вода и много,много други неща който само ускоряват разрухата - а през това време,избраните от " НАС " политици и управници само се чудят как да придърпат кокала за да остане от комисионната за стадиона и за тях или ги е страх да скръцнат със зъби на шопите който по една или друга причина не искат в Пловдив да има нито Национален Стадион,нито Гребна База,нито Пловдивски Панаир,нито Зоологическа Градина,нито Тепета - а ако можеше дори да изместят и р. Марица,щяха да са го направили много отодавна !!! п.с. и министъра на спорта Стефка Костадинова е от Пловдив - ужас
+1
 
 
Пълна сапунка, с главно действащо лице наш Главчо!!!
+1
 
 
с две думи като си толкова сериозен - защо почна без пари? тия ги разправяй само на твоите си хора в общината. Това е супер явна измама - даже не е хитра - те нямали пари - ок, ама не участвайте
+1
 
 
кой въобще е допуснал разрухата на най ккрасивото спортно съоръжение в България?кой може да ми отговори на този прос въпрос?този прекрасен стадион можеше да се ползва и от двата пловдивски гранда...тазаи база позволява развитие на спорта в пловдив!но за цялата разруха може да виним отново нашите об6тинари които за нищо не стават!как въобще може да се занимари такъв прекрасен стадион и такава прекрасна гребна база.
0
 
 
До колкото си спомням модернизацията на стадиона със затварянето на чашата на трибуната беше извършено ударно от Строителни войски на времето, май за европейско на юноши по лека атлетика. По едно време се говореше, че няма изрядна документация относно вложената арматура и качеството на бетона. Ако това наистина е така, не знам дали архитект ще си сложи главата в торбата да го узакони. Ако стадиона имаше нужда само от довършителни работи нямаше да се води и нов архитект проектирал 25 стадиона /дори и да е верно/. Дано да не съм прав, но ако е така ...
+7
 
 
Всички "управници" на града до стената и - огън!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Първо в Plovdiv24.bg: Юноша на Ботев с тежка контузия! Претърпя операция в столична клиника
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
ПФК Марица: Предстои ни трудна футболна битка
ПФК Ботев: Нека закърмим децата си с тази истинска и безкористна любов
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: